Hlavní obsah

Citronová tráva

Novinky, N. Krempová, časopis Flóra na zahradě

Možná jste ji už ochutnali – bývá součástí thajské a indické kuchyně. Můžete si ji vypěstovat i sami.

Článek

Citronová tráva je subtropická trsnatá rostlina. Stonky se zduřelou bází, které se používají při přípravě pokrmů, lze občas koupit – podávají se ve svazečcích podobně jako pažitka. Ve specializovaných zahradnictvích najdete vegetativně množené rostliny západoindického druhu Cymbopogon citriodus. Východoindický druh Cymbopogon flexuosus si nyní můžete vypěstovat i ze semen.

Jak na to

Semena se vysévají na povrch kvalitního substrátu, pouze se jemně zasypou nebo zatlačí do hlíny. Než rostliny začnou klíčit, pro udržení vlhkosti výsevnou misku zakryjte fólií nebo igelitovým sáčkem. Semena potřebují k vyklíčení 10 až 20 dní při teplotě 20 až 22 °C. Mají fyziologicky nižší klíčivost, pouhých 30 %, ale i tak obsah sáčku, v němž je koupíte, vystačí na několik desítek rostlin.

Citronová tráva miluje teplo a není mrazuvzdorná. Pěstujte ji proto v nádobě tak, abyste ji mohli na zimu přenést do chráněných prostor. Pokud ji chcete druhým rokem pěstování zasadit na záhon, vyberte pro ni na zahradě záhřevné a plně osluněné místo, nejlépe u zídky, která odráží a akumuluje teplo.

Co s ní

V kuchyni se uplatní nakrájené nebo roztlučené stonky, které se řežou těsně nad povrchem půdy. Zpracovávají se buď čerstvé, nebo se suší. Usušené však nejsou tak aromatické. Citronovou trávu můžete použít samostatně, například na přípravu osvěžujících nápojů či dochucení čajů.

Výborně se hodí na dochucení jídel z krevet či mořských plodů, používá se i do pokrmů z drůbeže. Kombinuje se s česnekem, koriandrem či paprikou. Chuť, kterou pokrmům dodá, je příjemně pikantní. Citronová tráva má také léčivé účinky. Působí antibakteriálně, odvar se používá při nachlazení i trávicích potížích, pomáhá při teplotách a uklidňuje. Lze ji použít i na přípravu osvěžujících koupelí.

Vizitka rostliny:
Název: Cymbopogon flexuosusČeleď: lipnicovitéCharakteristika: trsnatá travina s dlouhými tenkými listy obsahujícími množství vonných silic

Reklama

Související články

Bylinky na zahradě

Klasické bylinky našich babiček jsou skromné, báječně voní a hezky kvetou. Zkuste je letos vysadit netradičně: třeba spolu s trvalkami na kamenné zídce.

Pestrobarevné bylinky provoní kuchyň i zahradu

Kouzlo bylinek tkví v jejich mnohostrannosti. Jsou ceněné pro své léčivé vlastnosti, přinášejí požitek z vůní a lahodných chutí a radost v době, kdy se z nich...

Jak pěstovat na zahradě křen

Křen na pultech obchodů má krásné pravidelné válcovité kořeny, my na zahrádce však sklízíme jenom tenké ocásky. Čím to je?

Výběr článků

Načítám