Hlavní obsah

Jehličnany zlaté a žluté

Novinky, P. Chlouba, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před časem jsme se věnovali jehličnanům v barvách šedé až stříbrné, dnes se podíváme na žluté a zlaté. Zástupci obou těchto skupin se často vysazují blízko sebe, čímž vzniká zajímavý barevný kontrast.

Článek

Ve většině případů je pěstování zlatých a žlutých jehličnanů o malinko složitější než těch „obyčejných“. Nejdůležitější je najít pro ně dobré místo z hlediska světelných poměrů. Často se stává, že ostré sluníčko poškozuje jemnější pletiva těchto dřevin, čímž na jehličí nebo šupinách vznikají větší či menší hnědé skvrny. Také ale platí, že tyto druhy až na výjimky potřebují světla dostatek. I když ve stínu přežijí, zlatou barvu ztratí a nahradí ji světlejším odstínem zelené.

K nejcitlivějším druhům žlutě a zlatě vybarvených jehličnanů patří cypřišky (Chamaecyparis). Pro ně musíme hledat místo zvlášť svědomitě, pokud možno v takzvaném toulavém stínu, to znamená tam, kde se během dne často střídá stín s přímým slunečním svitem. Vyšší citlivost na slunce se projevuje především u mladých, málo zakořeněných dřevin nebo v místech s velmi nízkou či nestálou vlhkostí vzduchu.

Odpovědné hledání správného místa se ale určitě vyplatí, protože zlaté i žluté jehličnany nás za tento přístup odmění dobrým růstem a krásným vzhledem.

Zajímavostí žlutých a zlatých jehličnanů je jejich relativně častá barevná proměnlivost. U mnoha druhů platí, že intenzivní žlutá barva je typická jenom pro některé roční období. Týká se to třeba některých žlutých druhů tújí, které na zimu dostanou zvláštní zeleno-bronzový odstín. Je to jev zcela přirozený a kvůli této barevné změně není nutné bát se o zdravotní stav rostliny. Proměna do hnědého odstínu měla pravděpodobně chránit dřeviny v zimním období před poškozením zvěří. Bronzový odstín měl simulovat, že dřevina je uschlá a pro zvěř tím pádem nevhodná.

Reklama

Související články

Zimostráz pro každého

Buxusová vášeň snadno vzplane a může zasáhnout každého zahradnického nadšence. Zahradu vybudovanou prakticky pouze z této dřeviny jsme vám ukázali minule. Dnes...

Proč usychají túje?

Jde o poměrně častou otázku mnohých majitelů zahrad. Tento problém může mít celou řadu příčin – podívejme se na ně společně s odborníkem.

Tvarování dřevin

Ať už bude živý plot nízký nebo vysoký, z listnáčů nebo jehličnanů, bude potřebovat pravidelné tvarování.

Výběr článků

Načítám