Hlavní obsah

Traktor se na zahradě nezastaví

Novinky, Dana Novotná

Tipnete si, který ze strojů je na zahradě nejužitečnější? Jak odborníci, tak i majitelé zahrad jsou v tomto případě překvapivě zajedno. Je to zahradní traktor, který na zahradě využijete na celou řadu prací, a to 12 měsíců v roce.

Článek

„V první řadě je třeba vyvrátit jeden zažitý mýtus, a to že traktor je jen lepší sekačka, na které se sedí,“ říká majitel firmy na údržbu zeleně Jindřich Durych. „Je pravda, že s ním posekáte zahradu až pětkrát rychleji než se sekačkou a hovíte si při tom na sedadle. Jak by také ne, když má větší záběr sečení, objemnější sběrný koš a navíc pracuje podstatně rychleji. A to si ještě můžete vybrat, jestli chce trávu sbírat do koše nebo mulčovat. Tím ovšem jeho využití zdaleka nekončí. Díky velkému výběru připojitelného příslušenství se traktor stává plnohodnotným celoročním pomocníkem.“

Poradí si se sněhem i odveze

Dokonalou příležitostí pro jeho zimní využití je podle Durycha například současná sněhová kalamita. „Stačí připojit čelní radlici nebo sněhovou frézu a odklízení sněhu kolem domu i třeba na příjezdové cestě máte za chvilku hotové. A pokud chcete mít zámkovou dlažbu zametenou dokonale, pomůže vám zametací kartáč. Ten si pak stejně dobře poradí s každou nečistotou během celého roku,“ vypočítává Durych.

Tímto výčtem ale nabídka příslušenství zdaleka nekončí. Při komplexní péči o trávník pomohou například zahradní válce, čističe trávníku, postřikovače, provzdušňovače, vyhrabovače staré trávy, sběrače listí nebo rozmetadla. Na úklid kolem domu a převoz materiálů z místa na místo jsou neocenitelné přívěsné vozíky.

Když traktor, tak s výbavou

Moderní typy traktorů jsou už skutečně sofistikované stroje, které disponují nejen silnými a kvalitními motory, ale i dokonalou výbavou. Práce s nimi se tak pro spoustu lidí z nutné povinnosti mění ve vítanou zábavu a relaxaci. Velmi praktická je například hydrostatická převodovka, která je podobná automatické převodovce z auta. Stále častější je elektromagnetické ovládání chodu a nastavení výšky sečení nebo elektricky ovládané vyprazdňování koše.

Při startování pomůže elektrický startér a během jízdy praktický tempomat. Práci vám nepřekazí ani šero nebo nepřízeň počasí, když máte světlomety. A díky nastavitelnému sedadlu a volantu může s traktorem pohodlně pracovat prakticky každý člen rodiny.

Reklama

Související články

Když napadne sníh...

…vezmete do ruky hrablo, nebo sáhnete po moderní technice? Pokud uvažujete o sněžné fréze, poradíme vám, podle čeho vybírat.

Poraďte si se sněhem

Také jste se těšili na bílou zimu? Co však se sněhem, který brání přístupu k domu, vjezdu do garáže či příjezdu na horskou chalupu? Vzít lopatu, nebo si tuto...

Výběr článků

Načítám