Hlavní obsah

Květy, které mráz nespálí

Novinky, Miloslava PERGLOVÁ, časopis Pěkné Bydlení

Říká se, že se příroda ukládá k zimnímu spánku, a my proto máme tendenci s podzimem zavřít vrátka zahrady a spící krasavici nerušit. A ona zatím nastavuje druhou, skromnější, avšak neméně krásnou tvář. A dokonce i v lednu nás dokáže potěšit barevnými květy.

Článek

Bylo by skutečně škoda opustit zahradu na podzim a vrátit se až s pučícím jarem. Budeme-li pamatovat i na zimu, můžeme založit zahradu tak, aby byla potěchou pro oko po celý rok. A nemusíme se pro zimu spokojit jen s kombinacemi zeleně jehličnanů a stále zelených keřů, je mnoho možností jak zahradu i v zimě probarvit.

Časní otužilci

Některé rostliny s probouzením příliš neotálejí a dokáží nás svými květy potěšit už v lednu. Průběh kvetení je u nich velmi ovlivněn chováním paní Zimy a stanovištěm. Abychom se jimi mohli co nejvíce kochat, vysazujeme je tam, kudy zahradou procházíme k domu a abychom na ně viděli z oken.

Květy rostlin kvetoucích v zimě jsou většinou drobnější, vyniknou však na ještě neolistěných větvích a výhonech. Obzvlášť efektně působí na bílém pozadí sněhové pokrývky či námrazy. Nejenže mají sílu už v lednu, a někdy i dříve, vykvést, ale dokážou zahradu také provonět. Jak lákavé, otevřít zasněženou branku a nechat se přivítat vůní rozkvetlých keřů!

Kvetoucí leden

V lednu se můžeme setkat s kvetoucí kalinou bodnanskou ( Viburnum bodnantense). Začíná nasazovat na květ během prosince, letos, vlastně vloni, stihla otevřít první poupata již v listopadu. Přestože nasadí na květ, nebo dokonce vykvete, teploty pod bodem mrazu poupata neponičí. Vývoj kvetení se pouze zastaví a pokračuje v přijatelnějším čase, například v lednu, nebo únoru. Uprostřed zimy vykvétá tento keř velkými růžovými květy, které koncem období mění barvu do běla.

Podobně se chová višeň chloupkatá. Tento okrasný strom kvete bíle, nebo s růžovým nádechem ve dvou druzích, a to Prunus subhirtella autumnalis a autumnalis rosea . Nakvétá během listopadu a prosince a dokvétá podle počasí, během ledna až února.

Pozoruhodným keřem je jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum), který jediný ze svých soukmenovců roste i v našich podmínkách. Jasně žluté jednoduché květy kontrastují s výraznými zelenými větvemi. P oléhavě rostoucí keřík je možno vplétat do drátěných opor a využít jej jako menší popínavou rostlinu.

Leden i další zimní měsíce ozdobí i nízké stále zelené keříky vřesovců, zejména vřesovec červený (Erica carnea), a jeho zahradní kultivary. Pochází z alpských oblastí, a zřejmě proto dokáže výborně snášet naše mírné zimy. Kvete v odstínech bílé, růžové, červené a fialové po několik měsíců, zajímavé je i rozlišné zbarvení listů.

Zimní král

V létě nejspíš projdete bez povšimnutí kolem nenápadného keře, na podzim vás na stejném místě zaujme oranžově zbarvené listí a v zimě vás určitě ohromí exoticky úchvatné květy rozkvetlého vilínu. A navíc ještě ta vůně! Mráz těmto keřům neublíží, některé druhy snesou až dvacetistupňové mrazy. Při teplotách klesajících pod mínus pět stupňů se květy srolují a po oteplení se znovu otevřou. Vybarvují se od odstínů žluté až po červenou.

Některé druhy a jejich kultivary rozkvétají již o Vánocích, jiné v průběhu zimy až do března. Podlouhlé, hranaté plody vilínů dozrávají až v následujícím období léta a podzimu, takže keře zdobí současně  plody i květy. Odtud pochází i jejich název – hammamelis. V řečtině slovo hama znamená společně a melos je výrazem pro plod. Vyniknou zejména jako solitéry v trávnících nebo v sousedství stále zelených keřů či na tmavším pozadí jehličnanů. Některé kultivary jako například vilín měkký (Hammamelis westerstede) je možné pěstovat i ve vegetačních nádobách na terasách či balkonech.

Zdobí nejen květy

O barvy se v lednové zimní zahradě mohou postarat keře a stromy, které si podstatnou část zimy drží plody – brsleny (Euonymus), krásnoplodky (Callicarpa), hlohy (Crataegus) či růže svraskalá (Rosa rugosa). Anebo naopak, některé rostliny si vytvářejí květní násadu, která je také během zimy velmi zdobným prvkem. Příkladem jsou jehnědy vrb a bříz. Z přírody známe vrbu jívu (Salix caprea), v zahradě se může zaskvět kultivar Kilmarnock s efektně převislými větvemi či bříza zakrslá (Betula nana).

Neměli bychom zapomenout ani na zbarvené letorosty keřů, které vyniknou právě v zimě, kdy ztratí listí. Stejně tak více vyniknou i struktury povrchu kmenů, tvary větví i celé siluety stromů. Ale o tom až příště.

Reklama

Související články

Odolné rostliny, které vydrží i přes zimu

Délka a tvrdost zimy nám diktují, co na zahradě můžeme pěstovat a co raději ne. Abychom předešli případným ztrátám, potřebujeme vědět, zda jsou rostliny dost...

Obývák plný fuchsií

Malá chata v rekreační osadě je pro svou majitelku jen úkrytem před nocí a deštěm. Není divu, péče o květinovou výzdobu hlavního obytného prostoru je pro ni...

Výběr článků

Načítám