Hlavní obsah

Rostliny se symbolem ®

Novinky, P. Chlouba, časopis Flóra na zahradě

Možná jste se při nakupování v zahradním centru či v zahradnictví setkali s rostlinami, které měly za svým jménem velké písmeno R umístěné v kroužku. Zdánlivě nenápadná značka ale nese důležitou informaci. Pozornější zákazník zahradního centra si také jistě všiml, že takto označené rostliny jsou v porovnání s těmi ostatními někdy o dost dražší.

Článek

Tento cenový rozdíl proti běžným rostlinám obvykle způsobuje, že takto označené druhy se u nás prodávají obtížněji – a k tomu všemu ještě vyvolávají negativní emoce. Proto bude rozhodně užitečné vysvětlit si, co symbol ® uvedený za názvem rostliny vlastně znamená. Rostlinám označeným tímto symbolem se říká licencované. V praxi to znamená, že není možné tyto rostliny komerčně množit, aniž by pěstitel měl pro tento účel zakoupenou platnou licenci.

Podívejme se na věc pomocí příkladu. S tímto jevem se můžeme setkat v mnoha odvětvích průmyslu, často třeba v potravinářství. Některé firmy uvedly na trh své výrobky, u kterých předpokládají velký obchodní úspěch. Vývoj receptury je stál určité úsilí, čas i finanční prostředky. Aby je o tento výsledek neobrala konkurenční firma, nechá si tato společnost zaregistrovat svůj originální výrobek, který poté nese značku ®. Velmi zjednodušeně řečeno to znamená, že jestli někdo jiný chce tuto recepturu využívat pro komerční účely, musí si od majitele licence zakoupit pro tuto výrobu práva.

Podobná situace platí i v zahradnictví, a to jak při produkci rostlin okrasných, tak užitkových. Opět zjednodušeně řečeno, symbol ® je jakýmsi vyjádřením autorských práv šlechtitele nebo firmy, která pozoruhodnou rostlinu vyšlechtila a uvádí na trh. Výraz „ pozoruhodná rostlina“ je přitom velmi důležitý. Aby nově vyšlechtěná rostlina získala tuto ochrannou známku, musí její přihlašovatel podstoupit relativně složitý a také poměrně drahý proces.

Proto tento symbol obvykle získávají odrůdy, které jsou opravdu něčím velmi mimořádné, tedy pro spotřebitele výrazně hodnotnější. V případě, že je celý tento proces korunován úspěchem, začínají pro komerční množení odrůdy platit přísná pravidla. Takto označené rostliny může na trh uvádět pouze firma, která má od držitele licence zakoupená práva pro množení a prodej. Z každé prodané rostliny pak určitá částka putuje na účet majitele licence.

Neplatí to absolutně, ale ve většině případů jsou licencované rostliny opravdu výjimečné. Třeba délkou kvetení, kvalitou či množstvím květů, zdravotním stavem, odolností vůči nemocem nebo škůdcům, bohatou úrodou, kvalitou plodů či dokonce kombinací těchto vlastností. Všeobecně platí, že není „květina jako květina“. Na dobrých genech opravdu záleží, často jsou to právě genetické vlastnosti, které rozhodují o úspěchu rostliny, o tom, jestli ji budete milovat či nenávidět.

Reklama

Související články

Podzimní krokusy

Kvetou od září do listopadu a snesou i mrazíky kolem šesti stupňů.

Bramboříky do českých zahrádek

Botanické druhy bramboříků, plně mrazuvzdorné a zároveň odolné proti letnímu suchu, to je to, co může doplnit sortiment spolehlivých trvalek našich zahrad.

Výběr článků

Načítám