Hlavní obsah

Poraďte si se sněhem

Novinky, Miloslava Perglová, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste se těšili na bílou zimu? Co však se sněhem, který brání přístupu k domu, vjezdu do garáže či příjezdu na horskou chalupu? Vzít lopatu, nebo si tuto práci usnadnit?

Článek

Na proházení krátké cestičky či očištění schodů postačí lopata, hrablo a koště. Pro větší plochy však již stojí za to poohlédnout se po výkonnějších pomocnících.

Klasicky, ale lépe

Určitě nezůstávejte u klasického dřevěného hrabla, ale poohlédněte se po nějakém méně neohrabaném. Dnešní hrabla bývají z odolného plastu, často se zpevněným ocelovým okrajem, aby dokázala zvládnout i tvrdý a namrzlý sníh. Pracovní část mívá širší záběr, držadlo násady bývá ergonomicky tvarované. Některá dokáží sníh před sebou rolovat. A co je důležité, jsou výrazně lehčí, hlavně ta s hliníkovou násadou. I samotná pracovní část může být aluminiová. Nebo se poohlédněte po větším ručním shrnovači, který již nemá jen rovnou násadu, ale držadlo, kterým můžete oběma rukama nástroj ovládat a zvládnout tak snadno větší množství sněhu.

Nebo si rovnou pořiďte elektrické hrablo. Sníh odhazuje šroub na trubkové násadě poháněný elektromotorem. Tlačí se šikmo proti vrstvě sněhu a rychle rotující lištový bubínek vyhazuje sníh dopředu. Hrablo je skladné, zavěsíte je snadno v garáži. Je lehké, bez problémů s ním mohou zacházet i ženy, neporadí si však s ušlapaným a umrzlým sněhem.

Sněhové frézy

Tam, kde musíte odklízet větší plochy, a ve vyšších oblastech, kde je sněhová nadílka každoroční jistotou, se už určitě vyplatí mechanizace. Sněhové frézy, které známe již léta od silničářů, se dnes nabízejí v menším vydání k pomoci kolem rodinných domů a chalup. Motor těchto strojů je konstruován tak, aby byl dlouhodobě schopen pracovat i v extrémních podmínkách. Zamýšlíte-li se nad koupí sněhové frézy, jsou základními kritérii výběru očekávaná hojnost sněhové nadílky a charakter pozemku – jeho velikost a kvalita terénu. Jinak se odklízí sníh ze zpevněné nebo nezpevněné plochy.

Tam, kde uklízíme čerstvý a neumrzlý sníh na menším prostranství z pevných ploch – asfaltu, dlažby, betonu apod., postačí jednostupňová fréza. Sníh je nabírán šnekovým systémem a odhazován nastavitelným komínem až do vzdálenosti devíti metrů. I když nejsou vybaveny pojezdem, práce se strojem není namáhavá, protože pohyb šneku při nabírání sněhu napomáhá pohybu vpřed. Předností jednostupňových fréz je nízká hmotnost, snadná ovladatelnost, jednoduchost konstrukce i ovládání a nižší cena.

Do náročných podmínek, pro velké plochy a na jakýkoliv sníh – umrzlý, mokrý i udusaný – je třeba sáhnout po výkonnější dvoustupňové fréze. Její pracovní část tvoří robustní ocelový šnek často vybavený zuby, který má za úkol sníh odkrojit, rozmělnit a dopravit do vysokootáčkového ventilátoru. Ten sníh odhodí výletovým komínkem ven, proto hovoříme o dvou pracovních stupních frézy. Tyto typy jsou prakticky vždy vybaveny vlastním pojezdem, většinou několikarychlostním včetně zpátečky. Mohou mít i světlomet či vyhřívanou rukojeť, umožňují úklid i na šikmých plochách.

 Stejně jako u jiných motorových pomocníků musíme volit mezi elektřinou nebo benzinem. Modely s elektromotorem mají omezený dosah daný přívodním kabelem a jsou určeny pro úklid nízké vrstvy čerstvě napadaného sněhu. Jsou tiché, lehké a snadno se s nimi manipuluje. Benzinové sněhové frézy jsou osazeny výkonnými spalovacími motory, poradí si tedy snadno s větším množstvím sněhu a můžete s nimi uklízet kdekoliv. V dnešní době jsou již v této kategorii dostupné stroje vybavené moderními čtyřtaktními motory, které dokáží při plném výkonu udržet otáčky a tím i dobrý pracovní výkon frézy v náročných podmínkách, jako je třeba těžký mokrý sníh.

Vybírat budete muset i mezi koly nebo pásy. S kolovou frézou vystačíte při odklízení sněhu z pevného, pravidelně udržovaného povrchu s vrstvou čerstvě napadlého sněhu. Pro náročnější podmínky je vhodná fréza pásová, která si poradí i s vyšší vrstvou sněhu a utuženým sněhem. Je schopna frézovat sníh po jednotlivých vrstvách a nehrozí prokluzování stroje.

Celoroční pomocníci

Zdá se vám, že sněhová fréza bude po větší část roku zahálet? Pal se poohlédněte po univerzálnějším řešení. Můžete si pořídit sněhové adaptéry na zahradní traktůrky nebo motorové kultivátory. Nejčastějším řešením je shrnovací sněhová radlice, dražší je adaptér bubnové sněžné frézy, který zvládne vysokou vrstvu i těžký sníh.

Dalším vynikajícím doplňkem je talířový nebo válcový kartáč, který plochu zbavenou sněhu dokonale očistí. Pak ji můžete posypat pískem nebo jiným materiálem. Buď s pomocí dalšího adaptéru – rozmetače, nebo třeba ručním posypovým strojkem, který na jaře použijete k setí či hnojení.

A bez jakékoliv úpravy můžete použít fukar na listí. Nesmíte však po sněhové nadílce dlouho otálet, zvládne totiž jen čerstvý sníh.

Reklama

Související články

Když napadne sníh...

…vezmete do ruky hrablo, nebo sáhnete po moderní technice? Pokud uvažujete o sněžné fréze, poradíme vám, podle čeho vybírat.

Výběr článků

Načítám