Hlavní obsah

Uložte zahradu ke spánku

Novinky, Alena Vondráková, časopis Pěkné Bydlení

Martin na bílém koni se u nás objevuje okolo jedenáctého listopadu. Na svůj příjezd by nás měl upozornit ranními mrazíky či mlhami zvláště v údolích a v blízkosti vodních ploch a toků. Letos však k ničemu podobnému nedošlo. V polovině října zima bez varování přikryla řadu míst naší republiky až půlmetrovou vrstvou sněhu.

Článek

Zima nás tentokrát zaskočila. Sníh zasypal zelenou trávu, rozkvetlé listopadky, ocúny, růže i jiné květiny. Keře, které ještě nestačily shodit listí, některé ani změnit jeho barvu, ohnul až k zemi… Některé květiny, jako například slunečnice, jiřiny a další, první útok zimy nepřežily.

Naopak keře a většina jehličnanů se pouze oklepaly a tvářily se, jako by se vůbec nic nestalo. Těžký mokrý sníh však na pohled paradoxně nejvíce ublížil těm nejsilnějším. Polámal větve mohutných stoletých dubů, jejichž tvrdé, ale křehké dřevo postrádalo v těch chvílích tak důležitou pružnost. Zima mnohé z vás ale zaskočila i jinak. Taky jste nestihli ze země vyndat cibulky některých květin a přihrnout zeminu k růžím? Že jste nestačili ořezat oschlé květy ani shrabat listí a provést celou řadu dalších prací, které jsou součástí ukládání zahrady k spánku?

Příště jí to vyjde, ale…

Zimě se první útok nezdařil. Podzim se vlády ještě nehodlal vzdát. Během jednoho jediného týdne na většině území zmizel sníh, souvislejší sněhová pokrývka zůstala pouze na horách. A tak jsme měli možnost vychutnat si ještě pár hezkých podzimních dnů, obdivovat bohatou škálu barev korun stromů a keřů. Ti, kteří měli vůči své zahradě ještě nějaké resty, dostali čas je napravit. Nicméně smiřte se s tím, že zima stejně přijde. Můžete pouze doufat, že nebude tak dlouhá a tvrdá, jak předvídají někteří meteorologové. Naštěstí nežijeme v místech věčného ledu a sněhu. Čas letí jako voda a vy si jednoho dne všimnete, že na vaší zahradě vyrazily sněženky, po nich bledule a další květy. Jaro přijde, i když to v předvánočním zní jako utopie.

Aby se dobře vyspala

Protože zima představuje období vegetačního klidu, je pro každou zahradu důležitá. To, zda květiny, keře a stromy nejen přežijí, ale kolik načerpají sil, nezáleží pouze na množství sněhu a síle mrazu, ale i na vás.

Ukliďte zahradu

Někdo vynechává podzimní vyhrabání zahrady a až na jaře provádí pořádný úklid. Dělá chybu. Listí je v zahradě semeništěm nejrůznějších chorob. Svá vajíčka do něj kladou například i téměř nezničitelní slimáci. Zahradu nelze vyhrabat dočista. Listí, které nepřikryl sníh, proto občas prohrábněte hráběmi. Mráz zahubí slimáčí vajíčka spolehlivěji než různé více či méně osvědčené chemické prostředky.

Oblečte je

Květiny a keře pocházející z oblastí, kde je mírnější průběh zimy, je třeba na zimní měsíce zakrýt vhodným materiálem, nejlépe chvojím. Škodí jim přímý kontakt se sněhem. K daleko větším škodám však dochází v měsících, kdy začíná tání sněhu a v průběhu dne se teplota vyšplhá i nad 5 – 10 C. To zejména u růží nastartuje natahování mízy a rašení pupenů, které pak mráz „spálí“. Zimní přikrývka slouží jako přistínění před slunečními paprsky.

Co s trávníkem

Taky jste někdy v září naposledy posekli zahradu, sekačku vyčistili a uklidili? Tráva však navzdory abnormálně suchému počasí stačila značně povyrůst. Nejspíše si říkáte, že během zimy uschne a vy trávník na jaře, tak jako každý rok, pouze vyhrabete. Není to rozumné. Pokud je travní porost na vaší zahradě delší než čtyři centimetry, ještě jednou ho před zimou, pokud to stihnete, posečte. Jinak ho vystavíte nebezpečí napadení nejrůznějšími chorobami, z nichž nejznámější je asi plíseň sněžná.

Aby přezimovaly bez zlomenin

Vysokým štíhlým tújím a jalovcům hrozí, že je sníh poláme. Věnujte jim proto chvilku času a postranní větve přivažte k hlavnímu kmeni. Další možností je v tomto případě protisněhová stříška, která rovněž zabrání usazení větších vrstev sněhu na subtilních postranních větvičkách zmíněných okrasných dřevin.

Nehnojte, ale…

V průběhu zimy zahradu nehnojte. Naskýtá se však vhodná příležitost změnit nežádoucí pH faktor půdy. V případě příliš kyselé půdy, o které svědčí výskyt pryskyřníku, zahradu posypte jemně namletým vápencem. Během zimy se rozpustí a zatáhne do půdy. Je to důležité, neboť právě vápník umožňuje rozpouštění živin a rostlinám tak zajišťuje lepší výživu.

Zalévat, zalévat a zase zalévat…

Letošní podzim byl abnormálně suchý. I když přírodu na některých místech republiky zalila v tomto směru nečekaná sněhová nadílka a tak poněkud vylepšila podzimní vláhový deficit, vzrostlejším stálezeleným dřevinám to nestačilo. Pokud se na jaře jejich pupence nerozvinou a rostliny uhynou, neznamená to, že zmrzly, ale uschly. Z toho důvodu, pokud půda není zmrzlá, zalévejte dřeviny i v zimě. Ty vzrostlejší až do hloubky půl metru. Zalévejte pomalu, ale vydatně, aby půda stačila nabízenou vláhu nasát. Nezapomeňte na skalky, kde pěstujete čarověníky a různé zakrslé dřeviny. Zemina je tam lehká, a tak snadno vysychá.

Pozor na zvěř

Pokud nebydlíte přímo uprostřed městského ruchu, zabezpečte všechny keře a stromy před zvěří. Jinak se může snadno stát, že vám z košatého keře zbude pouze nevzhledný pahýl. Srny i zajíci si velmi rádi zpestří značně chudý zimní jídelníček stále zelenými a šťavnatými rododendrony, ale i poupaty azalek a dalšími ozdobami vaší zahrady. Zvěř si pochutná i na mladších částech jehličnanů.

Stejně tak je třeba zabezpečit i kmeny vzrostlých stromů. V obzvláště tuhé zimě zvláště vysoká zvěř nepohrdne ani jejich kůrou. Stromům tak vlastně „podřeže žíly“. Stromy a keře můžete ochránit pomocí nátěrů proti okusu, který jim však příliš nepřidá na kráse. Další možností je individuální ochrana jednotlivých keřů a stromků pomocí pletiva, což ale přichází v úvahu pouze u méně vzrostlých kusů. Nejspolehlivější ochranu představuje oplocení, které zvěři zabrání v přístupu do zahrady. To ochrání stromy i před poraněním, které jim často způsobí zvěř při čištění paroží.

Pořiďte si krmítko

Součástí každé zahrady je i ptactvo. Pořiďte mu proto krmítko. Ptáky není třeba krmit v průběhu mírné zimy. Jsou šikovní, potravu si zajistí sami. Jakmile však krajinu pokryje vydatná vrstva sněhu a k tomu se přidají silné mrazy, přikrmte je. Pomůžete jim tak přečkat tuhou zimu, a navíc si v teple domova zajistíte projekci úžasného přírodovědného filmu.

Nejmoudřejší filozofie

Fotografie zahrady se stopami prvního letošního útoku zimy pocházejí z Bedřichova u Liberce, z míst, kde se každoročně běhá Jizerská padesátka. Její majitelé nechtěli svojí zahradou o rozloze přibližně 6000 m2 „přebít“ krásu tamní přírody. Naopak se snažili, aby ta jejich zahrada do ní organicky zapadla. Proto nekáceli jeřáby ani jiné divoce rostoucí stromy. Neodstranili borůvčí ani nenahradili louku, na které sbírají nejrůznější bylinky, pěstěným trávníkem. Pouze citlivě dvěma menšími rybníčky zregulovali prameniště, a tak z 1500 m2 bažiny porostlé lopuchem vytvořili jednu z nejpůvabnějších částí zahrady. To však neznamená, že by se na své zahradě zřekli okrasných prvků. Tvář tamní přírody rozjasňují například rododendrony tak typické pro Liberecko.

Reklama

Související články

Aby byl podzimní úklid hračkou

Zahrada, která nás celou sezonu těšila krásou i obdařovala plody, si na podzim zaslouží důkladnou přípravu na zimní odpočinek. Usnadnit vám podzimní práce jsou...

Jaro v prosinci

Rychlení je stará zahradnická technika, která trochu „šidí“ přírodu. Můžeme rychlit zeleninu, květiny, dřeviny... V tomto období rychlíme hlavně cibuloviny.

Co zahrádkáře potěší pod stromečkem

Vymýšlet každoročně vhodný vánoční dárek pro své blízké je - řekněme si otevřeně - docela fuška. Jsou-li ovšem rodiče, snachy, zeťové, děti či strýcové a tety...

Výběr článků

Načítám