Hlavní obsah

Jehličnany - stříbrné, šedé i modré

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S končícím podzimem okrasná zahrada velmi rychle mění svoji tvář. Na řadu přicházejí jehličnany, které ve slábnoucí konkurenci listnáčů právě v tomto období vyniknou nejlépe.

Článek

Velkou míru popularity si udržují hlavně ty druhy a odrůdy, které jsou barevně zajímavé. Jsou to zejména rostliny šedě stříbrné, případně zlatě žluté barvy. Ke žlutě vybarveným jehličnanům se na stránkách našeho časopisu dostaneme příště, nyní si představíme odrůdy, které s oblibou označujeme jako stříbrné.

K využití stříbrných odrůd jehličnanů může vést několik impulsů. Barevná zvláštnost těchto rostlin umožňuje snadné vytvoření výrazného kontrastu s okolím, na straně druhé nutno dodat, že tyto dřeviny jsou výborné i pro vytvoření zákoutí či zahrady v jednom převažujícím odstínu. Kterou cestou se vydat, je pak na individuálním rozhodnutí každého tvůrce zahrady.

Stříbrně šedé kultivary objevíme snad u všech důležitých druhů jehličnanů. Je proto zcela logické, že i nároky těchto odrůd se mohou v mnoha ohledech významně lišit.

Ve většině případů mají tyto jinak odlišné rostliny jednu vlastnost společnou - velmi silnou odolnost vůči přímému slunečnímu svitu. To způsobuje jednak samotná barva jehličí, protože světlé odstíny méně akumulují teplo, a také často i voskový povlak, který chrání jehličí od nadbytečného přehřívání.

Reklama

Související články

Čarověníky na zahradě

Díky své rozmanitosti, velké odolnosti a prostorové nenáročnosti si získaly srdce mnoha zahrádkářů. Ale co jsou vlastně zač?

Listnaté živé ploty? Proč ne

Živé ploty se u nás nejčastěji vysazují v těsné blízkosti plotu pro rychlé a hlavně příjemné oddělení soukromého prostoru od sousedů či ulice.

Tvarování dřevin

Ať už bude živý plot nízký nebo vysoký, z listnáčů nebo jehličnanů, bude potřebovat pravidelné tvarování.

Výběr článků

Načítám