Hlavní obsah

Zlatá barva v zahradě nabízí úžasnou podívanou nabitou energií

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žlutá barva v sobě skrývá spoustu energie. Její zlatavé odstíny vyzařují pohodu, teplo a světlo, které dokáže rozzářit moře zeleně i ty nejtemnější kouty.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Architektonicky ceněnou dřevinou je sloupovitě rostoucí jilm holandský žlutolistý (Ulmus x hollandica Wredei). Společnost mu dělají rozkvetlé tamaryšky.

Článek

Rostliny se žlutými či zlatavě strakatými listy se postarají o to, aby naše zahrada už nikdy nevypadala smutně a pochmurně. Dodají jí šmrnc a navodí optimistickou náladu, a to doslova po celou sezónu.

Trvalkové opojení

Trvalky bývají nejčastěji spojovány s krásnými květy pestrých barev. Mnoho z nich je však ceněno pro jejich zajímavé listy. O to zajímavější, jsou-li zlatožlutě či žlutozeleně vybarvené. Mnohé z nich vyzdvihují trvalkové záhony, kde převládá klasické, tmavě zelené olistění. Dokážou prosvětlit místa pod stromy a nadělat parádu i v nádobě.

Neotřelou podívanou nám zprostředkují mnohé kultivary známých bohyšek (Hosta). Jedna z nejlepších je kultivar Midas Touch s velkými, zvlněnými listy a Saint Elmo’s fire, která má listy zářivě žluté po vyrašení, později zelené a na konci sezóny opět zlatavé.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bohyška

Barevnou proměnou prochází také orlíček (Aquilegia Mellow Yellow) a kozlík (Valeriana phu Aurea), rostliny, jejichž listy jsou zlatě vybarveny na jaře.

Během jara a časného léta je zvláště působivá meduňka lékařská (Melissa officinalis All Gold). Husté trsy, které tato bylinka vytváří, navíc báječně voní po citrónech. Trvalky se žlutě nebo zlatě skvrnitým olistěním doplňují zahradu jako umělecké dílo. Příroda si vyhrála na chlupatých listech kostivalu (Symphytum Goldsmith), půdopokryvné hluchavce skvrnité (Lamium maculatum Golden Anniversary) nebo půvabných konvalinkách vonných (Convallaria majalis Hardwick Hall a Lineata).

Mezi strakatými listy opět bodují i oblíbené bohyšky (Hosta Gold Standard a Yellow Splash), nad kterými se v létě tyčí levandulově modré květy. Pravou pastvu pro oči představuje stálezelená juka (Yucca flaccida Golden Sword), která má tuhé, mečovité, modrozelené listy se žlutými pásky, stejně okouzlující jako pestrobarevné listy kosatce (Iris pallida Variegata).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zlatolisté rostliny jsou tou nejúčinnější pomůckou, jak vnést světlo do tmavých koutů a oživit zelenou výsadbu.

Nápadné trávy

Trávy a traviny patří k těm rostlinám, se kterými je radost pracovat. Už pár exemplářů dokáže díky své jednoduché, ale nápadné kráse zcela proměnit zahradní výsadbu. Doplnit ji a oživit. V područí dřevin uplatníme ostřici vyvýšenou (Carex elata Aurea) a pšeníčko rozkladité (Milium effusum Aureum). Zvláště působivé jsou jejich zlatožluté listy v kombinaci s červenolistými dlužichami, ale i pryšci, badany a kapradinami.

Podmanivý zjev ostřice ošimenské (Carex oshimensis Evergold), pampové trávy (Cortaderia selloana Aureolineata) a rákosíku japonského (Hakonechloa macra Aureola) spočívá v úzkých, elegantně převisajících listech se žlutozelenými, podélnými proužky. Naopak je tomu u ozdobnice čínské (Miscanthus sinensis Zebrinus), jejíž dlouhé, úzké zelené listy jsou pruhované příčně. Jak ozdobnice, tak pampová tráva jsou všeobecně používané pro efektní soliterní výsadby.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Žlutolistá forma dřišťálu Thunbergova si zářivou barvu udržuje od vyrašení až po opad listů.

Zlatavé dřeviny

U některých rostlin má zlatavé olistění nejživější barvu zjara, jiné se rozjasňují s přicházejícím podzimem. Některé dřeviny jsou ale o to cennější, protože si svou barvu ponechávají po celou zahradní sezonu nebo dokonce po celý rok. Výhodou dřevin je jejich velikost. Na rozdíl od trvalek s nimi můžeme podnikat daleko nápadnější výsadby, které budou v zahradě naprosto nepřehlédnutelné.

Co na první pohled vypadá jako podzimní zbarvení, je u žlutolistého javoru japonského (Acer japonicum Aureum) ve skutečnosti setrvávající podoba. Stejně tak je tomu u dřezovce trojtrnného (Gleditsia triacanthos Sunburst) a trnovníku akátu (Robinia pseudoacacia Frisia). Všechny tři stromy jsou vcelku nenáročné, zklamou však v těžkých, mokrých, nepropustných půdách.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Žlutavé listy sloupovitého buku lesního (Fagus sylvatica,Dawyck Gold‘) vynikají na tmavém pozadí. Vysazené do řady fungují jako magnet obdivu.

Při osazování zahrady nesmíme zapomenout na celoročně efektivní zimostráz žlutopestrý (Buxus Aureovariegata), brslen Fortuneův (Euonymus fortunei Emerald’n Gold) a cesmínu (Ilex aquifolium Aureomarginata), jejíž žlutě orámované ostnité listy si právem zaslouží veškerou pozornost. Cesmíny mohou v mládí namrzat, proto jim raději dopřejeme zimní ochranu.

Všechnu tuto krásu završí keře s listy obroubenými zlatou linkou, jako je svída bílá (Cornus alba Spaethii), úžasná růžovokvětá vajgélie (Weigela florida Variegata) a zlatavý ptačí zob vejčitolistý (Ligustrum ovalifolium Aureum).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pestré listy vajgélie (Weigela florida,Variegata‘) báječně doplňují růžové květy tohoto překrásného keře, objevující se od května do července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám