Hlavní obsah

Podzim a trávy patří k sobě

Novinky, P. Chlouba, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávy jsou u tvůrců zahrad velmi ceněné kvůli jedné vlastnosti, která většině rostlin chybí – umějí totiž „mluvit“. Stačí malý vánek a ozvou se. Každý druh zní trochu jinak – šumí, šustí, ševelí. A to je velmi příjemné.

Článek

Svět trav je nesmírně bohatý. Platí to nejenom u hospodářských odrůd či divoce rostoucích druhů, ale také u druhů okrasných. A navíc se rok co rok na trhu objevují nové kultivary. Vyznat se v tomto světě okrasných trav je oříškem i pro zahradníka, natož pro laika. Vybrat si z tohoto množství nejvhodnější odrůdu pro vlastní zahradu – to opravdu není jednoduché.

Aby vaše rozhodování bylo alespoň o něco snazší, přinášíme vám základní přehled nejdůležitějších a snad také těch nejhezčích druhů a odrůd pro vaši zahradu.

Trávy si rozdělíme

Kdybychom byli botanici, rozdělili bychom trávy do několika skupin podle znaků. Bylo by to nejspíš správné, ale složité, dlouhé a nepřehledné. Proto dáme přednost praktickému rozdělení, které vám v rozhodování o nákupu nových druhů trochu pomůže.

Trávy výběžkaté se vyznačují tvorbou nových výhonů, takzvaných výběžků, jejichž pomocí se rozmnožují a dostávají se do prostoru. Mnoho druhů trav, které se používají na založení trávníků, patří právě do této skupiny. V případě trávníků je tato schopnost rozrůstání velmi žádoucí, v okrasných výsadbách však bývají výběžkaté druhy spíše problémové. Jejich schopnost obsazovat prostor v těchto případech působí často jako agrese. Proto by se výběžkaté druhy měly v zahradách používat opatrně a s rozmyslem.

Trávy trsnaté tvoří jenom jednotlivé trsy, které nerostou agresivně, a obsazují pouze předem vyhrazené místo. Velká většina druhů a odrůd prodávaných v zahradnictvích patří právě do této skupiny. Patří sem jak nízké, kompaktní druhy, tak vysoké, impozantní trávy obdivované právě v podzimním období.

Bambusy patří také do velké rodiny trav, ale tvoří tak jedinečnou skupinu, že si zaslouží zcela samostatnou kapitolu.

Ty ostatní se v našich zahradách, ale i prodejnách objevují také. Patří sem zejména některé druhy vodních a mokřadních rostlin. V zahradnických prodejnách se často na prodejních stolech spolu s trávami objevují druhy, které botanicky patří úplně někam jinam, trávy však svým vzhledem úspěšně imitují. Ačkoliv jsou to zcela jiné rostliny, mají podobné použití.

Péče o trávy

Samotná péče o okrasné trávy není složitá. Nejdůležitější je vybrat pro každou rostlinu správné místo a velmi pečlivě provést výsadbu. Také je důležité respektovat původní nároky jednotlivých druhů a nesnažit se převychovávat stínomilné druhy na světlomilné, vlhkomilné na suchomilné a podobně.

Během vegetační doby bude možná nutné některé vysoké druhy svázat, aby si udržely tvar a nepadaly. Svázání trsů vysokých druhů trav se musí udělat nejpozději koncem podzimu. Je to nakonec jediný úkon před zimou. Na zimu se trávy nestříhají, tato práce se provádí až v předjaří. Pevně svázané trsy brání vodě, aby se dostávala do jejich středů, čímž se minimalizuje riziko vzniku hniloby.

Reklama

Související články

Listnaté živé ploty? Proč ne

Živé ploty se u nás nejčastěji vysazují v těsné blízkosti plotu pro rychlé a hlavně příjemné oddělení soukromého prostoru od sousedů či ulice.

Sázíme a přesazujeme rododendrony

Na správném stanovišti rododendrony i azalky dobře rostou a bohatě kvetou. Poradíme vám, jaké místo je pro ně to pravé.

Tvarování dřevin

Ať už bude živý plot nízký nebo vysoký, z listnáčů nebo jehličnanů, bude potřebovat pravidelné tvarování.

Výběr článků

Načítám