Hlavní obsah

Vyzrajeme na zahradě na počasí

Novinky, Flóra na zahradě

Do konce sezony zbývá prakticky už jen několik víkendů, ale práci na zahradě za nás nikdo neudělá. Využít každou volnou chvilku a každé počasí - to je úkol dne.

Článek

Na rozdíl od jara, kdy také nevíme, kam dřív skočit, jsme na podzim navíc tlačeni postupujícím časem a chladným počasím s mrazy, které může přijít i nečekaně. Sazenice zjara klidně týden počkají na pěkné počasí, ale nevyhrabaný zasněžený trávník – to už je problém.

Sít za suchého počasí a poté výsev zalévat, to je jen ztráta času, trápit se s rytím za deště je už hazard se zdravím. Plánujme – vyplatí se nám to.

Teplo a slunečno

Za ideálního počasí můžeme dělat všechny práce, ale vybereme si ty, které nelze dělat jindy. Sklízíme ovoce, abychom ho do sklepa neukládali vlhké, můžeme sklízet i zeleninu pro uskladnění. Čistíme také truhlíky a nádoby po letních výsadbách. Pokud je ale veliké sucho a například kořenová zelenina drží v záhonu příliš pevně, vyryjeme ji, až trochu zaprší. Za suchého počasí hrabeme listí a přehazujeme kompost, můžeme také drtit větve.

Chladné počasí

Dokud neprší, stále ještě můžeme na zahradě udělat spoustu práce – stříháme růže, vyvazujeme pnoucí dřeviny, kontrolujeme dosetá místa v trávníku. Podíváme se na stromky vysazené na jaře – zkusíme, zda drží pevně kolíky, jestli se nerozvázaly úvazy a případně zajistíme jejich ochranu proti okusu.

Za podmračeného počasí se můžeme pustit i do stavebních prací – stavíme zídky, terasy, zakládáme skalky, natíráme, opravujeme ploty. Tento čas můžeme využít i pro nákup ve školkách a zahradnictví, kde jsou stromky a rostliny pod širým nebem. Nevlídné počasí využijeme pro odvoz větví a nepotřebného biologického odpadu do sběrného dvora.

Po dešti

Den dva po dešti má půda optimální strukturu, proto to využijeme a zaměříme se na vysazování dřevin, přesazování trvalek a případně i výsev. Je to správné počasí pro rytí záhonů i pro sklizeň kořenové zeleniny po dlouhém suchu – kořeny ale musíme na záhonu nechat ještě trochu oschnout. Pro stromky, které chceme vysadit ještě na podzim nebo i na jaře, vykopeme jámy. Vlhká půda nám dovolí také vykopat staré stromy a pařezy. Rovněž vápnění a hnojení do zásoby má daleko lepší účinnost, když hnojivo zapravíme do vlhké, nikoli zcela suché půdy.

Za deště

Přesuneme se dovnitř – do skleníku, sklepa či dílny. Prohlédneme všechna hnojiva a roztržené sáčky a pytle zalepíme nebo hnojiva přesypeme do plastových vymytých kbelíků s víčkem a popíšeme je. Vypíšeme si všechno, co se za sezonu na zahradě porouchalo či potřebuje dokoupit, abychom nakupovali efektivně. Pod střechou můžeme připravit jablka pro moštování, očistit kolíky a sítě. Prohlédneme zavlažovací systém ve skleníku a zazimujeme ho.

Zima, fouká, nevlídno

I „psí počasí“ můžeme po zahradnicku využít – projdeme si v klidu bez výčitek svědomí katalogy, rozmyslíme si, co by se nám na zahradu hodilo, a zajedeme si nakoupit do krytých zahradnických center. Nebo nemusíme jezdit nikam, když už máme stejně všechno hotovo.

Reklama

Související články

Na živý plot s plotostřihem

Živému plotu dodá krásu a svěžest pravidelné stříhání. S ručními nůžkami vystačíme jen na pár metrů. Mozolů nás však ušetří elektrický nebo akumulátorový...

Trávník v říjnu

V polovině podzimu péče o trávník už pomalu ustává. Něco však přece jen ještě potřebuje.

Výběr článků

Načítám