Hlavní obsah

Trávník v říjnu

Novinky, O. Kašpar, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině podzimu péče o trávník už pomalu ustává. Něco však přece jen ještě potřebuje.

Článek

Respektujeme rytmus přírody a trávník přestáváme zalévat a hnojit dusíkatými hnojivy. Koncem měsíce je čas na poslední sekání. Trávu ale nesekáme příliš nízko, abychom nevystavili kořenové krčky chladnému počasí a mrazíkům, které v tomto období už mohou klidně přijít.

Hnojení

V říjnu je stále příznivá doba na vápnění trávníku. Jestliže chceme travnatou plochu ještě i pohnojit, například draselným hnojivem, nikdy tyto operace nespojujeme, případná chemická reakce by trávníku neprospěla. Živiny doplníme i kompostem, který na trávník ve slabé vrstvě rovnoměrně rozsypeme.

Pravidelný úklid

Na trávníku nenecháme ležet napadané listy přes zimu. Vrstva listí způsobí, že trávník nedýchá, a vzniknou ideální podmínky pro napadení nejen plísní sněžnou, ale i dalšími druhy houbových chorob, které se objeví až na jaře. Pod vyšší vrstvou listí se mohou usídlit i hraboši. Listí nemusíme uklízet každý den, jednou za týden to bohatě stačí.

Péče o nové porosty

Porosty, které jsme zaseli v září, už vzešly a je čas je poprvé posekat. V žádném případě však na ně nevjedeme těžkou sekačkou. Máme-li jen takovou, doseté plochy raději sestřihneme ručně nůžkami na trávu nebo použijeme srp.

Plíseň sněžná - Neviditelný nepřítel

Plíseň sněžná se v posledních letech objevuje stále častěji. Napadá zejména husté, intenzivně hnojené plochy. Na extenzivních venkovských trávnících se skoro nevyskytuje, protože v nich jsou zastoupeny vedle trav i další druhy rostlin. Trávník tedy není tak hustý a jeho rozdílná struktura potom lépe odolává nejrůznějším potížím – třeba suchu či chorobám. Kdo chce mít trávník hustý jako kožíšek, musí mu věnovat daleko více pozornosti než ho jen jednou za dva týdny posekat.

Nejvíce ohroženy jsou trávníky založené v takových polohách, kde se drží mlha a dlouho leží sníh. Trávníku, který by mohl trpět plísní sněžnou, věnujeme proto více pozornosti. Dostatečně zásobíme porost draslíkem, který příznivě ovlivní odolnost trávy proti houbovým chorobám. Vhodný je také preventivní chemický postřik, který však musíme provést dřív, než nastane trvale chladné počasí. Pro postřik se rozhodneme také v případě, pokud náš trávník v minulých letech plíseň sněžná už postihla.

Reklama

Související články

Sekačky nové generace

Komerční článek - Stejně jako v automobilovém průmyslu se také výrobci zahradní techniky snaží neustále inovovat a obměňovat modelové řady. Dosud prodávané...

Až vyžínač udělá trávník dokonalý

Každý zkušený zahradník ví, že k tomu, aby se trávník stal opravdu perfektním zeleným kobercem, ho nestačí jen pravidelně sekat. Vždy totiž najdete na zahradě...

Sekačky na míru trávníku

Univerzální sekačku v obchodech nenajdeme. Při výběru záleží na tom, jaký druh trávníku budete obhospodařovat, na velikosti plochy a sklonu trávníku a druhu...

Výběr článků

Načítám