Hlavní obsah

Připravte se na jaro a zasaďte cibuloviny do květináčů

Novinky, Adéla Tailtlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se příští rok na jaře těšit z hezkých narcisů, šafránů, kosatců a kosatečků? Pak je právě nejvyšší čas tyto cibuloviny vysadit. Jako první vyplní květinový záhon, oživí trávník a zpestří skalky. Velkou parádu nadělají i v nádobách.

Článek

Podle druhu cibulovin vybereme správný květináč.

  • Do keramických či dřevěných nádob vysazujeme ty cibuloviny, které dávají přednost dobře propustnému substrátu, např. tulipány, narcisy, modřence, hyacinty a šafrány. Tyto nádoby vysychají rychleji než plastové.
  • V plastových nádobách zase uplatníme druhy, kterým o něco vlhčí prostředí neuškodí - např. sněženky, bledule, ladoňky či řebčík kostkovaný. Velikost květináče závisí na jeho využití a velikosti rostlin v dospělosti.
  • Při koupi jakékoli nádoby se vždy ujistíme, má-li drenážní otvory. Při nedostatečném odtoku vody by totiž cibule uhynuly.
  • V úvahu bereme i vzhled. Zejména tehdy, jsou-li nádoby větší a o to více nápadnější. Při volbě barev nezapomínejme na to, že cibuloviny jsou pestré samy o sobě, a proto jim nejlépe sluší převážně jednobarevné obaly.

Postupné rozkvétání v jedné nádobě

I jediná nádoba, pravda poněkud větší, může být ozdobou v průběhu celého jara, vysadíme-li do ní množství postupně kvetoucích cibulovin. Šafrány a ladoňky elegantně vystřídají kosatečky s bramboříky, které následují hyacinty, narcisy a tulipány. A jak na to?

  •  Před vlastním osázením všechny cibulky zkontrolujeme. Musí být čerstvé, na omak pevné, ale trochu elastické, bez ran, skvrn, poškozené slupky a viditelného narašení. Při nákupu vždy odmítneme takové, které jeví známky napadení škůdcem či plísněmi.
  • Odtokový otvor na dně nádoby zakryjeme vrstvou novinového papíru, kartonu či hliněného střepu, aby se zemina nevyplavovala.
  • Do nádoby nasypeme kvalitní substrát do výšky minimálně 10 cm. Všechny cibuloviny milují lehkou hlinitopísčitou půdu. Je-li zemina ze zahrady příliš hutná a těžká, musíme ji vylehčit drobným štěrkem, pískem, šotolinou či listovkou.
  • Nejhlouběji vysazujeme největší z cibulí, přičemž dbáme na správné postavení, kdy vrchol cibule směřuje vždy nahoru. Nejsme-li si stoprocentně jistí, kde má cibule vrchol a kde bázi, uložíme ji na bok.
  • Pak je zakryjeme vrstvou zeminy, která by měla být dvakrát až třikrát vyšší než samotná výška cibule. Při příliš mělké výsadbě riskujeme, že rostliny nevykvetou.
  • Následují středně velké cibule, které se snažíme umístit tak, aby nebyly přímo na cibulích pod nimi, ale pěkně kolem nich. Ty rovněž překryjeme dostatečnou vrstvou substrátu, na který nakonec přijdou nejmenší cibulky. Mají-li v průměru 2 cm, zasypeme je 6 cm vysokou vrstvou zeminy.
  • Efektně vypadají také ozdobné květináčky a misky osazené cibulkami stejného druhu - třeba modřenci, sněženkami či hyacinty. Aby vykvetlé vypadaly co nejlépe, vkládáme je do nádob těsně vedle sebe.

Nezbytná péče

Osazené nádoby pravidelně, ale s mírou zaléváme. Nikdy je nenecháme vyschnout, ale ani stát ve vodě. Abychom předešli přemokření, které vede k hnilobě cibulí, postavíme květináče do misek vyplněných oblázky a kamínky.

Cibule v nádobách bez problémů přezimují venku. Při silných mrazech je vhodné obalit je proti promrznutí jutou, bublinkovou fólií či kartonem. Menší květináčky můžeme vedle sebe naskládat do bedny, kterou vyplníme slámou, listím a novinovým papírem. Nádoby pokud možno přemístíme co nejblíže domovní zdi nebo na zápraží. V době, kdy se teplota dostala pod bod mrazu, vynecháme zálivku.

Aby se cibule nestaly terčem zejména hlodavců a koček, zakryjeme nádobu králičím pletivem do doby, než se objeví první výhony. Jakmile začnou rostliny růst, potřebují hnojit a zalévat. Vzrůstným narcisům a tulipánům opatříme oporu. Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy, a když je po všem, přesuneme nádobu na místo, kde necháme cibule v klidu zatáhnout.

  • Po asi pěti týdnech, až jsou listy žluté a suché, je seřízneme a cibule z nádoby vyjmeme, aby přenechaly místo třeba letničkám.
  • Do příští výsadby je skladujeme na suchém, tmavém, chladném a dobře větraném místě.

Cibuloviny vybíráme už nyní

Právě teď máme možnost nejlepšího výběru cibulovin v zahradnických centrech. Variací je mnoho, vezmeme-li v úvahu, že se cibuloviny vyjímají také ve společnosti ostatních rostlin, jakými jsou např. pomněnky, sedmikrásky, prvosenky, violky, tařičky (Aubrieta) či pryšec myrtovitý (Euphorbia myrsinites).

Osvědčené barevné kombinace
jasně žluté narcisky x modře glazovaný květináč
sladce růžové hyacinty x stříbrná miska
tmavě fialové a bílé tulipány x růžová nádoba
půvabné sněženky x dřevěný soudek
meruňkové a červenooranžové tulipány x zelený kbelík
modrofialové kosatečky x patinovaná kameninová nádoba
žlutobílé narcisy podsázené bílými modřenci x žlutý truhlík
červenobílé mini tulipánky a modré ladoňky dvoulisté x červená mísa
lososově oranžový a modrý hyacint s modřenci x krémový květináč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám