Hlavní obsah

K nemocnému trávníku doveďte lékaře

Novinky, (clv)

Postupem času se v každém trávníku nahromadí odumřelé rostliny a zbytky posekané trávy a začne i zarůstat mechem. To vše vytvoří několikacentimetrovou nepropustnou vrstvu - plsť, která živé rostliny dusí, zabraňuje pronikání vody a živin do půdy a vytváří příznivé podmínky i pro řádění plísní a hub.

Článek

Kdo chce poničený trávník zachránit a mít ho v sezoně opět hezký a zdravý, má právě v dubnu nejvyšší čas dopřát mu ozdravnou kúru. K tomuto účelu jsou určeny speciální stroje nazývané vertikutátory.

Jsou to stroje nikoliv nepodobné klasické rotační sekačce. A stejně jako ony jsou k dostání - nyní velmi výhodně v podzimních akcích některých specializovaných prodejců zahradní techniky - buď s elektrickým, nebo se spalovacím motorem. Ale můžete požít i jen ruční vertikutační hrábě, ty ovšem postačí jen na malou předzahrádku do 50m2.

Stroje s motorem mají pod kapotou řadu svislých nožů, které se zařezávají do trávníku a vyhrabují z něj travní plsť, mech i další nečistoty a sbírají je do koše. Zároveň porost zmlazují. Nože totiž přesekávají travní výběžky a tím podporují tvorbu nových.

Bezprostředně po zákroku trávník oku zrovna nelahodí. Ale nelekejte se, do dvou týdnů se všechno změní, a vy užasnete s jakou novou vitalitou a radostí začne trávník růst. Aby byl úspěch stoprocentní, musíme volná místa znovu osít a na celý trávník aplikovat speciální trávníkové hnojivo (popřípadě též přípravek na hubení mechů).

Verikutace ovšem není zdaleka určena jen pro nemocné trávníky. Dopřát bychom ji měli každému trávníku, má na něj totiž stejně blahodárný vliv jako lázeňský pobyt na člověka. Proč o tom mluvíme právě teď. Nyní v druhé polovině září a v říjnu je totiž ta nejvhodnější doba travní vertikutaci provést. Zopakovat by se měla brzy na jaře. A pak pravidelně každý rok. Váš trávník tak bude neustále hustý, zelený a krásnější, než kdy předtím.

Reklama

Související články

Poničený trávník zachráníte vertikutátorem

Letošní zima dala trávníkům pěkně zabrat. To, co bylo ještě před pár měsíci chloubou zahrady, je teď spíš pro ostudu. Mnohde se na střídačku objevují fleky...

Příprava půdy pro trávník

Sjednocujícím prvkem každé zahrady je trávník. Nemusí být přímo anglický, stačí když bude svěží a hustý tak, aby si při chůzi po něm bosá noha libovala.

Výběr článků

Načítám