Hlavní obsah

Venkovní osvětlení dodá zahradě netradiční atmosféru

Právo, Sylva Svobodová

Exteriérové osvětlení má tři základní funkce: orientační, užitkovou a okrasnou. První zajišťuje bezpečnost v prostoru, další využijeme, když potřebujeme naservírovat chutný pokrm. Jiný typ svítidel zase zvýrazní krásu zeleně, podpoří atmosféru večera.

Článek

Zahradu aktivně využíváme šest měsíců v roce a celkem přirozeně ji považujeme za úžasné rozšíření obytného prostoru. Kdo by si rád neposeděl za letní noci na terase a nepokochal se osvětleným zátiším? Světlo a stín modelují zahradu mnohem zajímavěji, než jak ji vnímáme za bílého dne.

Exteriérové světlo není ale určeno jen k vytvoření atmosféry, je i ryze praktické. Díky světlu v zahradě se bezpečně dostaneme po chodníku do domu, vjedeme autem do garáže, obejdeme bez úrazu dům zvenku nebo případně zkontrolujeme, kdo se nás chystá v pozdních hodinách navštívit.

  • Orientační světlo vymezuje nejen komunikace (cesty, vjezdy, vstupy), ale i zahradní stavby (altánky, besídky, domek na nářadí).
  • Užitkové světlo je vhodné všude tam, kde vytváříme nějakou činnost. Třeba při krájení grilovaných plátků masa na stole, při sekání dříví v kůlně, odklízení sněhu v zimě.
  • Dekorační světlo slouží k vytvoření neopakovatelné atmosféry, zvýraznění kompozic rostlin, ale i soch, jezírek, kamenů nebo fontánek. Obvykle se jako zdroj používají žárovky (halogenové), které dávají přirozené podání barev. Jestliže chceme zahradu ladit do barvy, není problém použít barevné filtry. Oblíbená jsou zejména světla směrová, kde tok světla zvýrazní velikost a tvar rostlin.

Myslet na vše dopředu

Aby byla zahrada logicky a správně osvětlena, je třeba vytvořit projekt dříve než bude stát dům. Otevírají se nám výrazně širší možnosti s designem zahrady, funkčností a praktičností. Není-li osvětlení řešeno v rámci projektu, může nastat následný problém s rozvedením elektroinstalace. Důležité je rovněž zajistit bezpečnost. Na venkovní svítidla prší, proto jsou chráněna proti vniknutí vody.

  • Exteriérové svítidlo najdeme pod mezinárodním označením IP, a to v rozmezí od IP 23 do IP 68.
  • Pro osvětlení fasády domu se doporučují svítidla s krytím alespoň IP 33, pro svítidla určená do země IP 67 a pro svítidla umístěná pod vodní hladinu IP 68.

Výběr zdroje světla se řídí především tím, co chceme venku osvětlit. Úsporné zdroje používáme tam, kde je předpoklad dlouhodobého svícení, protože celková spotřeba je podle odborníka Petra Dvořáka z firmy Eglo zhruba pětinásobně nižší v porovnání se standardním zdrojem. Halogeny se zase převážně používají tam, kde chceme nasvítit a zvýraznit konkrétní prostor (část domu, keř, zajímavý strom).

Venkovní osvětlení osazené LED zdrojem má extrémně nízkou spotřebu elektrické energie (1-3 W), avšak při dosavadním výkonu jde prozatím ve velké většině o doplňkové osvětlení v porovnání třeba s halogenem. Připraveno ve spolupráci s firmou Eglo

Co možná nevíte
Ovládání venkovního osvětlení by mělo navazovat na ovládání světel v interiéru. Proto se projekt zpracovává současně.
Instalaci svítidla pod vodní hladinu má provádět vždy odborník, nezapomeneme si vyžádat revizi.
Při koupi svítidla se informujeme na možnost dokoupení náhradního skla nebo zdroje.
Nejčastější chyby se objevují hlavně při výběru a následné využitelnosti svítidla. Třeba na moderní dům s jednoduchou linií se nehodí komplikované rustikální svítidlo. Celkový dojem je pak znehodnocen.
Nejprodávanější venkovní svítidla mají moderní jednoduché tvary s možností použití úsporného zdroje.

4 TYPY VENKOVNÍCH SVÍTIDEL

1. zápustná

kulaté či hranaté provedení, buď částečně, či plně zabudovaná,

2. sloupková

různé velikosti a design, osvětlují zahradu kolem chodníků, vstupů,

3. nástěnná

určená na fasádu, má jednoduché i složité tvary,

4. směrová

tvoří dramatické osvětlení, dolaďuje atmosféru v blízkosti jezírka, zajímavého seskupení rostlin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám