Hlavní obsah

Dřevo – materiál i do nepohody

Novinky, ing. Arch. Markéta Cajthamlová, časopis Pěkné bydlení

Dřevo se těší velké oblibě jak v interiéru, tak i exteriéru, kde jsou však na ně vlivem rozmarů počasí, zvláště deště, sněhu, mrazu, UV záření a dalších kladeny daleko větší nároky než pod střechou. To se týká především fasád, teras, balkonů, dřevěných zahradních chodníčků či okolí bazénů.

Článek

Zájem o dřevo coby stavební materiál se zvyšuje i v souvislosti s jeho bohatší nabídkou. Trh dnes kromě domácích a severských dřevin nabízí i dřevo celé řady exotických stromů pocházejících většinou z tropických oblastí Asie a Jižní Ameriky. Tyto dřeviny se svými vlastnostmi, zvláště tvrdostí, odolností a stálostí tvaru, vyrovnají u nás již delší čas známému teaku. K venkovnímu využití se rovněž velmi hodí tepelně upravené dřevo nebo dřevo impregnované vysokým tlakem.

Oblečte dům do dřeva

Stále většímu zájmu stavebníků i architektů se právem těší dřevěné fasády, a to hned z několika důvodů. Dobře tepelně izolují – obložení fasády profily z dřevěného masivu ve spojení s vysoce tepelně izolačními materiály umožňuje, že vnější stěna domu může být při zachování stejné hodnoty U (součinitel prostupu tepla) podstatně tenčí.

Dřevěné fasády dále dům chrání před nepříznivými povětrnostními vlivy a v neposlední řadě i dobře vypadají. Navíc je lze velmi dobře kombinovat i s jinými materiály – omítkami, cihlou, plechem… Dřevěné fasády dnes najdete na objektech postavených nejrůznějšími technologiemi – na dřevostavbách i klasice z pálených keramických cihel či jiných materiálů.

Dřevěné fasády se často využívají i na rekonstruovaných objektech. Jejich prostřednictvím lze zlepšit tepelně izolační vlastnosti, zakrýt trhliny na omítkové fasádě, zvýšit odolnost proti mrazu a výrazně zlepšit celkový vzhled domu. Co se týče ceny, dřevěné fasády sice nejsou nejlevnější, ale značná část nákladů na rekonstrukci se časem vrátí v podobě úspory nákladů na topení.

Různé dřeviny i způsoby obkladu

K materiálům vhodným na obložení domu patří například severský smrk, modřín a borovice. Používají se ale i exotičtější dřeva, jako je cedr, teak, ipe, iroko, bangkirai, itauba či tatajuba a další. Vybírá se však vždy takové dřevo, které neobsahuje žádné suky ani praskliny. Nejmenší tloušťka venkovního obkladu z masivního dřeva je 20 mm. Největší šířka činí maximálně140 mm, v případě obkladů vystavených extrémní nepřízni počasí je to pouze 120 mm.

Na budovách dnes můžete vidět nejrůznější typy dřevěných obkladů. Nejjednodušší jsou překládaná prkna neboli peření, ale často se využívá i takzvané latičkové obložení či jiný druh fasády. Důležité je, aby voda dřevěnou fasádou nepronikala do vnitřních a vnějších izolačních vrstev a do samotné konstrukce objektu. Tam, kde nelze tento požadavek splnit, je třeba použít podkladovou fólii.

Nepodceňujte údržbu

Dřevo, které se používá na fasády, musí být pečlivě ošetřeno, což se provádí před samotnou realizací fasády chemickými přípravky. Důvodem je za prvé to, že fasáda je vystavena nepřízni počasí, a za druhé ošizenou péči v tomto případě nemůžete vzhledem k nepřístupnosti fasád dohnat tak snadno jako například v případě teras či jiných zahradních ploch. Na ochranu dřevěné fasády musí pomýšlet i architekt: k prodloužení její životnosti značně napomohou prodloužené přesahy střech.

Dřevo na zahradě

Dřevo však nachází stále častěji uplatnění i v zahradách. Konkrétně se jedná o kryté i zastřešené terasy, okolí bazénů a nejrůznější pochozí plochy – cesty a chodníky okolo domu a v zahradě. Velkou devízou dřeva je především to, že je velmi příjemné na dotek a zahradě sluší.

Z čeho a jak

Dřevěné zahradní prvky se vyrábějí ze stejných materiálů jako fasády, snad pouze s tím rozdílem, že na zahradách se dnes již ve větší míře využívají exotické dřeviny. Co se týče způsobu stavby, nabízí se několik možností: Asi nejjednodušší je zapustit do betonových patek kovové nohy, na které se připevní kovový trám. Na ten se pak příčně ukládají jednotlivé latě. Jednotlivá prkna se mohou spojovat pomocí pera a drážky, jak to známe z interiérů. Pro tento způsob instalace se hodí pouze dřeviny, které mají stálý tvar – například ipe.

Kolik stojí

Pochopitelně počítejte s tím, že chcete-li si pořídit kvalitní terasu, budete potřebovat vyšší obnos. Cena záleží na velikosti každé terasy, použitém materiálu, architektonické a technické náročnosti jednotlivé terasy či jiné venkovní plochy. Například jeden metr čtvereční dnes velmi oblíbené odolné exotické dřeviny ipe se pohybuje okolo 5000 Kč. Smysl této investici však kromě estetického požitku a funkčnosti dává i skutečnost, že na takovou terasu vám dá seriózní dodavatel záruku pět let, a to, že životnost dřevěných prvků z kvalitního dřeva se pohybuje v rozmezí od 20 do 50 let.

Údržba exotického dřeva

Nelekejte se, až vaše terasa či chodník vyrobené z dřeviny, kterou jste pečlivě vybírali (a která vás taky stála hodně peněz) začne získávat šedavou patinu. Tento proces je možné pozastavit nebo alespoň zpomalit speciálními oleji na terasy, které tvrdé dřevo ochrání i před nepříznivými vlivy počasí. Výrobců je mnoho a cena olejů se pohybuje od 150 do 600 Kč/litr. Vzhledem k tomu, že terasy nejsou na okrasu, ale od jara do pozdního podzimu se na nich za hezkého počasí žije, impregnační olej se částečně stírá. Z toho důvodu je vhodné jednou do roka nátěr obnovit. Prakticky se stejnou údržbou se spokojí i thermowood a dřevo impregnované tlakem.

Jak na měkké dřevo

Podstatně systematičtější a náročnější údržbu vyžadují měkké dřeviny bez tlakové či tepelné úpravy. Mezi jejich největší nepřátele patří vlhkost v jakékoli formě, UV záření a škodlivé organismy. Vlhkost vytváří příznivé prostředí pro růst organismů, jakými jsou plísně, houby, hniloby či dřevokazný hmyz. Plochy z měkkého dřeva se chrání pomocí laků a především impregnačních lazur. Nové dřevěné prvky vystavené v menší míře povětrnostním vlivům se natírají dvakrát, více namáhané je třeba natřít až třikrát. Při obnovujícím nátěru se zašedlé části zbrousí až na zdravé dřevo a poté se provede nový nátěr.

Reklama

Související články

Vychutnejte si teplé dny na zahradě pod pergolou

Pergoly jsou vděčným a nejoblíbenějším architektonickým prvkem v zahradě. Můžeme pod nimi odpočívat, stolovat i pracovat. Uprostřed zeleně, v klidu a ve stínu...

Lavička pod stromem

V zahradě nemusíme mít jen jedno centrální posezení. Naopak. Jednotlivé lavičky můžeme umístit i do zajímavých zákoutí nebo třeba pod strom.

Výběr článků

Načítám