Hlavní obsah

Jak na plže, houževnaté likvidátory záhonků a zahrad

Právo, Hana Šmidrkalová

Saláty, natě mrkve i řepy, kedlubny, jahody, okrasné květiny - nic z toho není svaté mlsné plží tlamě. Je mnoho druhů plžů, avšak největší škody působí zavlečený a přemnožený plzák španělský.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Uvnitř ústní dutiny mají plži struhadlový jazýček, tzv. radulu. Jemné zoubky na jazýčku jim umožňují rozemlít potravu. Navíc se jim zcela přirozeně obnovují.

Článek

Plži bez ulit - plzáci rodu Arion, laicky zvaní slimáci - jsou všežravými strašáky zeleně. Vše houževnatě strouhají radulou - jazykem posetým drobnými zoubky. Dávají přednost zelenině, ale nevynechají ani okrasnou zahrádku. Jednotlivé druhy mají černé, šedavé nebo rezavé zbarvení.

Pilný plzák španělský

Nejagresivnějším plžem a likvidátorem úrody je plzák španělský (Arion lusitanicus), zavlečený k nám v roce 1991. Dospělí jedinci dosahují velikosti 8 - 12 cm, jsou spíše rezaví, hnědí a jakoby ušpinění. Plzáci španělští se páří v červnu. Ačkoli jsou to hermafroditi, oplodní se navzájem a vajíčka pak kladou také oba.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Plž

Foto: Václav Jirsa, Právo

Plži ožírají své mrtvé kamarády

Každý plzák španělský může každoročně naklást až 220 vajíček, rozdělených do několika snůšek. Vajíčka kladou od poloviny srpna do poloviny prosince - nejvíce ale na přelomu srpna a září. Mladí se líhnou po 38 až 43 dnech. Vajíčka kladená v září a později přezimují a mladí se pak líhnou až na jaře. Nejvyšší početnosti dosahují plzáci v květnu a červnu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Z kedlubny - goliáše - zůstalo jen smutné torzo.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Plzák španělský (Arion lusitanicus) je v naší zemi od roku 1991. Je to nejagresivnější plenitel zelinářské i okrasné zahrady. Na snímku totálně zdecimovaný kedlubnový list.

Znaky poškození

  • u mladých porostů vyžírají semena, okusují listy, požírají kořeny
  • u starších porostů poškozují květy, hlízy a kořeny, což poškodí kvalitu plodiny
  • poškozená místa jsou otevřená pro houbové a bakteriální choroby
  • slizký výměšek, zvláště na květech a listech, poškozuje vzhled rostliny

Kritická místa na pozemku, kde se plžům daří

  • dlouho složená prkna na jednom místě - ideální líheň
  • vysoká tráva, stín, husté keře, trvale vlhká a mokrá místa
  • tlející kupky trávy, plevele

Účinná obrana

  • Pravidelně udržujeme nízkou trávu, rovněž vápnění travnatých ploch výskyt slimáků výrazně sníží.
  • Na malých pozemcích je ruční sběr všestranně nejefektivnější metodou. Nejlépe se sbírají po dešti, ráno a za soumraku. Milují vlhko a stín. Po nasbírání do nádoby je co nejrychleji usmrtíme zalitím vařící vodou. Ve vodě se brzy rozloží a můžeme je ve skupenství kapalném vylít na kompost. Někdo praktikuje jejich posolení, ale to jim způsobí pomalou a trýznivou smrt.
  • V okolí záhonů nasypeme vápno nebo saze - těmto vrstvám se slimáci rozhodně vyhýbají, protože jim ničí pro jejich pohyb tak životně důležitý sliz.
  • Záhonky lze ohradit 10 cm širokým pruhem pilin, které polijeme černou kávou i s logrem (při snížení účinku opakovaně polijeme, zvláště po dešti). Roztok s 1 až 2% koncentrací kofeinu je pro plže smrtelným nervovým jedem, zároveň je odpuzuje.
  • Dobře fungují zapuštěné nádoby naplněné pivem. Okraj nádoby necháme 1-2 cm přečnívat, abychom omezili lapání jiných živočichů. Pasti denně kontrolujeme.
  • Přirozeným nepřítelem slimáků jsou mj. špačci, ropuchy, žáby, ježci, kachny.
  • Prostředky k hubení: Přípravek Nemaslug - biologický přípravek s živými parazitickými hlísticemi (Phasmarhabditis hermaphrodita). Přípravek je určen pro použití na orné půdě, v zelenině, okrasných rostlinách a zahradách, ve sklenících i na otevřených plochách. Cena nejmenšího balení na 40 m2 je zhruba 400 Kč.

Co plže odpuzuje a co jim chutná

Keře a cibuloviny

Keře a cibuloviny Chrpa (Centaurea), jaterník (Hepatica), kakost (Geranium), lomikámen (Saxifraga), pivoňky (Paeonia), plamenka (Phlox), pupalka (Oenothera), sasanka (Anemone), udatna (Aruncus), vratič (Tanacetum), zběhovec (Ajuga)

Zelenina, saláty, koření

Zelenina, saláty, koření Čekanka (Cichorium), česnek (Allium), dobromysl (Origanum), chřest (Asparagus), kozlíček (Valerianella), mateřídouška, tymián (Thymus), rozmarýn (Rosmarinus), saturejka (Satureja), smil (Helichrysum)

Okrasné keře a dřeviny

Okrasné keře a dřeviny Devaterník (Helianthemum), jasmín (Jasminum), levandule (Lavandula), pěnišník (Rhododendron), starček (Senecio), tavolník (Spirea), třezalka (Hypericum), vřes (Calluna), vřesovec (Erica), zimostráz (Buxus)

Okrasné keře a dřeviny Devaterník (Helianthemum), jasmín (Jasminum), levandule (Lavandula), pěnišník (Rhododendron), starček (Senecio), tavolník (Spirea), třezalka (Hypericum), vřes (Calluna), vřesovec (Erica), zimostráz (Buxus)

Co jim chutná - tyto rostliny můžeme pěstovat jako záměrné nástrahy ke sběru plžů: aksamitník, salát, kapusta, stračka polní, astry nebo jiřiny

Reklama

Související články

Aby se trávník v létě zelenal

V zahradě není plocha, která by se v nárocích na vodu vyrovnala trávníku. Proto je pro něj zejména v tomto období dostatek vody nejdůležitější. O to víc, že...

Výběr článků

Načítám