Hlavní obsah

Hravá zahrada

Novinky, Katarína ŠATANKOVÁ, Inéz BÚCI, Mirka FENCLOVÁ časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete, aby vaše děti trávily více času venku na zahradě? Postarejte se jim o správnou zábavu a pohybovou aktivitu. Nezapomeňte přitom ale také na jejich bezpečnost…

Článek

Díky svému přírodnímu vzhledu patří dřevěné sestavy k těm nejoblíbenějším. Vaše zahrada se může pyšnit podomácku zhotoveným hřištěm nebo typizovaným modelem. Všechno má ale svá pro i proti.

U vlastní výroby může pokulhávat bezpečnost. Dodržením základních zásad ji ale dokážete přiblížit požadavkům přísných norem. K těm hlavním patří šroubky zapuštěné do dřeva nebo alespoň s oblými hlavičkami a minimální mezery mezi jednotlivými prvky, aby se do nich dětem nevešly prsty. Pokud výška prolézaček nepřesáhne sto centimetrů, vystačíte si s trávníkem. Větší výška už vyžaduje sypký materiál tlumící dopad – jemný písek, štěrkopísek velikosti 2 – 8 mm, dekorační kůru nebo dřevěné hobliny.

Nezanedbatelným detailem je i výběr materiálu sedačky na houpačce. Tvrdé dřevo nahrazují bezpečnější měkké plasty a guma.

U typizovaných dřevěných hřišť sice zapláče vaše peněženka, ale ne zbytečně. Certifikátem ověřené sestavy splňují nejvyšší nároky na bezpečnost a kvalitu. Na výběr máte mezi zhotovenými na míru nebo stavebnicovým systémem. Variabilitu poskytuje i způsob opracování dřeva, ať už upřednostníte přírodní kulatinu nebo inklinujete raději k hranolům se seřezanými hranami.

Jaké dřevo?

Ačkoliv na stavbu dětského hřiště jsou nejvhodnějším kandidátem tvrdé dřeviny, u vlastní tvorby vítězí jehličnany díky své nenáročné opracovatelnosti. Pro delší životnost ale potřebují dodatečnou impregnaci a častější péči.

Méně náročné na údržbu jsou tvrdé a exotické dřeviny. Díky své snadné dostupnosti v našich končinách si prvenství obhájil akát. Vyznačuje se vysokou odolností proti povětrnostním vlivům, škůdcům a hnilobě. Na rozdíl od měkkých dřevin nevytváří třísky, které by mohly způsobit poranění. Navíc nepotřebuje žádnou ochranu, povrchové úpravy se provádějí jen z estetického hlediska.

Speciální pozornost vyžadují části konstrukce zapuštěné v zemi. Je vhodné penetrovat je přípravky na bázi asfaltů. O stabilitu sestavy se postarají kotvicí prvky, v případě pískového podloží betonáž.

Herní aktivity v zahradě pomohou rozšířit i přenosné atrakce a hry. Mnohé z nich vtáhnou do víru zábavy i dospělé. Chvíle odpočinku zpříjemní houpací sítě a sedací vaky. Pro nejmenší horolezce jsou ideální plastové prolézačky a domečky.

Reklama

Související články

Hřiště na zahradě – sen každého mrňouse

Zdupané záhonky, pošpiněná omítka od nezralého ovoce jako výsledek dobře mířených hodů vašich ratolestí nebo jiné demoliční akce by se jistě nekonaly, kdybyste...

Nábytek do zahrady

Dřevěný, kovový, s výpletem, textilem nebo z plastu – zahradní nábytek může mít mnoho podob.

Výběr článků

Načítám