Hlavní obsah

Zahradní jezírko nabízí estetický požitek i vlastní koupání bez chemie

Právo, Sylva Svobodová

Jezírko nás obohatí o optické a zvukové efekty, zpříjemní pobyt a relaxaci na zahradě. Tekoucí voda prožitky ještě umocní. A jestliže se rozhodneme pro přírodní koupací jezírko, čeká nás osvěžení bez chemie.

Článek

Kdo miluje svoji zahradu a rád se o ni stará, bude chtít zelenou oázu vylepšit o vodní jezírko. Ale jaké? Důležité je vědět, co od něho požadujeme.

Možnosti máme tři - někdo touží jen po malém okrasném jezírku, které je nenáročné na údržbu a rozšíří nám pěstební možnosti o vodní rostlinky. Jezírko podstatně větší může sloužit k rekreaci na koupání a do třetice ho lze využít k chovu barevných ryb.

Od naší volby se pak odvíjí velikost jezírka, výběr materiálu, vybavení, pomůcky a samozřejmě jeho cena a náročnost na údržbu.

Kam s ním?

Volba správného stanoviště je pro jezírko důležitá, jedině tak si jeho krásu plně užijeme bez práce navíc. Plán jezírka zahrnuje vždy i jeho nejbližší okolí. Proto sledujeme, odkud na něj bude nejlépe vidět, zda bude dost místa při průchodu kolem. Nebudujeme ho v blízkosti opadavých stromů, protože listí nám pravidelně znečistí hladinu. Stejně tak není vhodný stín, protože květy vodních rostlin se nebudou rozvírat.

Okrasné jezírko je šikovné umístit v blízkosti posezení, abychom si mohli jeho krásu v klidu vychutnávat. Bude-li místo zastřešeno, je možné vodní hladinu pozorovat i za deště. Takovou atmosféru vstřebáme na dlouhou dobu. Nádherný pohled je i na osvětlené jezírko za letního večera. Svítidlo může být tzv. nepřímé (osvětluje hladinu na povrchu) nebo umístěné pod hladinou (podvodní reflektory).

Realizace a volba materiálů

Jaký zvolíme stavební materiál, záleží jen na nás. K dispozici jsou prefabrikované plastové nádrže. Mají různé tvary, velikosti a zapouští se do země tak, aby splývaly s povrchem.

  • Za velkou nádrž o objemu 1000 litrů zaplatíme zhruba 6521 Kč.

Další možností jsou fólie vyrobené z PVC nebo kaučuku. Velkou předností tohoto materiálu je možnost udělat si jezírko jakéhokoli tvaru a velikosti podle našich představ. Před pokládkou fólie nás čeká výkop, který se pokryje kvalitní geotextilií a následně fólií o síle 0,5 mm, 1 mm nebo 1,5 mm. Výběr vhodné fólie závisí na tom, zda bude jezírko okrasné, koupací nebo na chov ryb.

Údržba a pomůcky

Kolik času investujeme do jezírka, záleží na jeho velikosti, typu, vlastnostech vody, výběru rostlin.

Malá okrasná jezírka udržují čistou vodu sama pomocí vodních rostlin, větší plochy už vyžadují péči, jinak budou zelenat díky nadbytku nevyužitých živin.

Především musíme zakoupit kvalitní filtraci. Správný výkon a typ se odvíjí hlavně od velikosti jezírka.

Další technikou, která nám pomáhá udržet vodu čistou, je UVC lampa. Umí bezpečně zlikvidovat zelené řasy. Voda, která lampou protéká, je osvícena UV paprsky a řasy v ní obsažené se shluknou a poté jsou zachyceny filtrem. Cena přístroje se pohybuje zhruba od 3000 Kč směrem výše.

Při údržbě jezírka oceníme i odsávače jezírkového kalu. Speciální vysavač umí odsát dlouhé vláknité řasy a přefiltrovat vodu z té části, kde je to nejvíce třeba. Užijeme ho již na jaře, protože řasy se množí od 18 °C. Jeho cena začíná na 4000 Kč.

V chovných jezírkách plných ryb potřebujeme provzdušňovače (cena od 500 Kč), když padá na jezírko hodně listí, použijeme jezírkový skimmer, který z povrchu odsaje nečistoty (listí, hmyz, květy rostlin). Vyjde nás zhruba na 1895 Kč.

Výběr vodních rostlin

Díky vodním rostlinkám zahrada zkrásní. Při výběru této zeleně si zjistíme, zda zvolený druh není příliš vitální, aby se divoce nerozrostl po celé hladině. Jestliže se nám přesto taková rostlinka líbí, umístíme ji raději do nádoby, tím usměrníme její růst.

Rostlinky dělíme podle typu stanoviště na ponořené v nádobách (žebratka bahenní, stolístek, rdest kadeřavý, rukev vodní, tlustice, atd.), pobřežní (azola, žabník, šáchor, ostřice, suchopýr, kosatec, třezalka atd.), bažinné (oměj, čechrava, sadec, tužebník, denivka, lobelka atd.).

Ponořené rostlinky v nádobách mají i praktické vlastnosti: uvolňují kyslík, poskytují rybám úkryt a odebírají z vody minerální soli, které jinak podporují růst zelených řas.

Mezi nejoblíbenější vodní rostliny patří lekníny, jejichž krásné květy dokážou klidně pokrýt celou hladinu (avšak aby byla voda v pořádku, měly by lekníny zabírat jen třetinu vodní plochy). Mají různé velikosti (trpasličí, malé, střední a velké). Barva je bílá, světle a tmavě růžová, žlutá, oranžová.

Připraveno ve spolupráci s firmou Okrasné zahrady Tomáš Chocenský, foto: archiv firmy Okrasné zahrady Tomáš Chocenský, Rossy Design

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám