Hlavní obsah

Ať se zahrada zelená

Novinky, Monika KRÁLOVÁ , časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba či rekonstrukce domu vás obvykle donutí sáhnout do kapsy mnohem hlouběji, než jste původně počítali. Může se proto stát, že pomyslný měšec s penězi odloženými na zahradu se výrazně ztenčí.

Článek

Možná si říkáte, že těch několik stromečků zvládnete koupit a zasadit sami. Ale nebývá to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Pokud ale budete uvažovat logicky a zahrada se stane vaším koníčkem, úspěch se může dostavit. Chce to pouze čas a trpělivost. A hlavně nepovažujte za tragédii, když se něco neujme. Stává se to i zkušenějším.

Otázky vodítkem

Při zakládání zahrady není nejrozumnější navštívit zahradnické centrum a jednoduše koupit to, co vás zrovna zaujme. Už předem si promyslete, co od zahrady očekáváte. Podle toho zjistíte, kam a proč jaké rostliny vysadit. Nevadí ani to, že neznáte jejich názvy. Zkuste zatím pracovat s anonymní „zelenou hmotou“, kterou budete později nahrazovat konkrétními druhy rostlin.

Popřemýšlejte, kde chcete mít stín, která místa hodláte izolovat od okolí nebo v kterém koutě si rádi posedíte. Otázky a hledání odpovědí jsou vodítkem pro určení vhodné výsadby.

Skupinky versus sóloví hráči

Ne nadarmo se stalo dobrým zvykem vysazovat rostliny ve skupinách. Výsledkem by měl být souvislý porost, který nedá plevelu šanci. Také sečení okolo kompaktní skupiny je pohodlnější a celistvé travnaté plochy opticky vyvažují různorodé výsadby. Druhová pestrost ale neznamená, že každý kus má být jiný. Netvoříte přece botanickou zahradu. Naopak, zvolte několik nosných druhů rostlin, které se budou opakovat. Pouze flóře výraznějšího typu, barvy, výšky nebo tvaru to sluší v roli solitéru.

Respektujte nároky

Dobré tipy na rostliny získáte od známých a sousedů. Pomůže i listování v časopisech a knihách. Cenné praktické zkušenosti poskytnou také odborní prodejci v zahradnických centrech. Při výběru jednotlivých druhů uplatňujte dva postupy. Za prvé vybírejte rostliny pro konkrétní místo na zahradě, a to podle jejich nároků na světlo a vlhkost. Naopak pro rostliny, které vám padly do oka, vyberte v zahradě místo podle jejich nároků. Dělejte si seznam a zkuste i jednoduchou skicu.

A máte nakoupeno

Obešli jste několik zahradnictví a nakoupili. Podle skici rozmístěte na pozemku rostliny ještě v květináčích. Zatím nesázejte. Výsledek si dobře prohlédněte, nejlépe ze všech stran. Když se vám na rozmístění něco nezdá, pozměňte je.

Všeobecně platí, že vyšší druhy patří spíše do pozadí, nižší do popředí. Nejnižší druhy vysaďte k terase či jinému posezení. Vzhledem k tomu, že rostliny se mění v prostoru i čase, věnujte pozornost rozestupům mezi jednotlivými sazenicemi a jejich vzdálenosti od plotu či chodníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám