Hlavní obsah

Jak správně pečovat o trávník, aby byl zdravý, zelený a hustý

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelně stříhaný trávník, který stále dorůstá, potřebuje pravidelný přísun živin a trvalou péči. K aktuálním činnostem patří tudíž hnojení, zálivka a sekání. I při těchto úkonech je však potřebné znát některá základní pravidla.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Nejodolnější trávník získáme, když použijeme k jeho založení hřišťní směs.

Článek

Co všechno je nutné udělat pro to, aby byl váš trávník zdravý, sytě zelený a hustý? Přinášíme Vám několik základních bodů při péči o něj.

Zalévání

Obecně platí: se zálivkou trávníku to nepřeháníme. Denně se trávník kropit nemusí, dokonce ani uprostřed léta. Stačí stříkat jednou za 4 až 5 dní, na těžkých půdách ještě méně.

Je-li půda jinak v pořádku, snese trávník i delší období bez srážek. I když se v trávníku objeví žluté skvrny, po prvním dešti zase zmizí.

Při kropení je rozhodující vodou nešetřit - potom mohou být intervaly zalévání klidně delší. Stále opakovaná zálivka v malém množství přináší trávě podobně jako jiným rostlinám více škody než užitku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Denně se trávník kropit nemusí, dokonce ani uprostřed léta. Stačí interval za 4 až 5 dní, zálivku mu ale dopřejeme vydatnou.

Kdybychom trávu zalévali za plného slunce, působením vody by vznikl efekt lupy a na listech by došlo ke zničujícím popáleninám.

Hnojení

Hnojivo používáme buď organické, nebo minerální.

  • Jednoduchá a levná je aplikace plného minerálního hnojiva, které se na trávník rozhazuje třikrát ročně: zjara (po prvním nebo druhém sekání), v červenci a koncem září. Na 1 m2 potřebujeme vždy 40 g hnojiva. Na jaře je navíc dobré přidat kompost nebo rašelinové hnojivo.
  • Jednoduché a bezpečné, avšak dražší je používání speciálního trávníkového hnojiva s dlouhodobým účinkem. V tomto typu hnojiva jsou živiny upraveny podle potřeby trav. Dávkování koncentrátu je vždy uvedeno na obalu.

Škůdci a choroby ohrožující trávník

  • Kořínkům trávy mnohdy škodí larvy hmyzu, jako jsou chrousti, chroustkové a kovaříci. Horní vrstva trávníku se pak uvolňuje z půdy a žloutne. Přirozenými nepřáteli těchto druhů hmyzu jsou krtci, rejskové, ježci a částečně i kosi, ale zahrádkáře většinou zlobí to, že jim rozrývají půdu. Doporučované chemické prostředky ale představují likvidační riziko pro užitečné žížaly.
  • Trávník ohrožují i houby. Ty vylučují látky, které jsou schopné zničit celé kusy trávníkového drnu. Plodnice vyrůstají v kruzích, jejich podhoubí (mycelium) zarůstá hluboko do půdy. Objevují se především na jaře.
  • Jestliže na trávníku dlouho ležela vysoká sněhová pokrývka, může se tam utvořit plíseň sněžná. Na trávníku pak vyvstávají stříbrošedé a nahnědlé skvrny. Na jaře ošetříme bělavá místa přípravkem Fundazol a včas trávník pohnojíme ledkem nebo močovinou. Pečlivou prevencí proti plísni sněžné je ošetření trávníku na podzim - posečení a vyhrabání stařiny, pravidelné hnojení.
Foto: Milan Malíček, Právo

Vždy dbáme na to, aby byl trávník co nejšikovněji oddělen od záhonků a rabat - zvláště při sekání to oceníme.

Signály, kterým je dobré rozumět

  • Sedmikráska v trávníku: signál, že trávník potřebuje pohnojit a povápnit.
  • Silné zaplevelení dvouděložnými pleveli: pomůže opakovaný postřik speciálního trávníkového herbicidu (trávu z takto postříkaných ploch lze použít ke krmení nejdříve po dvou týdnech od postřiku). Prevence proti zaplevelení: pravidelné sečení, přihnojování a podle potřeby i závlaha. 
  • Prázdná nebo prořídlá místa: lehce nakypříme motyčkou, lehce pohodíme zahradní zemí, případně kompostem, osejeme trávou a zaválíme.
PRAVIDLA OŠETŘOVÁNÍ TRÁVNÍKU V SEZÓNĚ
Pokud možno nesečeme v prudkém slunci a za velkého sucha.
Po sekání trávník důkladně zalijeme na podporu růstu.
Nehnojíme za ranní rosy a za přílišného sucha.
Jestliže se po hnojení neschyluje k dešti, trávník mírně zalijeme.
Nekropíme v poledním vedru.
Místa, po kterých se často chodí, ošetřujeme vertikutací.
Od října trávník nehnojíme.
Nejpozději v listopadu přestaneme sekat.
V zimě po trávě zbytečně nešlapeme.

Mech v trávníku

Mech vzniká na těžkých, nepropustných půdách, kde kořeny trav nemají dostatek vzduchu a tudíž tráva ustává v růstu. V tomto případě pomůže vertikutace, tedy vertikální prořezávání trávníku.

Používají se k tomu speciální stroje - vertikutátory - které mají rotující nože. Ostré, kolmo postavené nože vytrhávají z trávníku mech a současně vyčistí i zplstnatělý trávník. Trávník se prořezává do hloubky asi 5 mm. Tak se trávník ošetří na jaře a na podzim.

Na větších trávníkových plochách se doporučuje i dodatečné provětrávání půdy, tzv. aerifikace. Zvláštním zařízením se v půdě vytvářejí četné otvory, které se vyplní pískem. To přispívá k lepšímu odvodnění a provzdušnění v kořenové oblasti.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zmechovatělý nebo zplstnatělý trávník nezapomeneme na jaře a na podzim vertikutovat - trávník vertikálně prořezat. Ostré, kolmo postavené nože vertikutátorů prořežou trávník do hloubky asi 5 mm.

Mech se objevuje rovněž na trávníku v zastíněné poloze, jestliže byla použita nevhodná zahradní směs. Daří se mu i na kyselých půdách. V tomto případě pomůže vápnění a prostředek Antimech.

Rázná opatření proti mechu

  • Je-li mechová pokrývka jen na některých místech trávníku, stačí, když na jaře zeminu nakypříme a mech odstraníme.
  • Abychom povzbudili růst trávníku, je důležité ihned poté použít speciální hnojivo a v případě nízké hodnoty pH (5,5) navíc ještě vápno.
  • Jestliže se mech rozrostl hodně, můžeme sáhnout po přípravcích, které ho umí zničit. Ulehlou zeminu bychom přitom měli nakypřit. Rycími vidlemi uděláme do půdy otvory a naplníme je hrubým pískem (aerifikace).
  • Nesekáme trávník příliš nízko. Optimální výška je 4 až 5 cm, ve stínu 6 cm. Příliš nízké zastřihávání trávu oslabuje a škodí jí.

Účinné přípravky: Antimech, Stop mech, přípravky na bázi síranu železitého nebo síranu amonného.

Reklama

Výběr článků

Načítám