Hlavní obsah

Čarověníky na zahradě

Novinky, Ing. I. Kuchárik, časopis Flóra na zahradě

Díky své rozmanitosti, velké odolnosti a prostorové nenáročnosti si získaly srdce mnoha zahrádkářů. Ale co jsou vlastně zač?

Článek

Jak už napovídá jejich název, je to něco neobvyklého, čarovného. Mohou spontánně vzniknout i v přírodě, najdeme je v městských parcích, v soukromých zahradách, a to na jehličnatých i listnatých stromech. Jsou to vlastně přírodní odchylky - nové rostliny, které vznikly na původní mateřské rostlině. Od ní se ale výrazně odlišují svou velikostí, barvou a zbarvením.

Jejich hledání je v přírodě velmi složité. Vyžaduje vedle příslovečného štěstí také fyzické schopnosti, protože se často vyskytují vysoko v korunách stromů, nejčastěji je najdeme v extrémních klimatických a zeměpisných podmínkách. Najdeme je ale i na zcela obyčejných stromech bez zjevné příčiny. Pokud na takové čarověníky narazí sběratel, namnoží je a pojmenuje - potom můžeme mluvit o odrůdě. Rozmnožují se rouby nebo řízky.

Zaujmou všechny

Pro milovníky miniaturních dřevin jsou zajímavé také tím, že si svůj tvar zachovávají i bez řezu, případně vylamování výhonků, a své rozměry si uchovávají řadu let. Jejich barevná škála je poměrně široká, zahrnuje všechny odstíny zelené přes žlutou až po namodralé a stříbřité odstíny. Čarověníky vznikají na jehličnanech i listnáčích, ale v poslední době se veliké oblibě těší zvláště jehličnany. Je to způsobeno i tím, že si svůj atraktivní vzhled uchovávají celoročně.

Kde je pěstujeme

Na pěstování jsou nenáročné. Barevná a tvarová rozmanitost, pomalý vzrůst a nenáročná péče je předurčují pro použití na malých plochách, předzahrádkách, skalkách a ve vegetačních nádobách. Můžeme jimi doplnit i smíšenou výsadbu na větších plochách nebo okolí vodních ploch. Vysazují se jako solitérní dřeviny, ale pěkně vypadají ve skupince. V kombinaci s přírodninami, jako jsou samorosty, kameny a kůra nám dovolí vytvořit iluzi skutečné přírody. Jejich pomalý růst nám dovolí těšit se z miniaturní přírodní scenerie po dlouhé roky.

Nejznámější čarověníky

Jedle ojíněná (Abies concolor) ´Blau Hexe´- čarověník kompaktního vzhledu se stříbřitě modrým jehličím a ročními přírůstky kolem 3 – 5 cm.

Smrk omorika (Picea omorika) ´Minima´- čarověník pravidelného kulovitého tvaru s typickým zelenomodrým jehličím, vhodný do skalek.

Cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana) ´Bregeron´- miniaturní modrozelený čarověník kulovitého tvaru, vhodný do menších nádob a skalek.

Jedle korejská (Abiea koreana) ´Silberperle´- pomalu rostoucí odrůda kulovitého tvaru s výraznými stříbrnými pupeny, vhodná do miniaturních skalek. Zelené jehličí je lesklé, zespoda stříbřité.

Borovice horská (Pinus mugo) ´Winter Gold´- pravidelná kompaktní odrůda, která vyniká výrazným žlutým zbarvením jehličí v zimním období.

Reklama

Související články

Proč usychají túje?

Jde o poměrně častou otázku mnohých majitelů zahrad. Tento problém může mít celou řadu příčin – podívejme se na ně společně s odborníkem.

Co zasadit k pergole

Paleta kvetoucích popínavých letniček je široká a ne každý se hned v jejich nabídce zorientuje. Nabízíme vám tedy přehled druhů s jejich stručnou...

Výběr článků

Načítám