Hlavní obsah

Ponorná čerpadla na zahradu

Novinky, Petr Petříček, časopis Chatař a Chalupář

Ponorné čerpadlo můžete použít při čerpání vody z velmi hlubokých studní nebo vrtů, ale také třeba jen k zálivce zahrady ze sudu nebo k vyprazdňování rybníčků a bazénů.

Článek

Ponorná čerpadla dokážou čerpat vodu až do výšky 50 metrů. Existují však i méně výkonná čerpadla. Jsou vhodná k občasnému vyčerpání vody z nádrží, naplněných například dešťovou vodou a bývají vybavena plovákovým spínačem, který reaguje na dosažení určité výšky hladiny vody a zapne čerpadlo. Po snížení hladiny se motor zastaví.

Jaké čerpadlo vybrat?

Protože se ponorná čerpadla ponořují do vody, rozhoduje v první fázi výběru čerpadla kvalita vody - vybíráme čerpadlo buď na čistou vodu, nebo kalové čerpadlo. Při výběru je dalším rozhodujícím faktorem výtlačná výška (převýšení mezi hladinou čerpané kapaliny a místem, kam se voda dopravuje) a množství dopravené tekutiny.

Dalšími hledisky může být, jak často budeme potřebovat vodu čerpat, cenová dostupnost apod. Z nabídky ponorných čerpadel si můžete vybírat odstředivá na čistou vodu nebo kalová na vodu znečištěnou, vřetenová, elektromagnetická vibrační či sudová.

Odstředivá čerpadla

Některá mají tvar protáhlého válce o malém průměru, aby se dala spustit do vrtané studny. Mohou se však v závěsu na lanku spustit i do běžné kopané studny. Ve výtlaku bývá osazena zpětná klapka zabraňující vytečení vody po zastavení čerpadla.

Můžete je použít pro čerpání ze studní nebo vrtů bez omezení hloubky, na pitnou nebo čistou užitkovou vodu, vyprazdňování jezírek a bazénů, pro fontány a jiné odčerpávání v domácnostech a zahradách, domácí vodárny rodinných domů a chat, pro postřik a zavlažování zahrádek. Pro čerpání závlahové vody ze sudů a nádrží lze použít nejmenší ponorná čerpadla s plochým dnem.

Odstředivá kalová

Konstrukce těchto čerpadel umožňuje jejich použití při čerpání kapalin s obsahem nečistot různé velikosti. Některé typy jsou vybaveny vířičem, který při čerpání míchá obsah nádrže, a tím zamezuje usazování nečistot. Můžete je použít na čerpání špinavé vody z praček, sprch a dřezů umístěných ve sklepních částech domů do kanalizace, vyčerpávání zaplavených sklepů. Nesmíte je použít pro čerpání splaškové vody.

K tomu však poslouží odstředivá kalová čerpadla s řezacím zařízením (s noži). Jejich konstrukce umožňuje čerpání kapalin s obsahem nečistot různé velikosti včetně dlouhovláknitých. Tedy zejména právě splaškové vody ze septiků a žump, čerpání vody ze studní, bazénů, sudů a sklepů.

Vřetenová čerpadla

Princip čerpání vřetenového čerpadla spočívá v otáčení nerezového šneku pomocí elektromotoru v gumovém statoru. Jeho předností je velká výtlačná výška. Nevýhodou je vysoká pravděpodobnost zničení hydraulické části čerpadla při chodu na sucho (bez vody) nebo při zavřeném výtlačném potrubí a snížení životnosti při čerpání kapaliny sobsahem abrazivních nečistot. Toto čerpadlo využijete při čerpání z větších hloubek než 8 metrů. Vhodné je pro pitnou i čistou užitkovou vodu, studny, domácí vodárny, pro zavlažování zahrady apod.

Vibrační čerpadla

Elektromagnetická vibrační čerpadla mají místo elektromotoru elektromagnet, který podle frekvence střídavého napětí v rozvodu elektřiny přitahuje ocelovou kotvu uloženou v gumě a vhání vodu do potrubí. Jejich předností je dopravní výška až 40 m, nedostatkem choulostivost na vniknutí nečistot, malý maximální průtok a omezená doba provozu. Jsou vhodná pro čerpání pitné a čisté užitkové vody ze studny.

Sudová čerpadla

Jsou určena k čerpání kapalin například z transportních sudů a kontejnerů. Kompletní sudové čerpadlo se skládá z čerpadlového nástavce, komutátorového motoru (pohonné jednotky), hadicového nástavce a případně dalšího příslušenství, které svým materiálovým provedením (nerez, hliník, polypropylen, PVDF) odpovídá doporučenému použití. Čerpadlo je vhodné pro práci s širokou škálou kapalin od vody, přes ropné produkty až po kyseliny apod. Chataři, chalupáři a zahrádkáři využijí sudové čerpadlo především pro vyčerpávání čistých kapalin ze sudů (dešťové vody k zálivce) popřípadě znečištěné vody z jímek.

Dobré rady...
* Pokud vám vadí kolísání tlaku při odběru vody, použijte čerpadlo doplněné elektronickým tlakovým spínačem nastaveným na určitý tlak. Jakmile klesne tlak v systému, automaticky se zapne čerpadlo.* Pro domácí vodárny můžete použít ponorné čerpadlo odstředivé i vřetenové.* Při zalévání zahrady můžete volbou světlosti hadice ovlivnit potřebnou dopravní výšku a tím i cenu vhodného čerpadla. Dlouhé hadice jsou velice zrádné z důvodu ztráty tlaku.* V případě, že vydatnost studny nebo vrtu je menší než výkon čerpadla, je nutná instalace hlídače hladiny.

Reklama

Související články

Čerpadlo do chalupy

Čerpadla se uplatní v chalupách, které nejsou napojeny na místní rozvod vody. Čerpat však mohou nejen pitnou vodu ze studny, ale také vodu na zalévání zahrady...

Když má zahrada žízeň

Stačí pár slunečných dní a zeleninové záhonky i trávník volají po vodě. Dnes však už málokdo „hasí“ jejich žízeň s konvicí v ruce. Proč se také zbytečně dřít,...

Ani kapka dešťové vody nazmar

Myslíte si, že globální oteplování se naší země zatím příliš netýká? Omyl, některé oblasti už pocítily nedostatek pitné vody. Zelenou dostává dešťová voda....

Výběr článků

Načítám