Hlavní obsah

Tajemství staré zahrady

Novinky, Monika KRÁLOVÁ , časopis Pěkné Bydlení

Více než stoletá zahrada bývá vždy raritou. V této navíc vysoké zelené hrady nabízejí luxusní pocit soukromí. A to i proto, že se nachází uprostřed velkého města.

Článek

Ale nejen to. Příležitostnými spoluobyvateli jsou i příslušníci zvířecí říše. Všetečné veverky a plaší ježci, zatoulaní bažanti nebo zvědavé straky. Majitelé si toto soukromí nemohou vynachválit a svou zahradu, o kterou se s láskou stará celá rodina už druhou generaci,právem považují za další pokoj. Šestiarový pozemek s domem, který před nimi vystřídali asi čtyři majitelé, obývá tato rodina už více než čtyři desetiletí. Sami pátrají i po historii zahrady, a tak nám mohli prozradit několik jejích tajemství.

Majitel v úloze detektiva

Jedno z nich pomohla odhalit i sama zahrada. Jak? Prostřednictvím nerostoucích stromů. Majitel se totiž na určitém místě snažil založit menší ovocný sad. Nejednou se však divil, proč se růst jabloní po třech až čtyřech letech najednou zastaví. Nepomohlo ani to, když vysadil nové sazenice.

Odpověď se nakonec skrývala pod povrchem. Až hlubší výkop ukázal, že pod vrstvou zeminy jsou v některých místech naskládané staré cihly. To díky nim stromy nedokázaly pořádně zakořenit a prosperovat. Jak se však na pozemek dostalo tolik cihel? Existující základy domu, na kterých stojí dnes hlavní terasový sloupek, nasvědčovaly, že na pozemku stál kdysi ještě jeden dům, možná hospodářská budova. Tehdejší vlastníci se zřejmě při jejím rozebírání netrápili se stavebním odpadem. Jednoduše ho zakopali pod zem.

Dokonce i normalizace padesátých let zasáhla do osudu této zahrady. Majitelem byl ve třicátých a čtyřicátých letech známý právník a notář. Na pozemku dal vysadit několik exotických a vzácných druhů rostlin. Ty však v padesátých letech objevila pomyslná ruka socialismu a bez váhání je použila k výzdobě jiných „důležitějších“ prostranství.

Módní grilování

Grilování prožívá boom. Pozadu nezůstali ani naši hostitelé. Pod taktovkou domácího pána přibyl gril. A ne ledajaký, ale stylový originál navržený přímo do tohoto prostředí. Materiálově i tvarově zůstal věrný zídce, do které je vsazen. Nevyčnívá, ale přece zaujme. Za tuto realizaci sladěnou s celkem by ho jistě pochválil mnohý z architektů.

Se sekačkou po schodech

Členitější terén rozvrstvený do teras je určitě působivější než zahrada v rovině. Její údržba však bývá složitější. Už jen přenášení sekačky po schodech nahoru a dolů nepotěší. Protože trávník je zaléván automatickým zavlažovacím systémem, pokosí majitelé v létě z plochy asi čtyři sta metrů čtverečních dvě stě až tři sta litrů trávy. Úctyhodné množství. Kam s ní? Do kompostu, kde se smíchá se suchým jehličím a jiným zahradním odpadem. Na pozemku se uživí až tři komposty. Díky nim se udržuje dobrá půda na záhonech.

Být eko je in

Například i sběrem dešťové vody a jejím využitím pro automatickou zálivku. Domácí pán má u domu zakopanou 4000litrovou nádrž. Kromě dešťové vody ho však realita přinutila sbírat i vodu z pramene. Výkopové práce na okolních parcelách narušily podzemní toky a voda ve větším množství se najednou začala hromadit v zahradě okolo domu. Hrozilo vytopení. Dokázal si však poradit i s tímto problémem. Vodu odvádí drenáží do objemné nádrže.

Navíc myslel i na případ nadbytku vody. Pokud se tak stane, automaticky se zapne obvod závlahy pod statnými jehličnany. Ty jsou totiž žíznivé vždy. Sucho pod nimi bývá dokonce hned po dešti. V sezoně dostanou napít každý druhý den na rozdíl od trávníku, kterému závlahová dávka stačí dvakrát do týdne.

Reklama

Související články

Grilujte na stovky způsobů

Komerční článek - Pěkné počasí nás hromadně láká k trávení volného času venku. Nejlépe při příjemném posezení s rodinou a přáteli při přípravě lákavých lahůdek...

Sekačky na míru trávníku

Univerzální sekačku v obchodech nenajdeme. Při výběru záleží na tom, jaký druh trávníku budete obhospodařovat, na velikosti plochy a sklonu trávníku a druhu...

Výběr článků

Načítám