Hlavní obsah

Aby voda v bazénu byla křišťálová

Novinky, Dana Novotná

Počasí je vrtkavé, a tak se řada majitelů bazénů obává, aby v teplých dnech byla voda skutečně křišťálově čistá. Péče o ni přitom nemusí zabrat víc než 15 minut týdne. Jen musíte vědět, jak na to.

Článek

Nesprávná nebo nedostatečná péče o vodu se může vymstít. Dočkat se totiž můžete řas nebo zakalení, které si vyžádá nemalé náklady na následnou údržbu. Řadu problém vám přitom ušetří jednoduchá preventivní opatření. Například před vstupem do bazénu by se každý měl osprchovat, a tak omezit nanášení trávy, hlíny nebo jiných nečistot. Ideální je pro tento účel solární sprcha, která může být hned vedle bazénu a voda se v ní ohřívá zadarmo.

Písková filtrace je srdcem bazénu

Ani sebelepší očista těla před koupáním vám nebude nic platná, pokud bazén nevybavíte kvalitní pískovou filtrací s odpovídajícím výkonem. Při výběru je třeba rozlišovat mezi kvalitními filtracemi vyrobenými v EU a nekvalitními (např. asijskými), které na čištění vody jednoduše nestačí. Kvalitní filtrace by při zapojení veškerého příslušenství (solárního ohřevu, vysavače nečistot, apod.) měla být stále schopna přefiltrovat celý objem bazénu až několikrát za den. S takovou výbavou a při použití vhodné bazénové chemie, nebudete péčí o vodu ztrácet víc než 15 minut týdně.

Bazénová chemie má mít atesty

Podle bazénových specialistů je zbytečný hazard se zdravím, pokud v bazénu nejsou používány výhradně kvalitní bazénové přípravky. Tedy takové, které mají veškeré zdravotní, hygienické a ekologické atesty a se zárukou stoprocentní účinnosti. Bohužel se na trhu stále ještě objevují produkty, které tato osvědčení nemají a nelze jim tedy věřit. Nebezpečné mohou být i podomácku vyrobené směsi, které si někteří lidé receptur míchají sami. S takovými „samoděly“ hrozí nejen zkažená voda a poměrně vysoké náklady za její výměnu, ale například i nepříjemná kožní reakce nebo zánět spojivek. O zbytečně vybledlých plavkách ani nemluvě.

Nevíte si rady? Návod napoví

Vyplatí se vsadit na profesionálně vyráběné a léty ověřené značkové bazénové řady kvalitních přípravků, které nabízejí komplexní a na sebe navazující péči . „Aby byla voda v bazénu skutečně čistá, musíte si ji připravit tak, aby reagovala, jak potřebujete,“ říká specialista na čistění bazénové vody František Turek. ,,Se správně zvolenými pomocníky to není nic těžkého a péči o vodu v bazénu zvládne v podstatě každý ,“ dodává Turek s tím, že stačí jen dodržovat několik základních pravidel. A pokud si nevíte rady, nemusíte zoufat. Kvalitní řady bazénové chemie jsou totiž opatřeny podrobnými a pro každého srozumitelnými návody.

Není to věda

Hodnota pH bazénové vody by měla být mezi 7,0 až 7,4. Pokud je vyšší, hrozí vznik řas a kažení vody, protože se prudce množí mikroorganismy a intenzivněji se usazuje vodní kámen. Při nižších hodnotách je voda příliš kyselá, takže může méně kvalitní bazénové fólie vybělit nebo dráždit oči a citlivou kůži. Tvrdost vody by měla být nižší než 18°N.

Pravidelně je testerem potřeba měřit obsah chloru ve vodě, kdy by optimální množství mělo být mezi 0,3 až 0,5mg/l . Správný poměr vám jednoduše zajistí praktický plovoucí dávkovač chlóru, do kterého se vkládají pomalu rozpustné chlórové tablety. Tak jak se plovák samovolně pohybuje po hladině, zajišťuje rovnoměrné dávkování. Mimo to se preventivně vyplatí používat přípravky proti tvorbě řas a nezbytná je i kontrola čistoty náplně pískového filtru a předřadných košíčků.

Vysavač uklidí za vás

Dalším problémem mohou být drobné nečistoty a hmyz, které se do bazénu dostanou raz dva. Pomoc je ovšem rychlá a jednoduchá. Plovoucí smítka lze z hladiny snadno sebrat pomocí speciálních bazénových sítěk, které údržbu bazénu podstatně zjednoduší. Pokud jsou navíc vybaveny teleskopickými rukojetěmi, dosáhnete opravdu snadno všude, kam potřebujete.

I tuto práci si ale můžete ušetřit a opatřit si pomocníka, který ji udělá zcela sám a možná ještě lépe. Na nečistoty ze dna i stěn všech typů bazénů platí bazénový vysavač. Jednoduše ho připojíte ke kvalitní pískové filtraci a on pak už vodu dokáže čistit sám, bez vaší přítomnosti. A na závěr malý tip. Práci s případnými nečistotami si podstatně ušetříte, pokud bazén schováte pod zastřešení nebo krycí plachtu. A jako bonus bude voda „pod pokličkou“ podstatně teplejší.

Jak chránit bazénovou vodu v sezoně?

Každý týden

kontrolujeme koncentraci volného chlóru

likvidujeme zárodky bakterii

sledujeme tvrdost vody a případně ji upravujeme

preventivně zamezujeme tvorbě řas

po celou sezónu dezinfikujeme vodu chlórovými tabletami

pravidelně vodu projasňujeme flokulantem

pravidelně filtrujeme pískovou filtrací

zbavujte vodu hrubých nečistot bazénovým vysavačem a síťkami

proplachujte filtrační vložku

Co dělat, když je voda kalná?

To se někdy stává po zimě, ale i během léta. Náprava je jednoduchá:

  • do vody vmícháme flokulant, který kal srazí do chuchvalců

filtrujeme dokud není voda zase jasná

Co dělat, když voda zezelená?

Taková situace může nastat, jestliže zanedbáme pravidelnou a preventivní péči o vodu. Pak tedy:

  • vmícháme rychle účinkující chlórový přípravek, který zajistí bleskovou dezinfekci vody a likvidaci přemnožených řa s a virů

přidáme flokulant na sražení nečistot

filtrujeme dokud voda zase není průzračná

Reklama

Související články

Bazén na dosah ruky

S příchodem jara a tedy i s očekáváním teplejších dnů mnozí z nás zatouží po novém bazénu a zanoří se do záplavy informací, jak ho získat. Představa je prvním...

Koupání pro náročné

Uvažujete-li o pořízení venkovního bazénu, který nabídne komfortní relaxaci a zároveň bude sloužit mnoho let, jistě zvolíte některý ze zapuštěných bazénů. Je...

Výběr článků

Načítám