Hlavní obsah

Co přiláká na zahradu krásné a užitečné motýly

Právo, Adéla Taitlová

Mnohdy vypadají jako pestrý květ. Náhle zatřepetají křídly a jsou pryč. Taková je pomíjivá krása motýlů. Jestliže v naší zahrádce najdou zalíbení, budou se do ní neustále vracet. Koho a čím přilákáme na sladký nektar?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Babočka admirál, hodující na mochně křovité (Potentilla fruticosa), patří mezi tažné druhy, ojediněle u nás však může za mírnějšího počasí i přezimovat. Její typická, zářivě červená páska se krásně vyjímá na tmavém podkladu.

Článek

Motýli jsou nejen krásní, ale navíc velice užiteční tvorové, jelikož se podstatně podílejí na opylování rostlin. Zbožňují rostliny bohaté nektarem, a to i ty, jež jsou pro nás na pohled vcelku nezajímavé.

Někteří motýli sají nektarovou šťávu svým dlouhým sosákem, takže pro ně není problém dostat se do hloubky květních kalichů, jiní zase požírají pylová zrnka svými kusadly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na prvosenku himálajskou (Primula denticulata) usedl jeden z našich nejznámějších motýlů, babočka paví oko. Vyznačuje se nádhernou kresbou a pestrými barvami.

Správným výběrem rostlinných druhů zajistíme obživu pro dospělce a v případě, že máme v úmyslu postarat se o další generace, nesmíme zapomenout na krmení pro housenky.

Lákavé pochoutky

Většina zahradních rostlin nabízí dostatečné množství květní šťávy, existují však druhy, které motýli staví na první příčky oblíbenosti. Vysazením rozmanitých typů rostlin poskytneme motýlům posvícení po celé jejich aktivní období, tedy s výjimkou nejstudenějších měsíců.

Některé druhy motýlů lze spatřit již od března, nejhojněji se vyskytují koncem jara a mnoho z nich zahlédneme ještě v listopadu. Atraktivní rostlinná lákadla, kterými žádný motýl nepohrdne, můžeme vysadit téměř kdekoli v zahradě.

Na skalce

Ze skalky je přivábí oblíbená tařička (Aubrieta), kociánek dvoudomý (Antennaria dioica „Rubra“), hvězdnice alpská (Aster alpinus), koniklec (Pulsatilla), prvosenka (Primula), netřesky (Sempervivum), rozchodníky (Sedum), lomikameny (Saxifraga) nebo čistec vlnatý (Stachys byzantina).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Perleťovec stříbropásek upoutá především svou velikostí. Lze ho spatřit od druhé poloviny června do září, často v blízkosti neodolatelné komule Davidovy (Buddleia davidii).

Dary květinového záhonu

Doslova bohatě prostřeným stolem je pro okřídlené návštěvníky květinový záhon. Poletují z květu na květ, nevědí, na který usednout dříve. Na jaře je pohostí rozkvetlé cibuloviny, např. narcisy (Narcissus) a okrasné česneky (Allium), a rozmanité trvalky v podobě hvozdíku pernatého (Dianthus plumarius), karmínově červené mavuně (Centranthus ruber) či zvonku klubkatého (Campanula glomerata).

Oblíbenými trvalkami kvetoucími v létě jsou např. denivka (Hemerocallis), krásnoočko (Coreopsis), třapatkovka nachová (Echinacea purpurea), bělotrn modrý (Echinops ritro), sadec kopáč (Eupatorium cannabinum) či sporýš vzdušný (Verbena bonariensis).

Cennou podzimní potravu motýli nacházejí v rozchodníku nádherném (Sedum spectabile), zlatobýlu (Solidago) a hvězdnici (Aster).

Letničky a dvouletky

Z této skupiny rostlin motýli milují např. aksamitník (Tagetes), krásenku (Cosmos), okrasný tabák (Nicotiana), diviznu (Verbascum) a liboru měňavou (Lantana). Pokud místo v zahradě alespoň trochu dovolí, vyplatí se založit květnatou loučku, která bude zakrátko životem přímo překypovat.

Slastným bzukotem a mihotáním křidélek se nám motýli, ale i včely a čmeláci odvděčí zejména za vysetý jitrocel (Plantago), jetel (Trifolium), pupalku obecnou (Oenothera biennis), kopretinu (Chrysanthemum), pampelišku (Leontodon), šalvěj (Salvia), čičorku pestrou (Coronilla varia) nebo vonné fialky (Viola). Aby se nám tyto luční rostliny, zejména pak pampelišky, nešířily nechtěně po okolí, sestřihneme zavčas jejich odkvétající květy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Babočku kopřivovou můžeme vidět téměř ve všech měsících roku. Je jedním z nejobyčejnějších, zato výrazně zbarvených motýlů.

Popínavky, kterým neodolají

Popínavými rostlinami obrostlé treláže, pergoly a obelisky působí již samy o sobě poutavým dojmem, avšak ještě lépe, jsou-li obohaceny barvami motýlích křídel. Nejvyhledávanějšími jsou lichořeřišnice (Tropaeolum), hrachor vonný (Lathyrus odoratus), růže (Rosa), plamének (Clematis) a zimolez (Lonicera).

Okrasné dřeviny

Vzezření zahrady z velké míry utvářejí i okrasné dřeviny, mezi nimiž nalezneme mnoho prospěšných druhů, na které motýli rádi usedají. Přímo magickou silou jsou přitahováni ke komuli Davidově (Buddleia davidii). Díky tomu si tento nádherný keř vysloužil příznačné pojmenování motýlí keř.

Známé tzv. kočičky, které se brzy zjara objevují na vrbě jívě (Salix), představují pro motýly jednu z prvních šancí k obživě. Její větve proto sestřihujeme až po odkvětu. Vyhledávaným zdrojem květového nektaru je rovněž šeřík (Syringa), levandule (Lavandula), perovskie (Perovskia), mochna křovitá (Potentilla fruticosa) či ibišek syrský (Hibiscus syriacus).

Bylinky a ovoce

  • Také užitková zahrádka nabízí motýlům lahůdky v bylinkách, jakými jsou mj. mateřídouška, heřmánek, tymián, majoránka, meduňka, máta, rozmarýna či pažitka.
  • Velkým lákadlem je pro ně i míza vytékající ze stromů a spadané přezrálé ovoce. Pozor ale na vosy a sršně, které se k nim často přidávají. K uhašení žízně se motýli slétávají k pítkům pro ptáky, k okrasným jezírkům a ke kalužím po dešti.

Další generace

Motýli žijí několik dní nebo týdnů, ale i měsíců. Chcemeli se postarat o jejich potomstvo, vysadíme tzv. žírné rostliny - takové, které poskytují potravu housenkám.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Samičku okáče lučního upoutal rozkvetlý skalničkový rozchodník (Sedum). Tento motýl patří u nás k nejhojnějším.

Jsou to zejména kopřivy a hluchavky, bodláky, jetel, svlačec, různé druhy trav, violky, petrklíče, šťovík, chmel, ostružiník, trnky, vrby, lísky a ovocné stromky.

Motýlí škůdci

Někteří motýli jsou krásní, jiní představují obávané škůdce. Jedním z největších postrachů je bělásek zelný, jehož housenky likvidují zelinářské výpěstky.

Významným pomocníkem v boji proti bělásku je lumčík žlutonohý. Ten se vedle vajíček běláska objevuje ve žlutých kokonech, proto dáváme pozor, abychom je neničili.

Totální pohromou lesních porostů je nechvalně proslulá bekyně mniška a bekyně velkohlavá. Dřevo nejrůznějších stromů znehodnocuje i drvopleň obecný, jehož housenky provrtávají např. jabloně, vrby či buky.

Červivost ovoce zapříčiňují někteří z mnoha obalečů. Nejznámějším je obaleč jabloňový. Naštěstí jsou na trhu k dostání prostředky, kterými se lze proti napadení škůdců účinně bránit. Ať už pomocí živočišných nepřátel, či chemickými postřiky.

Zimní období přečkává mnoho motýlů v podobě kukel. Vhodným úkrytem jsou pro ně hromádky listí a chvojí v klidném koutě zahrady, starý pařez, trsy okrasných trav či nerušený záhon s ponechanými stvoly uschlých trvalek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám