Hlavní obsah

Posezení u ohně

Novinky, Petr Petříček , časopis Kouzlo zahrady

Posezení s přáteli na zahradě u ohně má kouzelnou atmosféru. Stačí jen podpálit dřevo v ohništi, v zahradním krbu nebo rozpálit dřevěné uhlí na roštu grilu a hned zavládne pohoda.

Článek

Oheň navozuje pocit bezpečí, pospolitosti, vybízí k vyprávění příběhů, k rozjímání i k veselému společnému zpěvu. Přidáme-li k tomu ještě skutečnost, že na ohni se připravují voňavé pochoutky, je zřejmé, proč člověk vyhledává oheň odpradávna.

Krby, grily a ohniště patří dnes k oblíbeným zahradním doplňkům. Zatímco dříve si krb na zahradě stavěli všichni především svépomocí, v současnosti nabízí trh velké množství různých typů již hotových krbů. Téměř všechny lze snadno přemisťovat, a tak většinou stačí najít vhodné místo a postavit je na vodorovnou, ohnivzdornou plochu. Podobně pestrá nabídka je i u zahradních grilů, takže vybrat si ten pro nás nejvhodnější by neměl být problém. Začneme však tím nejpřirozenějším způsobem posezení u ohně – ohništěm.

Přírodní ohniště

Všechny typy ohnišť vyžadují stejný základ – jámu hlubokou asi 40 cm. Zvolíme-li čistě přírodní typ ohniště, osadíme jeho strany kameny a dno ponecháme prostě půdní, nebo jej zakryjeme plochými kameny. Zahradní nábytek k přírodnímu ohništi by měl být velmi jednoduchý, zhotovený z minimálně opracovaného dřeva. Vhodné jsou například půlkulaté lavice nebo sedáky ze špalků. Méně přírodní typ ohniště i jeho okolí můžeme osadit i jiným materiálem než kameny. Měl být však být stejného druhu, jaký jsme již použili na dlažbu v okolí domu. Požitek z plápolajícího ohně nám může trochu pokazit kouř, který není nikam odváděn.

Grily a vůně

Grily jsou používány, na rozdíl od krbů a ohnišť, výhradně k přípravě pokrmů. Nejjednodušším způsobem grilování je mřížka položená na kamenech nad oheň. Většinou si ale grily kupujeme. Nejčastěji se můžeme setkat s grily plechovými, kovovými či keramickými. Základními částmi grilu je ocelový rošt, grilovací mřížka a u hotových výrobků ještě kovová vana. Na roštu rozpalujeme dřevěné uhlí a na mřížce, která by měla mít nastavitelnou výšku nad rošt, opékáme maso. Nejčastěji používanými jsou grily na dřevěné uhlí. Další možností jsou grily elektrické a v poslední době i grily s lávovými kameny, rozpalovanými hořákem napájeným z propanbutanové láhve. Manipulace s nimi je snadná bez špinícího dřevěného uhlí a problémů s popelem a s čištěním. Výhodou všech typů grilů je možnost přenášet je prakticky na libovolné, námi právě zvolené místo na zahradě.

Zahradní krby

Krb nám umožní vychutnat si pohled do plamenů i připravit něco dobrého na zub. Krby jsou větší zahradní stavby, a proto musíme citlivě zvažovat výběr typu, barvy i umístění. Nejvhodnější je kryté místo vedle domu nebo na terase či u svahu. Jako stavební materiál se hodí přírodní kámen a cihly. Vždy se však podřizujeme architektonickému stylu domu a zahrady.

Při budování krbu svépomocí zdíme dno a vnitřní stěny ohniště šamotovými cihlami, které při vysokém žáru nepraskají. Komín krbu osadíme proti zatékání stříškou, nejlépe z plechu, kterou umístíme 20 až 30 cm nad komín. V bočních zdech krbového otvoru zazdíme trubky pro vidlici na rožnění. Nad dno ohniště ve výšce 5 až 10 cm umístíme rošt ze svařených ocelových prutů.

Několik doporučení
Zahradní krb stavíme nejčastěji o hloubce 40 cm, výšce krbového otvoru 50 cm a šířce 70 cm. Výška komínu může být až čtyři metry – v tom případě je průřez v nejvyšším místě 20 x 20 cm.Při stavbě krbu bychom měli myslet také na prostor ke skladování a odkládání krbového nářadí, surovin, které používáme při grilování (tzv. manipulační deska) a v neposlední řadě na prostor ke skladování topiva.Pro přípravu grilovaných či rožněných pokrmů je nejvhodnější dřevěné uhlí. K uzení dřevo z ovocných stromů, nejlépe z peckovin. Dřevěné uhlí nehoří, pouze žhne a doutná. Nejlépe je rozdělat oheň pomocí dřevěných třísek a ještě na žhavé zbytky rozložit tenčí vrstvu dřevěného uhlí. K rozdmýchání používáme zvláštní dmychadla. Ohniště, krby, grily a příslušenství – pohrabáče, lopatky, kleště a smetáčky, jehly k opékání, grilovací jehly, soupravy na ražniči, košíčky na drůbež, otočné držáky a další, nabízí celá řada firem.

Reklama

Související články

Nové grily: více vůní, více chutí

Komerční článek - Grilování, tedy opékání pokrmů, znali lidé od chvíle, kdy se naučili zapálit oheň. Zatímco v dávných dobách si ovšem tímto způsobem jen...

Grilujte na stovky způsobů

Komerční článek - Pěkné počasí nás hromadně láká k trávení volného času venku. Nejlépe při příjemném posezení s rodinou a přáteli při přípravě lákavých lahůdek...

Výběr článků

Načítám