Hlavní obsah

S motorovou kosou posekáte i zastřihnete plot

Novinky, Dana Novotná

Každý majitel domu nebo chalupy vám potvrdí, kolik prací je třeba na zahradě dělat. Potřebujete sekat běžný trávník, přerostlou vysokou trávu, vysekávat nálety a tuhou trávu, občas proříznout stromy nebo například tvarovat živý plot. Bylo by chybou si myslet, že na to vše musíte opatřit celou řádku různých strojů. Vystačíte totiž s motorovou kosou.

Článek

Jedním slovem všeuměl, přesně tak se dá motorová kosa, zvaná též křovinořez, charakterizovat nejlépe. Její využití je skutečně univerzální, takže dokáže nahradit hned několik jiných strojů. Stejně dobře hodí na sečení běžných udržovaných rovných trávníků, ale nezastaví ji ani vysoká tráva. Poradí si také s likvidací divokých porostů a dokonce i náletových křovin. Díky různým typům vyměnitelných kotoučů je s ní možné pohodlně posekat i křoviny, mlází a rákosí.

Obrovskou výhodou motorových kos není ovšem jen šíře využití, ale především to, že s nimi můžete udržovat i obtížně dostupná místa. S těmito praktickými mobilními stroji se totiž dostanete do každého zákoutí zahrady a dokonce i tam, kam to s běžnou sekačkou jednoduše nejde. Například do příkopů, roklí nebo na prudké svahy.

S kotouči a adaptéry vás nic nezastaví

Příslušenství, které lze k motorové kose možné připojit, je skutečně široké. V první řadě jsou to žací nástroje, ze kterých si každý může vybrat podle toho, jaký porost bude sekat. Výhodou je, že se dají podle aktuální potřeby dokupovat samostatně. Zatímco například plastový kotouč je vhodný na sečení trávy v členitém terénu, dvouramenný nůž využijete na sečení a vyžínání trávy či mlází. Suchou starou trávu, rákos a křoviny pohodlně vymýtíte osmizubým kotoučem. Na tuhé dřevnaté křoviny, slabé kmeny a prořez stromů zase účinně platí 80zubý kotouč.

Samostatnou kapitolou jsou pak adaptéry. Například plotové nůžky umožňují nejen tvarovat živé ploty, stříhat dřeviny, ale i zastřihávat ostružiní. Díky dlouhé střižné liště a osové nastavitelnosti v rozsahu 270° je s nimi možné pohodlně upravovat i velmi vysoké ploty. Prořezávač , což je vlastně vyvětvovací a prořezávací pila, poslouží k prosvětlování korun stromů. A dalším je třeba kultivátor pro snadné zpracování půdy menších pozemků nebo záhonů.

Jak si správně vybrat

Při nákupu motorové kosy by měl každý myslet na budoucnost a raději volit stroj s výkonovou rezervou, tedy s objemem motoru od 35 ccm. Vyplatí se to, protože předem nikdy nevíte, jak odolný a silný porost se může objevit právě na vaší zahradě. Velký důraz je při výběru stroje třeba dát na správnou ergonomii a vyvážení, protože během práce nese váhu stroje obsluha.

Základem pohodlí při práci je účinný antivibrační systém. Jen s takovým budete moci bez zbytečné námahy se strojem pracovat i v těch nejnáročnějších podmínkách. K dalším praktickým nezbytnostem patří například i rychloupínací šroub T rukojeti, který umožní rychlé a lehké nastavení rukojeti pro pohodlnou práci. Při práci pak jistě oceníte nastavitelnou spodní rukojeť, dekompresní ventil, který výrazně snižuje sílu potřebnou pro nastartování odpuštěním části kompresního tlaku nebo poloautomatický sytič (například systém Easy Start). Ten přednastavuje akcelerátor a zároveň sytič pro start motoru. Manipulaci se strojem, uskladnění a jeho přepravu například v kufru auta výrazně usnadní dělená nosná hřídel.

Reklama

Související články

Sekačky nové generace

Komerční článek - Stejně jako v automobilovém průmyslu se také výrobci zahradní techniky snaží neustále inovovat a obměňovat modelové řady. Dosud prodávané...

Až vyžínač udělá trávník dokonalý

Každý zkušený zahradník ví, že k tomu, aby se trávník stal opravdu perfektním zeleným kobercem, ho nestačí jen pravidelně sekat. Vždy totiž najdete na zahradě...

Výběr článků

Načítám