Hlavní obsah

V Olomouci rozkvetla královna noci

Právo, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

V kaktusovém skleníku Výstaviště Flora ve Smetanových sadech v Olomouci vykvetl ve čtvrtek vzácný popínavý kaktus Selenicereus grandiflorus, lidově nazývaný královna noci. Obvykle se jeho velký bíložlutý květ otevírá jen v noci, letos díky příznivému počasí si jej mohou návštěvníci prohlédnout i ve dne.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Květ královny noci.

Článek

„Umožňuje to chladné a pošmourné počasí,“ řekla Právu vedoucí sbírkových skleníků Flory Helena Kalusová. Kaktus původem z Mexika vykvetl poprvé po třech letech a i když první květ o průměru zhruba 25 centimetrů může rychle odkvést, nemusí to být konec krásné podívané. „Příslibem jsou další tři poupata a další se mohou ještě objevit,“ poznamenala Kalusová.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Vedoucí sbírkových skleníků Flory Helena Kalusová prohlíží kvetoucí královnu noci.

Popínavý kaktus, který dostal své jméno podle řecké bohyně měsíce Selené, je v olomouckém kaktusovém skleníku již několik desítek let. Sbírkové skleníky v areálu výstaviště Flora svou rozlohou na ploše zhruba 3 000 metrů čtverečních patří k největším v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám