Hlavní obsah

Substrát – základ úspěchu

Novinky, D. Ačová, časopis Flóra na zahradě

Než se necháme zlákat k nákupu rostlin na balkony, obstaráme si také nový substrát pro výsadbu. Ten loňský by rostlinám moc neprospěl.

Článek

Není totiž už k ničemu – nemá správnou strukturu, pH a může obsahovat zárodky chorob a škůdců. Ani zemina, kterou si přineseme z procházky či ze zahrady není příliš vhodná – pro balkonové rostliny je příliš hutná a těžká. Nejjednodušším řešením je hotový zahradnický substrát, který vyhovuje naprosté většině balkonovek. V poslední době se na trhu objevují i speciální substráty pro petúnie či pelargonie, nebo směsi do samozavlažovacích truhlíků. K rašelinovému substrátu musíme přimíchat lehčí humózní zeminu v poměru 1 : 3 nebo 1 : 2. Nesmíme zapomenout ani na drenáž, kterou nasypeme do každého truhlíku – ta odvádí přebytečnou vodu. Nejlepší je keramzit, ale klidně můžeme sáhnou i po štěrku nebo menších kamíncích. Drenáž nemá ve truhlíku zabírat více než jednu třetinu z celkového objemu půdy. Pro letničky obvykle stačí 15 až 20 cm substrátu, proto by drenážní vrstva měla tvořit asi 5 cm.

Substrát na petúnie

Obsahuje fosforečné minerální hnojivo, které je zárukou bohatého kvetení. Struktura substrátu zajistí dobré provzdušnění kořenového systému, podíl jílových složek zabraňuje vyplavování hlavních živin i mikroprvků.

Do samozavlažovacích truhlíků

Pěstování rostlin v samozavlažovacích truhlících si oblíbili zejména lidé, kteří na své zahrádce či v bytě nejsou každý den, často cestují a mají hodně povinností. Speciální substrát obsahuje dávku živin na období šesti týdnů. Zabraňuje zahnívání kořenů a zlepšuje výživu rostlin.

Pro balkonové rostliny

Toto balení substrátu má 40 litrů. Je univerzální a hodí se pro všechny běžně pěstované kvetoucí balkonové rostliny.

Pro muškáty

Pěstitelský substrát s podílem přírodního humusu je pro tyto rostliny ideální. Má vyšší obsah základních živin a hodí se pro všechny druhy pelargonií. Neuděláme chybu, když do něj vysadíme i ostatní balkonové květiny.

Substrát pro surfinie

Obsahuje přídavek železa, které zabraňuje vzniku chlorózy – žloutnutí listů. Kromě toho má vysoký obsah základních živin a mikroprvků a poněkud nižší pH.

Univerzální substrát Zahrádkář

Výhodou tohoto substrátu je obsah AQUA Cell, čímž se snižuje potřeba zálivkové vody i četnost zálivek. Je složený z rašeliny a z perlitu, obsahuje zásobu živin na šest týdnů.

Osvědčený tip: Nezapomeňte na drenáž
Během sezony se drenážní materiál zanese zeminou, čímž se znehodnotí a příště musíme použít nový nebo obsah truhlíku pracně přebírat. Práci a materiál si ušetříme tak, že keramzit nasypeme do staré punčochy a tu položíme na dno truhlíku, nebo mezi půdu a drenáž vložíme netkanou textilii. Jako drenáž můžeme využít i perlit, polystyren nebo drobné kamínky.

Reklama

Související články

Výživa rostlin

Zajistit půdě trvalou úrodnost je možné pouze pomocí organických hnojiv, která se nedají ničím nahradit.

Nastartujte trávník

I když se vám zdá, že je ještě chladno, všechno zelené už roste naplno a potřebuje spoustu živin. Právě nyní, v dubnu, je ten správný čas také pro první...

Výběr článků

Načítám