Hlavní obsah

Nepřekonatelný aksamitník

Novinky, Ing. P. Gajdoštin, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas jim býváme nevěrní s jinými letničkami, ale po čase se k nim zase vrátíme. Vždyť kde najdeme jinou květinu, která zářivě kvete již jako malá sazenička a kvést nepřestane, dokud ji nespálí mráz?

Článek

Aksamitníky, kterým se říká také afrikány, můžeme klidně označit za stálice mezi letničkami, vynikají mezi nimi svou nenáročností, dlouhým kvetením a krásnými výraznými barvami. Jejich sazenice bez problémů vypěstujeme i na parapetu v bytě, ve skleníku nebo v pařeništi. Protože rychle rostou a v krátké době nasazují i květy, pro předpěstování stačí čtyři, maximálně pět týdnů. Na záhon vysazujeme mladé rostlinky v době, když už nehrozí jarní mrazíky. Aksamitníky můžeme pěstovat i z přímého výsevu, musíme ale počítat s následným jednocením. Vytrhané rostlinky můžeme klidně zasadit na jiné místo na zahradě, velmi snadno se ujímají. Vyhovuje jim kvalitní zahradní půda a občasné přihnojení. Nejlépe prospívají na plném slunci, ale snesou i částečný polostín.

Aksamitníky patří k takzvaným samočisticím květinám. Odkvetlé květy není třeba ručně odstraňovat, sbíráme jen ty suché květy, ze kterých potřebujeme získat semena.

Aksamitník vzpřímený

Je to nejvyšší druh, rostliny dokáží v kvalitní půdě dorůst až do 80 cm. Veliké jsou i květy, které mohou mít 5 – 10 cm v průměru. Nové kompaktní a současně velkokvěté odrůdy jsou vhodné na okraje záhonů, daří se jim i na balkonech a terasách ve větších nádobách.

´Pollux´ je představitelem zcela nové skupiny těchto květin - chryzantémokvětých. Má velké, střapaté květy, s lupínky stočenými nahoru. Dorůstá dá výšky 30 – 40 cm.

´Kilimanjaro White´ je výjimečná odrůda s velkými, smetanově bílými květy. Nevýhodou je, že za dlouhotrvajících dešťů květy hnědnou a nevypadají pěkně.

´Cupidon´ je nízký, bohatě kvetoucí aksamitník, který se hodí jak na okraje záhonů, tak do nádob.

Aksamitník rozložitý

Tvoří nízké, bohatě kvetoucí keříky s hluboce vykrajovanými listy. Rozlišujeme jednoduché a plnokvěté odrůdy. Tento typ aksamitníků patří k nejoblíbenějším a nejčastěji pěstovaným.

´Bonanza F1´- je první hybridní aksamitník. Vyniká vyrovnaností, bohatým kvetením a vyšší vitalitou. Je to nízká plnokvětá odrůda francouzského typu.

´Tiger Eyes´ má plné oranžové květy ohraničené tmavě vybarvenými lupínky. Kombinace sytě oranžové a mahagonové barvy je velmi působivá.

´Mr. Majestic´ je harlekýn mezi aksamitníky. Podélně proužkované květy ve výrazné kombinaci žluté a mahagonové barvy nikdo nepřehlédne. Jde o vyšší odrůdu s nepravidelným růstem a slabším kvetením.

Aksamitník drobnokvětý

Tvoří bohatě kvetoucí polokulovité keříky obsypané drobnými květy. Kvete brzy a neúnavně pokračuje až do mrazů. Perfektní rostlina pro smíšené záhony, pravidelné výsadby i jako květina do truhlíků na balkony.

´Ground Control´ - tato odrůda v sobě spojuje vlastnosti květiny a účinného zeleného hnojiva. Listy aksamitníků mají výraznou specifickou vůni, která potlačuje půdní háďátka, která ničí porosty jahodníků, okrasných cibulovin, mrkve či póru. Rostliny jsou mohutné, se silným kořenovým systémem, dorůstají výšky až 90 cm.

Reklama

Související články

Jak vzniká nová kytka

Než se nová odrůda představí „v záři reflektorů“, trvá její šlechtění dlouhé roky. Za každou novinkou se skrývá velké množství práce, ale schéma je vždycky...

Keře mezi trvalkami

Není váš trvalkový záhon poněkud jednotvárný? Zasaďte mezi ně vhodný keř a získáte tak potřebnou dominantu.

Výběr článků

Načítám