Hlavní obsah

Abychom na rostlinky nečekali dlouho

Novinky, D. Ačová, časopis Flóra na zahradě

S pojmem netkaná textilie se většina z vás jistě už setkala. Možná se ale neorientujete v jednotlivých druzích, netušíte, jak se od sebe liší a zejména jak se dají na zahrádkách co nejlépe využít.

Článek

Prodejny i zásilkové odchody nabízejí textilie v několika barevných provedeních a několika gramážích. Používají se buď při přímých výsevech na záhon pro urychlení vzcházení rostlinek, na překrytí vysazených sazenic, jako nastýlka proti plevelům, jako ochrana před jarními mrazíky nebo i v létě proti pálícímu slunci. Chrání rostliny také před škůdci a ptáky.

Výhodná je i kombinace černé a bílé textilie. Černá se na záhon natáhne ještě před výsadbou rostlin, slouží místo nastýlky. Zamezuje růstu plevelů, omezuje vypařování vody, čímž se snižuje četnost zálivek a navíc se netvoří půdní škraloup. Hodí se zejména pro pěstování teplomilných rostlin, jako jsou melouny, papriky, baklažány, rajčata, okurky, ale také jahod. Černá barva kumuluje teplo, které urychluje dozrávání plodů. Tepelná účinnost se zvyšuje v kombinaci s bílou textilií, která se natahuje přímo na oseté či osázené záhony.

Výhody textilií

  • Urychlují vývoj rostlin a sklizeň úrody o několik dní a týdnů.
  • Umožňují pěstování teplomilných rostlin i v méně příznivých klimatických podmínkách.
  • Chrání rostliny před nepříznivým počasím, jako jsou jarní mrazíky, silný déšť či prudký vítr.
  • Udržují rostliny čisté.
  • Zamezují prorůstání plevelů.
  • Struktura netkané textilie zajišťuje výměnu vzduchu a umožňuje přímou zálivku.
  • Šetří práci tím, že záhony není třeba tak často plít a zalévat.
  • Šetří peníze za chemické přípravky pro ochranu rostlin.
  • Jsou odolné proti UV záření a při správné péči nám vydrží několik sezon.

Způsob využití

  • Textilie se ukládají na záhon volně položené, aby měly vzcházející rostlinky dostatek prostoru.
  • Na bocích se přihrnou vrstvou zeminy, zajistí se kameny, trámkem nebo se připevní speciálními kovovými či plastovými kolíky.
  • Máte-li tunelovou konstrukci, natáhněte textilii na ni.
  • Okurky, cukety, melouny a další plodiny (včetně jahodníku) musíte odkrýt, aby se květy mohly opylit. Po vytvoření mladých plodů můžete rostliny zase přikrýt.
Víte, že...
…tloušťka textilie se vyjadřuje v gramech na metr čtvereční?...textilie s hmotností 10 g /m2 mají sníženou pevnost a vydrží jen rok až dva? Používají se jako ochrana proti hmyzu....v zahradnictví se používají nejčastěji textilie s gramáží 17 g/m2?...zelené textilie mají podobné využití jako ty bílé? Zelená barva ale více napodobuje přírodu. ...černé textilie se používají jako nastýlka? Otvory pro rostliny nevystřihujeme do kroužku, fólii jen nařízněte do tvaru T. Kulaté otvory jsou vstupní branou pro nejrůznější plevel. ...výpletová síťka zvyšuje životnost textilií?

Reklama

Související články

Jarní příprava půdy na zahradě

Budete si i letos na záhoncích pěstovat oblíbené trio – rajčata, okurky, papriky? Je čas na kvalitní přípravu půdy.

Rychleji k první sklizni

Hodláte si vypěstovat letos i vlastní sadbu? V miniskleníku či pařeništi bude mladým rostlinkám „jako v pokojíčku“

Dobří sousedé na zahradě

Každý z nás by chtěl ve své zahrádce sklízet co největší úrodu při co nejmenší pracnosti. A pokud se to obejde bez velkého hnojení či chemické ochrany, tím...

Výběr článků

Načítám