Hlavní obsah

Barvené macešky rosvítí zahradu od jara až do podzimu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez veselých macešek jako by jaro nebylo úplné. Macešky známe dlouhou dobu z venkovských zahrádek, kde se tyto oblíbené rostliny pěstovaly nejen pro ozdobu, ale díky jejich nekonečné rozmanitosti i na výstavy a soutěže. Patří do čeledi violkovitých (Violaceae), čítajících kolem 500 druhů. Nynější obrovský sortiment vzešel z planých druhů, jako je např. u nás volně rostoucí violka trojbarevná.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Viola cornuta F1, kultivar Rocky mix: kvete dlouhodobě, je odolná vůči špatnému počasí.

Článek

Mezi nejnabízenější patří hybridy odvozené od violky zahradní neboli macešky (Viola x wittrockiana) a violky rohaté neboli ostruhaté (Viola cornuta).

Patnáct až 30 cm vysoké macešky, pěstované podle kultivaru jako jednoletky či dvouletky, se vyznačují svým keříčkovitým růstem a květy složenými z pěti překrývajících se sametově hebkých korunních lístků ve všemožných barvách a kresbách. Správným výběrem si zajistíme květ po celý rok.

Minimacešky zazáří i v létě

I když považujeme macešky za jedny z nejdůležitějších rostlin kvetoucích na jaře, minimacešky kvetou, na rozdíl od velkokvětých druhů, často i po celé léto.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Viola Twix F1 Orange purple wing: oranžová s fialovým křídlem, kompaktní vzrůst (vlevo). Viola x Wittrockiana Weseler eis je fialově bílá, mrazuvzdorná odrůda.

FOTO: Adéla Taitlová, Právo

Existují také druhy ideální pro podzimní období. A je-li zima mírná a suchá, pokvetou nám zimovzdorné odrůdy -ty jsou však omezeny počtem barev a velikostí květů. Vpřípadě, že jsou zimní měsíce extrémně mrazivé a vlhké, může se stát, že o některé rostlinky přijdeme.

Domácí výsev

Macešky si můžeme bez větších problémů i vysít. Semínka klíčí ve stínu, nejlépe ve vlhkém substrátu při teplotách mezi 15 až 17 °C asi 5 mm hluboko.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Viola Twix F1 Yellow purple wing: žlutá s fialovým křídlem, nenáročná.

FOTO: Adéla Taitlová, Právo

  • Pro podzimní kvetení vyséváme do volné půdy v červnu až červenci, kdy ale musíme semínka kvůli vyšším teplotám přistiňovat třeba jutovinou.
  • Pro jarní kvetení vyséváme semena od srpna, ale i během zimy, kdy záhon či nádobu raději ochráníme slámou nebo chvojím.
  • Od září si je lze vysít také doma, kde semenáčky přepichujeme a zjara vysadíme ven na stanovené místo.

Široké uplatnění

  • Macešky se hodí jak na záhony, do skalek, tak i do nádob a truhlíků. Efektně vypadají jako lemy květinových záhonů a cestiček, jsou krásné i jako barevné ostrovy zdobící trávník.
  • Jelikož je mnoho macešek různobarevných, není jejich kombinování s jinými rostlinami nejjednodušší.
  • Na podzim vyniknou pestrobarevné macešky v pozadí s neutrální zelení minicypřišků či bílých vřesů.
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Viola delta Colossus blotched mix: bohaté květenství, velké atraktivní květy. (vlevo) Viola x Wittrockiana Jolly joker: podzimní odrůda, která má velké výrazné květy. (vpravo)

  • Aby macešky dobře prospívaly, poskytneme jim alespoň kvalitní propustnou živnou půdu v polostínu či na slunném místě.
  • Pozor ale na úpal a sucho, to snášejí špatně. Dbáme na pravidelnou zálivku a na to, aby listy brzy oschly. Proto je zaléváme hned po ránu.
  • Uschlé květy odstraňujeme a místo kolem rostlin udržujeme vzdušné, zkypřené a bez plevele.
TIP: Krásná jarní kombinace vznikne např. sloučením zlatožlutých macešek s červenými tulipány, modrobílých variací s pomněnkami či oranžovokvětých s fialovými prvosenkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Vychutnejte si teplé dny na zahradě pod pergolou

Pergoly jsou vděčným a nejoblíbenějším architektonickým prvkem v zahradě. Můžeme pod nimi odpočívat, stolovat i pracovat. Uprostřed zeleně, v klidu a ve stínu...

Výběr článků

Načítám