Hlavní obsah

Stylové posezení vykouzlí z vaší zahrady ráj odpočinku

Právo, Gisela Růžičková

V posledních letech jsme si zvykli trávit na svých zahradách více času při relaxaci nebo při posezení s přáteli. Vybrat pohodlný a zároveň kvalitní nábytek ale nemusí být jednoduché. Poradíme vám.

Článek

Při nákupu se vyplatí mít jasnou představu o tom, jaký nábytek chceme a kdo ho bude používat. Jinak vybírá starší manželský pár a jinak mladá rodina.

S výběrem nábytku a jeho materiálu také souvisí, zda budeme sedět na krytém místě, nebo pod širým nebem, i možnost zimního skladování. Zanedbatelná není ani finanční částka, kterou na toto zahradní vybavení vydáme.

Snadná orientace

Abychom se v nabídce snadno zorientovali, poradíme se s odborníkem. Ten zná přednosti i slabiny jednotlivých materiálů, předvede různé varianty a sestavy včetně prvků, doplňků a barevných variací. Také vyzkouší odolnost i pohodlnost nábytku.

Teaková sestava Ontario má prostý nekomplikovaný design, díky němuž vyniká ušlechtilý přírodní materiál (lavice 3místná 12 990 Kč a stůl 160x90 cm 22 990 Kč, Kettler).

Na zahradním nábytku se nevyplatí šetřit. Zatímco kvalitní nábytek vydrží až desítky let, od levného zboží neočekávejme trvanlivost materiálu ani dlouhou životnost.

To neznamená, že v nižší cenové kategorii nejsou kvalitní sestavy, které budou dobře a dlouho sloužit. Podstatná je záruka. Jestli výrobce nabízí obvyklou dvouletou záruční lhůtu, je zřejmé, že nábytek nevydrží o moc déle. Nadstandardní lhůty se pohybují od 3 do 5 let.

Kralují výplety

Letos budou v kurzu kvalitní výplety a to i v nižších cenových kategoriích. Silnou pozici si zachovává jak populární hliníkový a kovový nábytek, tak i subtilní nerezové kusy. Letos se očekává větší zájem o zahradní nábytek ve vyšších cenových relacích, který jde ruku v ruce s originalitou a zárukami.

Léto ale zcela ovládnou vzdušné výplety. Nejspíš proto, že vystřídaly ratanový nábytek, který nedokáže tak dobře odolávat vlivům počasí. Zatímco vloni patřily vyplétané sestavy k exkluzivnějším, letos budou k dostání již ve všech cenových kategoriích.

Také hliníkové sestavy nabídnou nepřeberné možnosti tvarů a kombinací s dalšími moderními materiály.

Zato u kovového nábytku je oblíbená spíše nadčasová klasika, která dbá hlavně na pohodlí – křesla jsou širší a hlubší. Nábytek z nerezové oceli je subtilnější, na materiál méně náročný, je levnější a působí lehčím dojmem.

Vlastnosti materiálů

Zahradní nábytek je z plastu, dřeva, hliníku, oceli, betonu či z kombinace materiálů. Každý má své přednosti i nedostatky.

Výhodou plastového nábytku je nízká pořizovací cena, lehkost, skladnost a snadná údržba. Nevýhodou pak kratší trvanlivost a nižší odolnost vůči mechanickým vlivům i výkyvům počasí. Plastový nábytek se často láme a praská, levnější varianty nejsou odolné vůči UV záření a nesvědčí jim ani vlhko a mráz.

Oblíbeným materiálem zahradního nábytku je dřevo všech druhů. Jde o materiál příjemný na dotek i na pohled. Jeho cena se pohybuje v tisících i desetitisících v závislosti na tvrdosti a původu dřeva. Mezi levnější materiály patří smrkové dřevo a borovice, víc je třeba připlatit za dub nebo buk. Nejkvalitnější jsou exotické dřeviny, jako je eukalyptus, severoamerický akát, meranti a zejména teak, který je dlouhodobě hitem mezi přírodními materiály, a jehož dřevo se vyznačuje extrémní odolností vůči nepříznivým podmínkám.

Lehký je hliníkový nábytek, spolehlivost ovšemzaručuje síla stěn kolem 1,2 mm. Hliník je vhodný materiál také proto, že nekoroduje.

Velmi odolný je ocelový nábytek, jehož předností je dlouhá životnost. V provedení nerez nebo opatřen antikorozním nátěrem, vydrží stát venku ve větru i dešti. Ale pozor! V chladném počasí je studený a v horku naopak pálí.

K dostání je ocel kombinovaná s dalšími materiály, které chytře tuto její vlastnost vylučují.

Materiály
Výhody:Nevýhody:
Plast: výhodná cena, skladnost a lehkostPlast: nižší odolnost a laciný vzhled
Hliník: velká variabilita designůHliník: pozor na kvalitu
Dřevo: přírodní materiálDřevo: nutná údržba a vyšší cena u kvalitních dřevin
Ocel: vysoká odolnostOcel: tepelná vodivost

Údržba zahradního nábytku:

1. Na tuzemské dřevo si opatříme speciální čistič a ošetřující olej.

2. Tvrdé exotické dřeviny jsou bezúdržbové.

3. Hliník nevyžaduje žádnou nákladnou údržbu.

4. Plast je nenáročný, stačí voda se saponátem a hadřík.

5. Kov se zušlechtěným povrchem nepotřebuje zvláštní péči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám