Hlavní obsah

Rozkvetlý košík

Novinky, J. Kvizdová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky tomuto aranžmá zaručeně vykouzlíte jarní atmosféru na jakémkoliv balkoně či terase. Zkuste ho vytvořit společně s námi.

Článek

Jak nejlépe oslavit příchod jara než záplavou jarních květin? Skvělou inspirací pro vás může být toto aranžmá ve speciálně vyzdobené bedýnce. Tu bez problémů najdete v každém obchodě se zeleninou a ovocem. Stačí ji jen trochu zamaskovat a máte zajímavou nádobu v originálním přírodním stylu. Pro její výzdobu jsme záměrně použili jen takový materiál, který je v tomto ročním období běžně dostupný a zároveň finančně nenáročný. Z rostlinných druhů jsou to nízké tulipány, voňavé hyacinty, miniaturní odrůdy narcisů a pokojový břečťan. Všechno si můžete koupit už rozkvetlé v kterémkoliv zahradním centru nebo květinářství.

Narcisy

V aranžmá tvoří dominantní prvek. Použita byla miniaturní odrůda narcisů ´Téte-a-Téte´, dorůstající jen do výška 15 cm. Rostliny zasaďte jen do takové hloubky, aby byla vidět i část cibulek. Vystačí s mírnou zálivkou a po odkvětu je můžete přesadit do zahrady.

Hyacinty

Jejich květy omamně voní a lákají včely. Sázejte je podobně jako narcisy tak, aby část cibulí byla nad úrovní půdy. Po odkvětu odstraňte zbytky květů i semeníky a omezte zálivku.

Tulipány

Často je láme jarní vítr a mimořádně ohrožené jsou právě ty, které jsou zasazeny v nádobách. Proto do aranžmá raději dávejte odrůdy nižšího vzrůstu, jako je například ´Orange Princess´. Dorůstá jen do výšky 25 cm a lze ji pěstovat i v mělké nádobě.

Břečťan

Jeho listy dodají celému aranžmá strukturu. Vyplní prázdná místa mezi rostlinkami a jeho převislé výhonky působí velmi efektně. Použít můžete i pokojový břečťan, o který se v dubnu venku nemusíte bát. Potom ho přesaďte do samostatné nádoby a umístěte do interiéru.

Jak na to:
Nejprve si přichystejte bedýnku. Do dna udělejte několik dírek pro odtok vody. Pokud použijete lísku s mezerami mezi jednotlivými prkýnky, tato práce odpadne. Bedýnku vystelte jutovinou, okraje zahněte až pod dno, tam je připevněte lepicí pistolí.Vezměte si vrbové proutky a po šesti až osmi kusech je spleťte dohromady. Takto upravené je připevněte na boky bedýnky, jejich konce spojte pomocí drátu. Jste-li zručnější, můžete zkusit jednotlivé proutky pospojovat a vyzdobit s nimi boky kolem dokola.Pokračujte ve výzdobě. Abyste dosáhli přírodního vzhledu, ozdobte bedýnku kousky kůry, které připevněte lepicí pistolí mezi vrbové proutky. Sem tam zapíchněte i větvičky břízy.Závěrečným krokem je samotná výsadba. Bedýnku naplňte čerstvou zeminou a podle vlastní fantazie do ní zasaďte jednotlivé rostliny. Nakonec mezi květy naskládejte zbylé kousky kůry a pár skořápek z vajíček.

Dobrá rada

Všechny rostliny můžete do bedýnky postavit přímo v květináčcích, ve kterých je koupíte. V tom případě nasypte na dno bedýnky drenážní vrstvu z keramzitu. Rozestavte jednotlivé rostliny a mezery mezi květináči vyplňte také keramzitem. Jeho hnědá barva nepůsobí rušivě, a pokud bude trochu „vykukovat“ mezi kůrou a skořápkami, ani si ho nevšimnete.

Co budete potřebovat:

větvičky vrby a břízy

kousky libovolné kůry

jutovinu, měkký drát, lepicí pistoli

zeminu pro balkonové nebo pokojové květiny

narcisy, tulipány, hyacinty, břečťan

Reklama

Související články

Voňavé hyacinty v interiéru

Delikátní vůně, elegantní květenství, zajímavé květy a nádherné barvy. Hyacinty se přímo nabízejí ke zkrášlení předjarního interiéru.

Výběr článků

Načítám