Hlavní obsah

Vychutnejte si teplé dny na zahradě pod pergolou

Právo, Sylva Svobodová

Pergoly jsou vděčným a nejoblíbenějším architektonickým prvkem v zahradě. Můžeme pod nimi odpočívat, stolovat i pracovat. Uprostřed zeleně, v klidu a ve stínu i za parného léta. Stojí nejen na venkovských zahradách, ale i v městských dvorcích nebo na terasách bytových domů.

Článek

Při volbě pergoly můžeme zvolit jednu z cest: buď zakoupíme pergolu jako stavebnici, sami ji natřeme, smontujeme a ukotvíme, nebo se obrátíme na odborníky. Kdo má šikovné ruce, určitě zvolí první variantu (je levnější).

Ostatním doporučujeme vyhledat zavedenou firmu. Ta ve spolupráci se zahradním architektem navrhne, jak by měla pergola vypadat, zvolí ideální stanoviště, zaručí kvalitu materiálu, stanoví konečnou cenu, bezpečně pergolu postaví a dá záruku.

:.Dekorativní pergola - loubí - nás uvádí do zahrady. Z květináčů vyrůstají popínavky, které pergolu působivě zazelení (Vladeko).

My můžeme do konečné podoby pergoly aktivně zasahovat díky vizualizaci. Na 3D modelu vidíme, jak by měla vypadat, a nic nám nebrání ji podle libosti vylepšovat. Od firmy dostaneme i přesný rozpočet. Součástí kalkulace je cena dřevěných prvků, cena nátěrů, doprava, termín, ve kterém bude pergola postavena, vizualizace (zdarma).

Volba stanoviště

Ve chvíli, kdy v rodině padne jasné ano pro pergolu, nastanou debaty, kam ji postavit. Najít správné místo je opravdu důležité - špatné rozhodnutí by nás později velmi mrzelo.

:.Terasa s pergolou u domu přirozeně rozšiřuje obytný prostor. Výhled na vodní plochu je neopakovatelný (Green Project).

Hned na začátku si proto ujasníme, k čemu nám má především pergola sloužit. Jestliže k odpočinku a relaxaci, volíme vzdálenější a tichý kout v zahradě. Pokud spíše ke stolování a setkávání s přáteli, volíme místo pro pergolu blíže domu. Jinak budeme běhat pro každou zapomenutou lžičku přes celý pozemek.

Při volbě stanoviště sledujeme i přírodní jevy: kam, kdy a jak dlouho svítí slunce, směr větru (obvykle vane od západu). Hlídáme, aby pergola nestála na exponovaném místě, kam celý den praží slunce nebo fouká.

Pergolu nestavíme ani blízko sousedova plotu. Mohli bychom se vzájemně rušit, nebo naše pergola může stínit jeho pozemek. 

Otevřená, nebo zastřešená?

Až si ujasníme, kde bude pergola stát, čeká nás další rozhodování: musíme zvolit správnou velikost, vybrat tvar, materiál a rozhodnout se, zda bude tzv. otevřená či zastřešená. Otevřenou a menší pergolu obvykle volíme jako zahradní dekoraci. Pergola opticky člení zahradu, můžeme v ní relaxovat, ale když začne pršet, neochrání nás.

:.Stavebnicová pergola z dřevěných prvků: vějířovitá konstrukce, mřížové zástěny, závěsné květináče, plné stěny, které nás chrání před zraky sousedů (Vladeko).

Žádanější jsou zastřešené pergoly, pod nimiž můžeme stolovat či pracovat i při letní přeháňce, více nás zastíní před sluncem a ochrání před větrem. Zastřešené pergoly jsou často větší (začínají na rozměru 3x4 m a více, podle individuálních požadavků), nechybí v nich pohodlné posezení se stolem včetně zabudovaných lavic.

Materiál a doplňky

Dřevěné prvky jsou vyrobené ze smrkového dřeva, které je dokonale vyschlé, aby nepracovalo v čase. Smrk můžeme podle přání natónovat do odstínu borovice, tmavého ořechu, dubu, zelené akácie, mahagonu, černého ebenu a dalších variant, nebo ponechat v bílé barvě. Obecně jsou oblíbenější tmavší teplé barvy.

:.Otevřená bílá pergola slouží k odpočinku. Opticky předěluje zahradní zóny (Vladeko).

Na zastřešení můžeme zvolit jako krytinu klasický šindel, který má na povrchu různě zabarvená větší zrnka, připomínající písek. Na výběr jsou oblíbené zemité odstíny (hnědá, tmavě zelená, červená...). K zastřešení můžeme ale použít i tzv. makrolon. Je to dvoukomůrkový průhledný pevný plast, který je nárazuvzdorný a odráží UV záření. Prodává se v barvě čiré, kouřové, bronzové. Můžeme pod něj instalovat i rákos, abychom navodili přírodní atmosféru.

Pergolu lze vybavit řadou doplňků: v prodeji jsou rovné či obloukové mříže s různě velkými oky (13x13 cm, 10x10 cm, nejmenší 5x5 cm), dřevěné květináče, napevno zabudované lavice.

Tato pergola je zastřešena makrolonem a rákosem. Je určena především ke stolování (nechybí gril a pohodlné posezení). Na podlahu byly použity betonové tvarovky (Green Project).

Samozřejmou součástí pergoly je podlaha. Jestliže se jedná o dekorativní pergolu, postačí zatravnění či oblázky. Zastřešená pergola s posezením už vyžaduje pevný podklad - podlahu dlážděnou, kamennou, dřevěnou (impregnované dřevěné kazetové desky, které odolávají hnilobě, vodě, plísni), kulaté smrkové nášlapnice o průměru 25-30 cm.

Deset dobrých rad:
1. Tvar a materiál pergoly by měl odpovídat stylu zahrady. Ke staré vile se hodí pergola romantická, kde se kombinuje cihlové nebo kamenné zdivo se dřevem či propracovaným kovem, novostavbě zase sluší moderní zahradní architektura ze dřeva.
2. Na místním stavebním úřadě se informujeme, zda vyžaduje stavba pergoly ohlašovací povinnost.
3. Dřevěnou pergolu je nutné zhruba každých 7 let celou znovu natřít kvalitním nátěrem. Dřevo je živý materiál, o který se musíme starat.
4. Pokud montujeme pergolu sami, prvky natíráme ještě před sestavením. Nakupujeme výhradně vysušené truhlářské řezivo, takové dřevo již nepracuje, nekroutí se. Z řeziva by měl stavět jen člověk se zkušenostmi.
5. Když zvolíme pergolu na stavebnicovém principu, není problém jednotlivé prvky podle potřeby postupně dokupovat, v případě poškození vyměnit.
6. K pergole volíme stálezelené i kvetoucí druhy rostlin. Pnou se po stěně nebo kopírují tvar opory, jíž vytvoříme. Oblíbené jsou kvetoucí vistárie, plamének, akebie, psí víno nebo břečťan.
7. Obvyklá výška pergoly je 2,5 m, nosné stojky mají velikost 9x9 cm. Jsou-li mohutnější, pergola nepůsobí na pohled vyváženě. Stojky by měly být vždy na kovových patkách. Jinak dřevo táhne vlhkost od země a za pár let je po pergole.
8. Zastřešenou pergolu nemáme mít ze všech stran dokonale uzavřenou, aby nevznikal skleníkový efekt.
9. Pergolu si užijeme jedině tehdy, když z ní bude pěkný výhled třeba na jezírko, skalku, rozkvetlé dřeviny (azalky, rododendrony, okrasné jehličnany).
10. Počítáme s tím, že po několikátém nátěru bude odstín dřeva vždy o něco tmavší. Proto volíme světlejší tóny.

:.Pergola bude umístěna v romantické zahradě s osobitým kouzlem, a podle toho byl zvolen materiál. Sloupky jsou z červených cihel, vrchní trámy dřevěné, mírně nadsazené nad cihlové sloupky - pro pocit odlehčení konstrukce. Zjemnění dojmu přispějí dvě příčná kovová propojení tyčemi. Všechny dřevěné prvky budou mít modrou barvu, dlažba bude realizována z místního kamene (Flera).

Za kolik a jak dlouho?

• Samotnou pergolu zvládne postavit firma za jeden den, ale je nutné stanoviště předem připravit. Počítejme s nutností výkopových prací a betonáže. Dohromady tedy počítáme minimálně se třemi dny.

• Cena pergoly se odvíjí od použitého materiálu, velikosti, typů doplňků, také podle toho, zda je zastřešená či nikoli. Obecně platí: dřevěná pergola i s nátěrem nás vyjde kolem 20 000 korun. Kvalitní zastřešení může stát stejně jako samotná pergola i daleko více. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám