Hlavní obsah

Dobří sousedé na zahradě

Novinky, E. Pekárková, D. Ačová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás by chtěl ve své zahrádce sklízet co největší úrodu při co nejmenší pracnosti. A pokud se to obejde bez velkého hnojení či chemické ochrany, tím lépe. Myslíte, že to nejde?

Článek

Přání to není nereálné, protože taková možnost existuje. Při plánování záhonů totiž často zapomínáme na respektování přírody, na snášenlivost jednotlivých druhů rostlin rostoucích vedle sebe. A právě v tom je ukrytý obrovský potenciál. Rostliny totiž vylučují do půdy a ovzduší určité látky, které ovlivňují růst sousedních rostlin i následující rostlinnou kulturu. Tyto výlučky některým rostlinám škodí, některé zase podporují v růstu a úrodnosti.

Asi všichni zahrádkáři vědí, že opakované pěstování stejné zeleniny po sobě je nevhodné. Při pěstování je však stejně důležité znát vzájemné vztahy rostlin, které chceme zasadit současně na stejném záhonu. Příklady, které uvádíme, by neměly být jen pěstitelským návodem, ale především impulsem k tomu, abyste vhodné kombinace zkoušeli i ve svých zahrádkách. Pažitka je vhodná na pěstování s mrkví i cibulí.

Ilustrační foto

FOTO: Flóra na zahradě

Nevhodné kombinace

- vzájemně po sobě se nesnášejí řepa a špenát,

- po kedlubnu a kadeřávku by se neměla pěstovat ředkvička, ale hlavně ne květák, kapusta a růžičková kapusta, a to ani v opačném pořadí střídání,

- podobně oboustranně nestřídáme cibuli s pórem,

- pro okurky jsou nevhodnou předplodinou rajčata, kapusta, květák, růžičková kapusta,

- nevhodné je též oboustranné střídání špenátu a salátu.

Ilustrační foto

FOTO: Flóra na zahradě

Bylinky jako spolehliví partneři

V zahrádkách lze využít i schopnost bylinek vůní odpuzovat škůdce a použít je jako biologickou ochranu zeleninových, trvalkových či růžových záhonů. Některé dokonce zvyšují úrodu a zlepšují chuť zeleniny.

- Voňavá levandule odpuzuje mšice od růží. Sázíme ji také tam, kde se chceme zbavit mravenců.

- Máta peprná a máta klasnatá díky intenzivní vůni působí proti mšicím. Chrání zeleninu i před dřepčíky. Máta peprná dokonce zlepšuje chuť rajčat.

- Tymián zasazený jako obruba květinového nebo zeleninového záhonu odradí všechny slimáky a plže.

- Pažitka je vhodná na pěstování s mrkví, ale i s cibulí, košťálovinami, salátem, okurkami a celerem. Pokud bude lemovat záhony, zamezí napadení padlím. Kromě toho chrání jahodníky před plísní šedou.

- Česnek a pažitka chrání růže před černou skvrnitostí.

- Vůně fenyklu přitahuje užitečný hmyz požírající molice.

- Bazalku vysazujeme s rajčaty. Zlepšuje jejich růst i chuť, odpuzuje komáry a mušky. Příznivě ovlivňuje i cukety a okurky.

- Heřmánek pravý se také hodí na lemování zeleninových záhonů, působí příznivě hlavně na cibuli.

- Záhon aksamitníků chrání před háďátky brambory, jahodníky, cibuloviny a růže. V jejich blízkosti se dobře daří i rajčatům.

- Lichořeřišnice odpuzuje mšice, housenky, slimáky, mravence a myši. Tam, kde roste, rychleji vyhyne pýr. Pokud ji zasadíme do skleníku, pomůže odpuzovat molice. Postřik z listů odhání od zeleniny škodlivý hmyz. Použít ho můžeme na brambory, ředkvičky, dýně a všechny druhy z čeledi brukvovitých.

- Měsíček lékařský odpuzuje mšice, housenky, slimáky i mravence a zároveň chrání sousední rostliny před háďátky

- Saturejka odpuzuje běláska zelného.

- Kerblík ochrání salát před mšicemi, slimáky i mravenci

- Šalvěj chrání košťáloviny před běláskem zelným a před slimáky.

Ilustrační foto

FOTO: Flóra na zahradě

Rostlinami proti slimákům

Slimáci nesnášejí výrazné vůně, proto můžeme kolem osázených záhonků nasypat nařezané listy a nať z rajčat, oregana, majoránky, libečku nebo hořčice.

Proti slimákům je užitečný i odvar z mateřídoušky, rajčatových listů, měsíčku, šalvěje a česneku. Vychladlým odvarem polijeme půdu kolem zeleniny.

Reklama

Související články

Dopřejte zahradě správnou výživu

Vrcholící předjaří už zcela ovlivňuje mnohé zahrádkářské aktivity, které rozhodnou o úspěšnosti letošního roku. Co ale dopřát půdě na zahrádce, aby květiny,...

Jarní příprava půdy na zahradě

Budete si i letos na záhoncích pěstovat oblíbené trio – rajčata, okurky, papriky? Je čas na kvalitní přípravu půdy.

Výběr článků

Načítám