Hlavní obsah

Skalka jako dominanta zahrady

Novinky, D. Ačová, časopis Flóra na zahradě

Původně jsme měli namířeno do úplně jiné zahrady. Ale když jsme přes plot uviděli u sousedů rozkvetlou, barvami hýřící skalku, prostě jsme neodolali a rovnou zazvonili.

Článek

Téměř vždy chodíme na návštěvu do představovaných zahrad po předchozí domluvě s majiteli a také poté, co si uděláme obrázek o tom, jak zahrada přibližně vypadá a co v ní roste. Tentokrát jsme zvolili jiný postup – šli jsme prostě naslepo. I když se to vlastně tak říci nedá – zahrada nás zaujala na první pohled. Měli jsme štěstí – i když bylo dopoledne, domácí paní nám otevřela, protože byla náhodou doma. Zahrada se nám líbila i za vrátky.

Co bylo na začátku?

Zahrada není veliká, o to více v ní vynikne každý detail. Hned u branky nás přivítaly barevné macešky vysazené do velkých keramických nádob – několik jich stálo i u vchodu do domu, další byly u pergoly. Na předzahrádku zbyl opravdu jen symbolický prostor, kde roste magnolie s červenými pivoňkami, růžovými srdcovkami a bílým štěničníkem. Vlevo od branky mají místo štíhlý buk a ozdobná třešeň. 

U jezírka jsou vysazeny dvě odrůdy javorů s barevnými listy, vrba ´Hakuro Nishiki´, kapradí a trávy.

U jezírka jsou vysazeny dvě odrůdy javorů s barevnými listy, vrba ´Hakuro Nishiki´, kapradí a trávy.FOTO: Flóra na zahradě

Dům je sice postaven na rovině, ale zahrada končí svahem. A právě tento terénní prvek využili majitelé k tomu, aby z něj udělali skalku. „Už když jsme pozemek viděli poprvé, jaksi automaticky jsme dospěli k názoru, že nejlepším řešením bude vytvořit zde velké alpinum,“ zavzpomínala paní domu na dobu před osmi lety. Protože se všichni členové rodiny těšili na to, kdy se konečně přestěhují do svého domu se zahradou, hned, jak to bylo možné, se pustili do budování skalky. A tak do ní postupně přibývaly květiny, stromky a keře, tvůrci neustále zkoušeli, kde se čemu nejlépe daří, kombinovali barvy květů a výšku rostlin.

Výsledkem všech těchto experimentů je úžasný prostor, který zejména na jaře doslova hýří barvami. Kromě tradičních skalniček, jako jsou štěničníky, mydlice, plamenky, tařice, zvonky či koniklece, nás upoutala kolekce různobarevných janovců a čilimníků. Jejich odstíny žluté, růžové až purpurové barvy do daleka zářily mezi stálezelenými dřevinami a keři, chvílemi jsme i na dálku ucítili jejich jemnou vůni. O něco později ucítíme ještě něco dalšího – vůně pochází od několika keříků šalvěje a levandule, které s i zamilovala právě paní domu. „ Stačí jen projít okolo a letmo se jich dotknout a zážitek je dokonalý,“vypráví a už se těší na léto, kdy bylinky rozkvetou naplno a předvedou se v celé své kráse.

Pergola nad posezením je porostlá přísavníkem.

Pergola nad posezením je porostlá přísavníkem.FOTO: Flóra na zahradě

Kromě tradičních skalniček, jako jsou plamenky, štěničníky, mydlice, tařice, zvonky či koniklece, nás upoutala i kolekce různobarevných janovců a čilimníků.

Jezírko a krb

Osobitou atmosférou má i jezírko v těsné blízkosti domu. Je na něj příjemný pohled z nedaleké terasy, na které v létě rodina často sedává. „Když jsme dovezli vápencové kameny na stavbu skalky, několik nám jich zbylo, a tak jsme přemýšleli, kam je umístíme. Jednomyslně jsme se shodli na tom, že jsou jako stvořené pro vytvoření břehů jezírka,“ pokračovala v líčení stavebních prací majitelka. Místo na jezírko bylo zvoleno uprostřed trávníku a kromě vodních rostlin, trav a kapradí k němu zasadili i dvě odrůdy javorů – se zlatými a červenými listy. Doplňuje je vrba ´Hakuro Nishiki´, jejíž korunka se zeleno-růžovými listy celý prostor prosvětluje.

Jen kousek od jezírka stojí v rohu zahrady dřevěné posezení, které kryje pergola. Ta je celá porostlá přísavníkem, jenž ji za horkého léta spolehlivě stíní. K posezení s krbem vedl původně chodníček z nášlapných kamenů, ale protože majitelům překážel při sekání trávníku, nakonec ho zrušili. Zelenou plochu trávníku teď nic neruší a působí tak větším dojmem. Vyplňuje vlastně celou šířku zahrady – té nic neubírá ani výsadba kolem plotu, se kterou se ve většině zahrad setkáváme. Plot je porostlý popínavými rostlinami, a to převážně břečťanem a přísavníkem. Na levé straně zahrady byly vysazeny i plaménky, které svými květy strohost plotu oživují.

Ilustrační foto

Ilustrační fotoFOTO: Flóra na zahradě

Tato zahrádka nás okouzlila svou jednoduchostí a stylovou čistotou. Ukázala, že i na malé ploše lze vykouzlit bohatství barev a tvarů, máte-li cit pro detail a kompozici. Taková zahrada je potěšením nejen pro její majitele, ale i pro hosty a kolemjdoucí.

Reklama

Související články

Ozdobné trávy na zahradě

Vytrvalé trávy jsou zvláštní skupinou trvalek, zahrnující velký počet rodů i druhů. Jejich paleta je nesmírně bohatá – od malých nízkých druhů až k impozantním...

Jak na to, aby koupání bylo skutečně luxusní

Ani ten sebekrásnější bazén si pořádně neužijete, pokud v něm nebude voda dokonale čistá a příjemně teplá. Proto je potřeba dostatečnou pozornost věnovat jeho...

Výběr článků

Načítám