Hlavní obsah

Originální květinová výzdoba se hodí do každého pokoje

Novinky, Karolina Zarzycká

Květiny v bytě či domě plní několik funkcí najednou. Doma jsou spojením s přírodou, která hlavně ve velkých městech mizí z každodenního života. Byt plný květinových aranžmá krásně voní i bez použití osvěžovačů vzduchu. Květiny jsou stylotvorným prvkem a stejně jako jiné dekorativní předměty pomohou dotvořit atmosféru domova.

Článek

Při tvorbě květinové výzdoby může každý rozvíjet kreativitu a umělecké cítění. Skvělou zprávou je, že stejně jako v módě a umění se ani v květinových aranžmá nemusíte řídit žádnými pravidly. Hlavní roli hrají vkus a fantazie.

Někdo volí květiny, které barvou a tvary ladí jak v rámci aranžmá, tak se zařízením interiéru. Jiný si naopak doprostřed pokoje postaví barevnou explozi, jež ho nabije energií. Romantik nejspíš zvolí pastelové barvy a klasické květiny, extrovert zase křiklavé barvy a exotické rostliny.

Do obývacího pokoje se hodí výrazné barvy

Do obýváku se mohou umístit i vonné květiny, které jsou nevhodné do pokojů, kde spíme. Hodí se větší aranžmá, jež v obýváku, obvykle největším pokoji v bytě, patřičně vyniknou.

Můžeme volit květiny výrazných barev, z nichž sálá energie, a rozmanitých tvarů, takže nás bude bavit aranžmá pravidelně pozorovat a stále v něm objevovat něco nového.

V jídelně je třeba šetřit místem

Pro aranžmá určená do jídelny jsou klíčovým kritériem jejich rozměry. Pokud se kvůli nim nevejdou na stůl ani talíře s jídlem, žádný ze stolovníků to rozhodně neocení.

Totéž platí i o výšce aranžmá. Na stůl je rozhodně třeba volit nižší aranžmá, přes která všichni lidé kolem stolu uvidí jeden na druhého.

Hosty příjemně překvapí, pokud jsou na prostřeném stole dozdobené talíře nebo příbory jednotlivými květy. K modernímu nádobí se hodí například lilie, anturium a exotické květiny, ke klasickému či romantickému stylu naopak gerbery, chryzantémy nebo hortenzie.

Pastelové barvy se hodí do ložnice

Do ložnice jsou ideální květiny pastelových barev, které spolu barevně ladí a vytvářejí tak harmonické prostředí, v němž se bude dobře spát.

Se spánkem se obecně spojuje modrá barva. Je dokázáno, že zklidňuje tělo i mysl a zpomaluje metabolismus. Naopak je lepší vyhnout se křiklavým barvám, které stimulují smysly. Do ložnice nepoužíváme ani květiny, jež výrazně voní.

Ozdobit květinami lze i postel. K tomuto účelu jsou nejvhodnější jednotlivé květinové lístky, jež se k dekorativním účelům používaly už ve starověku. Výsledek působí velice romanticky.

V kuchyni využijeme nádobí, ale i zeleninu

V kuchyni můžeme vytvářet vtipná aranžmá, do kterých zakomponujeme kuchyňské nádobí nebo například zeleninu. Jako váza tak může posloužit třeba forma na bábovku nebo dokonce baculatá paprika, jako doplňková zeleň pažitka či petržel.

Z květin můžeme využít například okrasný česnek, který je velice působivý a vzhledem k tomu, že to je česnek, do kuchyně rozhodně patří.

Stejně jako v ostatních pokojích je i v kuchyni potřeba přizpůsobit styl aranžmá zařízení kuchyně. Do moderní kuchyně se tedy nehodí například rustikální aranžmá.

Do dětského pokoje umístíme veselé květiny

Pro aranžmá do dětského pokoje jsou klíčové výrazné barvy i tvary, které děti zaujmou na první pohled. Je známo, že květiny dětem nejbližší jsou takové, jež připomínají květiny na dětských kresbách, mezi ně patří gerbera, kopretina nebo chryzantéma.

Neméně je ale upoutají i ty, jež mají neobvyklý tvar a povrch, na což je lákavé si sáhnout. Výbornými příklady jsou třeba kraspédie s tvarem pingpongových míčků, nevadlec (Celosia), jehož povrch připomíná samet nebo plyš, a anturium, které vypadá jako z umělé hmoty.

FOTA: archiv Holandské květinové kanceláře

Reklama

Související články

Tipy na vysazení skalniček

Skalničky jsou svým zakrslým vzrůstem vhodné k osazování nejrůznějších štěrbin, prohlubní a spár, ať už ve skalce, kamenných obrubách, mezi šlapáky v cestičce...

Výběr článků

Načítám