Hlavní obsah

Jak vzniká nová kytka

Novinky, N. Krempová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než se nová odrůda představí „v záři reflektorů“, trvá její šlechtění dlouhé roky. Za každou novinkou se skrývá velké množství práce, ale schéma je vždycky podobné. Jak tedy vlastně vzniká nová kytka?

Článek

Cílem šlechtění květin je především zvýšit jejich okrasnou hodnotu. Šlechtileté se zaměřují na velikost, barvu, plnost, bohatství a trvanlivost květů, také dobu květu, habitus rostlin, zabarvení listů, odolnost vůči patogenům a nepříznivým podmínkám.

Ve větších skupinách rostlin je velmi dobře patrná odlišnost jednotlivých kultivarů.

Základní metodou šlechtění je křížení. Aby byla šance na získání nových odrůd co největší, provádí se křížení nejen v rámci jednoho druhu, ale i mezi různými druhy. K vyvolávání mutací se používají fyzikální prostředky (například záření) či chemické prostředky (například kolchicin, oryzalin).

Z moderních technik mají ve šlechtění květin uplatnění zejména techniky in vitro. Jejich hlavním přínosem je především překonání různých fyziologických zábran souvisejících s nekřižitelností rostlin (problémy s opylením a oplozením) a umožňují mezirodové i některé i mezidruhové křížení, které by běžně nebylo možné. Tyto moderní techniky se používají nejen při šlechtění, ale i při následném množení rostlin.

Šlechtění se v současné době přesouvá ze záhonu do laboratoří.

Šlechtění je skutečně běh na dlouhou trať. Například nizozemští šlechtitelé každoročně kříží tisíce rostlin. Z tisíce kříženců může být třicet tisíc semenáčků, které rostou dva roky, než začnou kvést. Mnoho z nich nesplňuje kritéria pro další pěstování, pouze přibližně 300 rostlin postupuje do druhého kola. O rok později se z nich, na základě požadovaných vlastností, vyberou tři vítězové, například podle uspořádání listů, barvy, počtu květů, výšky a tvaru.

Vybrané rostliny se v omezeném rozsahu namnoží. Po fázi testování, na níž se podílí několik pěstitelů, nastane množení na stovky tisíc rostlin - jako poslední krok před uvedením na trh.

Ilustrační foto

Víte, že...
...šlechtění je zdlouhavý proces? Například uvedení nové odrůdy kaly (Zantedeschia) na trh trvá téměř šest let a při křížení hvězdníku (Hippeastrum) uběhne od prvního pokusu o křížení až po získání 10 000 cibulí nové odrůdy v průměru sedm let? ...důležitým kritériem při šlechtění je i odolnost při transportu? Aby se k nám řezané květiny dostaly nepoškozené, je důležité, aby měly pevnější listy či stonky.

Reklama

Související články

Tipy na vysazení skalniček

Skalničky jsou svým zakrslým vzrůstem vhodné k osazování nejrůznějších štěrbin, prohlubní a spár, ať už ve skalce, kamenných obrubách, mezi šlapáky v cestičce...

Připravujeme sazenice

Omrzelo vás zimní zahálení od zahradních prací a už vás svrbí ruce se zase do něčeho pustit? Připravte se na předpěstování sazenic.

První květy na zahradě

Kromě klasických prvosenek bezlodyžných a všeobecně známých petrklíčů se stále častěji objevují na našich zahradách i hybridní prvosenky. Tváří se sice jako...

Výběr článků

Načítám