Hlavní obsah

Jak na to, aby koupání bylo skutečně luxusní

Novinky, Dana Novotná

Ani ten sebekrásnější bazén si pořádně neužijete, pokud v něm nebude voda dokonale čistá a příjemně teplá. Proto je potřeba dostatečnou pozornost věnovat jeho výbavě a potřebnému příslušenství. Jen s tím správně vybraným bude koupání vždy pro radost.

Článek

Voda má být křišťálová

„ Srdcem každého bazénu je filtrace,“ říká bazénový specialista Jan Koutný. "Chceme-li, aby bazénová voda byla křišťálově čistá, pak je jedinou správnou volbou kvalitní a dostatečně výkonná filtrace písková.“ Podle Koutného by v ideálním případě měla i v plné sezoně dokázat přefiltrovat celý objem bazénu za 6 až 8 hodin. Něco takového ovšem zvládne jen filtrační jednotka s odpovídajícím výkonem. Tedy taková, která má při zapojení veškerého příslušenství (např. solárního ohřevu, bazénového vysavače) a třeba i mírně znečištěné pískové náplni odpovídající výkon v m3/hod k objemu bazénu.

Pískové filtrace využívají přírodní princip čištění vody. Voda v nich prochází přes pískovou náplň, která zachycuje nečistoty.foto: Mountfield

Pozor na podezřele levné nákupy

Na co bychom si měli při nákupu nové pískové filtrace dát pozor. „Všechny bych chtěl varovat před podezřele levnými nákupy,“ upozorňuje Koutný. „I tady totiž platí, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. A bohužel i na českém trhu se objevily nekvalitní filtrace z Číny. Nejsou vždy vyrobeny z kvalitních materiálů a mají většinou tak slabá čerpadla, že vodu prostě nefiltrují.“ Podle odborníka se tedy rozhodně vyplatí jít k renomovaným prodejcům, kteří nabízejí kvalitní zboží, poskytují patřičný prodejní a poprodejní servis a mají nadstandardní záruku. Řada prodejců se totiž dnes již nespokojí jen se zákonem danou dvouletou zárukou, ale dává na své výrobky záruku prodlouženou na 3, 5 a někteří dokonce až na 7 let.

Solární ohřev dokáže zvýšit teplotu vody až o 6°C. Někteří prodejci teď k bazénu s pískovou filtrací přidávají solární ohřev zdarma.foto: Mountfield

Aby voda nestudila

Stejně důležité jako mít vodu v bazénu čistou, je i to, aby byla příjemně teplá. Po dalším zdražení elektřiny se už málokomu chce investovat do klasického ohřívání pomocí elektrického ohřevu. „Nejen z pohledu dnešních cen, ale především s výhledem do budoucna, je to doslova vyhazování peněz z okna,“ říká Jan Koutný. Mnohem lepší je podle něj využít energii, která je volně dostupná v přírodě, tedy zadarmo.

Slunce hřeje zadarmo

Dobrým příkladem je solární ohřev vody, kdy panely zachycují sluneční záření a získávají tak teplo zcela zadarmo. Tento ohřev dokáže zvýšit teplotu vody v bazénu až o 6 0 C. Stačí jen připojit solární panely k výkonné pískové filtraci a příjemně teplou vodu ke koupání můžete mít od dubna do září.

Tepelné čerpadlo je hit

Poslední dobou se stále více prosazuje tepelné čerpadlo, které odebírá teplo z okolního vzduchu a odvádí ho do vody v bazénu. Bez ohledu na to, zda svítí slunce nebo je pod mrakem, dokáže bazénovou vodu ohřát o 6° až 12°C. Koupací sezonu tak prodlouží až na 7 měsíců v roce. „Velkým plusem tepelného čerpadla je, že při stále rostoucích cenách energií pracuje velmi úsporně,“ připomíná bazénový specialista Koutný. „ Z jediné investované kW dokáže totiž vyrobit 5 kW, takže 80% tepla získává zcela zdarma.

Poloautomatický bazénový vysavač jen připojíte k výkonné pískové filtraci a bude pracovat za vás.foto: Mountfield

Nečistoty vysajte

Aby byla voda v bazénu po celou koupací sezonu skutečně v perfektní kondici, je dobré si na pomoc pořídit poloautomatický vysavač. Nejenže dokáže dno bazénu dokonale zbavit veškerých nečistot, ale navíc pracuje samostatně, tedy bez nutnosti přítomnosti obsluhy. Vysavač stačí připojit k dostatečně výkonné pískové filtraci a on se pak už sám pohybuje po dně i stěnách bazénu a důkladně je čistí. Dobrou službu udělají například i síťky pro sběr nečistot z hladiny, kartáče na čištění fólie na teleskopických rukojetích nebo třeba plovoucí dávkovač bazénové chemie.

Reklama

Související články

Jak si vybrat správný bazén pro vaši zahradu

Zima letos nastoupila v plné síle a i když to tak při pohledu z okna a kontrole teploměru nevypadá, je ideální čas začít plánovat léto. Kdo si chce letos...

Výběr článků

Načítám