Hlavní obsah

Kam s větvemi? Do drtiče!

Novinky, (ha)

Jaro se zvolna blíží a přichází tedy čas začít připravovat zahradu na procitání ze zimního spánku. Prosvětlujeme koruny stromů a upravujeme okrasné dřeviny… jenže za chvíli zjistíme, že hromada větví už nám sahá málem nad hlavu. A co teď s ní?

Článek

Spousta lidí to řeší „jednoduše“. Vezme zápalky a za chvíli je z té kupy větví jen hromádka popela. Jenže ono to zas tak jednoduché není. Řada obcí už má místní vyhlášky, které pod pokutou takovéto počínání přímo zakazují. A také by měl málokterý soused radost, že mu takhle „podkuřujete“…

Navíc je větve opravdu škoda pálit. Mohou totiž ještě výborně posloužit. Kdo používá na zahradě mulčovací materiál, určitě kroutí hlavou nad tím, jak je v obchodech drahý. Přitom si ho můžeme snadno vyrobit sami. Potřebujeme k tomu jediné. Pořídit si drtič nebo štěpkovač.

Ty nejvýkonnější drtiče dokáží zpracovat větve až do průměru 4,5 cm.foto: Mountfield

Na trhu je drtičů celá řada v nejrůznějším provedení, proto se vyplatí pečlivě vybírat Nejžádanější jsou drtiče elektrické. Ty pomocí speciálních nožů rozmělní větve na malé kousky, které nám poslouží jako výborný mulčovací materiál nebo základ kompostu.

Detailní záběr nožů drtičefoto: Mountfield

Při výběru je třeba zvážit, jak často a jak velké větve budeme zpracovávat. Ty nejsilnější si snadno poradí i s větvemi o průměru až 4,5 cm. Volit také můžeme z plastových nebo plechových podavačů a krytů motoru. Plastové jsou lehčí a proto je snadno přeneseme kam potřebujeme, kovové zase odolnější. Důležité je také zjistit, zda má drtič dobrou stabilitu. Při práci by se rozhodně neměl kývat, jinak hrozí nebezpečí úrazu.

Majitelé opravdu velké zahrady nebo sadu ocení drtiče benzínové. Jejich výhodou je, že jsou nezávislé na přívodu elektřiny. Dá se s nimi tedy pracovat prakticky kdekoliv. Tyto stroje jsou charakteristické svou robustností a velkým výkonem. Díky tomu se s nimi dají zpracovávat větve dokonce o průměru až 8 cm!

Pro opravdu rozlehlé zahrady je vhodný bezínový drtič. Ten si poradí s větvemi slinými až 8cm. foto: Mountfield

Kromě drtiče lze také uvažovat o pořízení štěpkovače. Ten má tu výhodu, že větve rozdrtí na větší kousky. Takto vzniklý materiál lze potom použít jako výborný mulč například na chodníčky mezi záhony nebo na skalce. Pro svou vysokou výhřevnost je také skvělým topivem do krbových kamen.

Reklama

Související články

Nůžky, pily, pilky na zahradě

S příchodem jara každého chalupáře i majitele zahrady čeká prořezávání keřů a ovocných stromů. Na trhu existuje široká nabídka nářadí s přesně seřízenými...

Výběr článků

Načítám