Hlavní obsah

Se správnými pomocníky je topení dřevem zábava

Novinky, (ha)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pročítat loňskou fakturu za topení nebylo při již tak vysokých cenách plynu a elektrické energii pro majitele rodinných domů nic veselého. A když během letošního roku začaly ještě dál raketově růst, nelze se divit, že se desítky tisíc rodin rozhodly raději vrátit k topení palivem nejlevnějším a ekologickým, tedy dřevem.

Článek

Topení dřevem se skutečně vyplatí, protože kusové dřevo je jedno z nejlevnějších druhů paliv. Ve srovnání s tradičním vytápěním černým uhlím ušetříte průměrně až 46% nákladů. U elektrického nebo plynového vytápění jsou pak úspory ještě vyšší. Dřevo navíc na rozdíl od uhlí a dalších méně ekologicky šetrných paliv nebude zdaněno v rámci ekologické daňové reformy.

Jaké dřevo je nejlepší?

Základním předpokladem úspěšného vytápění je kvalitní a vyschlé dřevo, které by po naštípání mělo být umístěno na místě s dobrým přísunem vzduchu. Ideální je, když se jeho vlhkost pohybuje kolem 20%, protože mokré dřevo kouří a špatně hoří. Mezi nejoblíbenější a nejvýhřevnější druhy dřeva patří tvrdé dřevo jako je například dub, buk nebo jasan. Měkká dřeva, ke kterým patří jedle, smrk nebo borovice mají výhřevnost nižší. Přestože panuje názor, že v krbových kamnech, krbu nebo kotli se dá spálit prakticky vše, je to nerozumné. Rozhodně byste se měli vyvarovat topení dřevem natřeným, impregnovaným a na dřevotřísku raději zapomeňte úplně. Při jejich spalování se totiž mohou uvolňovat jedovaté zplodiny.

Jak dřevo zpracovat

Nejlevnější alternativou vytápění je nákup kulatiny, kterou si před tím, než se ocitne v kotli nebo krbových kamnech, sami zpracujete na špalky. K tomu je ovšem potřeba mít kvalitní řetězovou pilu. Na trhu je celá řada strojů s elektrickým nebo benzínovým motorem v kategorii hobby, farmářské (poloprofesionální) a profesionální. Zatímco pily s elektrickým motorem vystačí na drobné a nenáročné práce kolem domu, pily s benzínovým motorem jsou výkonnější a především mobilnější, takže s nimi můžete pracovat všude, kde potřebujete.

Farmářská řetězová pila, která má nadstandardní výbavu převzatou z profesionálních pil.foto: Mountfield

Hobby pily mají snadné ovládání a jednoduchou údržbu. Pro jejich spolehlivost je ocení občasní uživatele při drobnějších pracích. Farmářské pily jsou již výkonné stroje s nadstandardní výbavou převzatou z profesionálních pil. Bez obtíží zvládají probírku, odvětvování nebo přípravu většího množství palivového dřeva, takže se uplatní i v komunální sféře. Profesionální pily mají silné motory, bleskovou akceleraci a jsou vybaveny nejmodernějšími technologiemi. Jsou určeny pro práci v nejnáročnějších podmínkách například v lesnictví. Pro správný výběr si je tedy třeba předem stanovit jak často a k čemu pilu chcete využívat.

Když už máte špalky připravené, je potřeba je “naporcovat“ na úhledná polínka. Pokud jste zruční, vystačíte se sekerou. V naší přetechnizované době řada lidí se sedavým zaměstnání bere tuto práci jako druh relaxace. Jak by také ne, když moderní sekyrky jsou lehké s čepelemi z kvalitní oceli a dokonale ergonomicky tvarované, takže topůrko padne dobře do ruky. Už dávno také není jen dřevěné, ale může být například z trvanlivého polyamidu vyztuženého skelnými vlákny s komfortním protiskluzovým povrchem.

Moderní sekery mají čepel z kvalitní oceli a topůrka z trvanlivého polyamidu vyztuženého skelnými vlákny s komfortním protiskluzovým povrchem.foto: Mountfield

Pokud nepatříte mezi vyznavače fyzické práce, jsou pro vás při přípravě palivové dřeva ideálním pomocníkem štípačky dřeva. Mají robustní, celokovovou konstrukci a několik poloh na štípání různých délek polen. Bez obtíží a bezpečně s nimi zpracujete i tvrdé dřevo.

S celokovovými štípačkami dřeva, které mají robustní konstrukci a několik poloh na štípání různých délek polen, pohodlně zpracujete i tvrdé dřevo.foto: Mountfield

Proč topit právě dřevem
- Dřevo je nejlevnější palivo- Výroba tepla z něj je ekologická- Při hoření vzniká minimum odpadu a zplodin- Topení v krbu nebo krbových kamnech je velmi příjemné i na pohled

Reklama

Související články

Štípače dřeva nahradí sekeru

Ceny uhlí, plynu a elektřiny rostou, zatímco palivové dřevo má zlevnit v důsledku nadbytku po drastických polomech u nás. Dřít se se sekerou už ale není nutné....

Výběr článků

Načítám