Hlavní obsah

Sedm podzimních kroků na zahradě

Novinky, Monika KRÁLOVÁ , časopis Pěkné Bydlení

Poslední sběrové práce a velký zahradní úklid náleží obvykle měsíci říjnu. Dříve, než usednete k mladému vínu a pustíte se do hodnocení odcházející sezony, čeká vás ještě jedna povinnost – zazimovat zahradu. Využijte poslední teplé dny, abyste ty nejdůležitější věci stihli ještě před příchodem prvním mrazíků.

Článek

1) Poslední sečení. Pokud jde o trávník, důležité je posečení a shrabání. Pod spadaným listím totiž tráva nejenomneroste, ale po delší době může i uhnívat a následně odumřít. Sečení v tomto období bude závislé na počasí. Nízkému sečení se vyhněte, pro správné přezimování by mělmít trávník výšku asi 5 centimetrů. Přihnojovat nemusíte, alemůžete. Zvolte ale speciální hnojivo s vyšším obsahem draslíku a vápníku, který zvýší odolnost vůči zimě.

2) Pozor na závlahový systém. Při zazimování závlahového systému se zpravidla bez odborné pomoci neobejdete. Ideální je obrátit se na firmu, která vám závlahu instalovala.Vodu z rozvodů a ventilů je nutné vytlačit pomocí kompresoru, samozřejmě s pootevřenými vývody. A naopak všechny přívody vody do systému v domě musí být během zimy uzavřené.

3) Užitečný odpad. Nejkrásnější ozdobou podzimu jsou listy hýřící všemi barvami. Opadané a shrabané patří do kompostu nebo jako zimní ochrana pro choulostivé druhy rostlin. Navrstvit je můžete i kolem čerstvě vysazených kousků, záhonových růží, hortenzií a stálezelených dřevin. Vyhněte se nemocnému a napadenému listí. To je lepší spálit, jinak by se choroba mohla lehce přenést do další sezony. Kromě listí jako zimní ochrana poslouží i kůra, sláma nebo větvičky z jehličnanů.

Ilustrační foto

4) Pomozte jim přezimovat. Pivoňky, okrasná tráva a drobné sloupkové jehličnany je dobré na zimu ochránit provazem. Zavázáním do snopu zabráníte sněhu uvelebit se v nejchoulostivější části rostliny. V případě stromků zase zamezíte rozpadu koruny.

Růžím pěstovaným do tvaru stromečku obalte celou korunku jutovým pytlem, vyplňte ho například slámou a dobře zavažte. Kmínek přivažte pevně k podpěře a kolem kořenů přihrňte zem.

Ilustrační foto

5) Ani teplo, ani mráz. Oblíbené rostliny z jižních krajů, jako jsou oleandry, fuksie, kaktusy či olivovníky naše mrazy nezvládnou. Šanci na zdravý start do nové sezonymají, pokud chladné období přečkají ve světlé nevytápěné místnosti nebo zimní zahradě s teplotou kolem pěti až deseti stupňů.

6) Čistota, půl zdraví. Poselství známé moudrosti jasné. Před zimním uskladněním nářadí, hadic a zahradní techniky na suchém místě byste jeměli očistit. Odstraňte zaschlou půdu a rostlinné zbytky. Zvlášť namáhané kovové části naolejujte. Zahradní techniku je před jejím uložením dobré dát zkontrolovat do odborného servisu, kde stroj prohlédnou a připraví na další sezonu. Aby vás okapy a žlaby v nevhodný čas a na nevhodném místě nepřekvapili protékající vodou, po spadu listí je zkontrolujte a zbavte nečistot.

Otočné spojení násady a koštěte umožní pohodlně vymést okap (Fiskars)

7) Vodní receptář. Všichni si jistě ze školy pamatujeme, že mrznoucí voda zvětšuje svůj objem. Nezapomeňte proto uzavřít její přívody do zahrady a venku nechte až do jara otevřené příslušné kohoutky. Ze stejného důvodu se před zimou doporučuje snížit výšku vodní hladiny v jezírkách a biobazénech. Pozornost věnujte i čerpadlu. Vyčistěte ho, tlakem vzduchu odvodněte a odložte na suché místo.

7) Vodní receptář. Všichni si jistě ze školy pamatujeme, že mrznoucí voda zvětšuje svůj objem. Nezapomeňte proto uzavřít její přívody do zahrady a venku nechte až do jara otevřené příslušné kohoutky. Ze stejného důvodu se před zimou doporučuje snížit výšku vodní hladiny v jezírkách a biobazénech. Pozornost věnujte i čerpadlu. Vyčistěte ho, tlakem vzduchu odvodněte a odložte na suché místo.Nezapomeňte ani na vyčištění dna jezírka a odstranění odumřelých částí vodních rostlin. Suchá stébla odstřihněte asi deset centimetrů nad hladinou. Během zimy budou bránit zamrznutí celé vodní plochy. Je to důležité hlavně u chovu rybiček,

aby byla zabezpečená oboustranná výměna plynů. V tom vám pomůže i svazek dutých stébel do poloviny ponořený ve vodě, případně speciální plovák.

Pro odčerpání vody ze zahradního jezírka jsou vhodná kalová čerpadla.

Reklama

Související články

Listí hrabat? Ne, vyluxovat

Na podzimní zahradě nás očekává spousta práce. Ruku na srdce, asi jednou z nejméně oblíbených je neustálé hrabání listí a jeho likvidace. Naštěstí už existují...

Podzimní úklid na zahradě

Hrábě, koště a vozík budou našimi hlavními pomocníky při podzimním úklidu zahrady a okolí domu.

Co se skleníkem po sezoně

Z úrody ze skleníku jste se mohli těšit během roku několikrát, co však se skleníkem po sezoně? Poradíme vám, jak ho využít i v zimě.

Výběr článků

Načítám