Hlavní obsah

Jde se na ořechy

Novinky, Ing. E. Šídová, časopis Flora na zahradě

Vlašské ořechy a lískové oříšky většinou dozrávají v září a jejich sklizeň ani zpracování není vždy jednoduché. Přinášíme vám několik rad, jak si tuto práci usnadnit.

Článek

Ořechy

Se sklizní začínáme, až když začnou opadávat ze stromu. Dozrálé jsou hlavně ty, které spadnou samovolně. Po sklizni z nich odstraníme obal - oplodí, důkladně je očistíme, necháme uschnout a uskladníme je v suché vzdušné místnosti. Abychom se neušpinili šťávou ze slupek, pod strom rozprostřeme fólii a ořechy klátíme delší dřevěnou tyčí. Pak je přímo ve fólii odneseme, aniž bychom se jich museli dotýkat.

Využití

Plody obsahují cenné nutriční látky. Jsou vhodné pro přímou konzumaci, přípravu moučníků i na léčebné účely. Listy, oplodí i vlastní plody můžeme používat jako alternativní léčebné prostředky. Uvolňují křeče a používají se i na zastavení krvácení. Nejpoužívanější jsou mladé ořechové listy. Pokud je chceme sušit, musíme dávat pozor, aby se nepolámaly a nezapařily. Sušíme je rychle v tenké vrstvě, tak si zachovají původní zelenou barvu. Nesprávnou manipulací droga zhnědne.

Zralé oříšky očištěné od punčošky necháme ve skořápce dobře proschnout

Sbírá se i zelené oplodí a to v době dozrávání a sklizně plodů. Správně usušené má černohnědou barvu.

Výluh z listů používáme do koupelí při nadměrném pocení nebo jako obklad na otoky a omrzliny. Čaj připravený z listů se používá při žaludečních a střevních problémech. Přidáme-li do něj med, má lahodnou chuť, zklidňuje nervovou soustavu a snižuje hladinu cukru v krvi. Listy i oplodí obsahují barvivo juglon, které bývá součástí některých opalovacích krémů.

Uskladnění

Ořechy lze dlouhodobě skladovat, takže je můžeme konzumovat prakticky celý rok. Usušené je skladujeme v chladnější a suché místnosti v látkových sáčcích, nasypané v nádobách nebo v plastových přepravkách.

Oříšky

Lískové oříšky sklízíme po prvních příznacích vypadávání z punčošky. Na zem natáhneme plachtu nebo netkanou textilii, do níž oříšky spadají. Keřem nebo stromkem zatřeseme a plody sebereme. Aby zbytková vlhkost ve skořápkách oříšků nezpůsobila vznik plísně, která by znehodnotila jádra, po sklizni odstraníme punčošku - obal, v němž oříšek je. Potom asi týden oříšky sušíme přes den na slunci, ale na noc je přenášíme dovnitř, jinak znovu navlhnou. Když uschnou, uskladníme je na suchém místě.

Corylus avellana ,Contorta, se pěstuje kvůli dekorativně pokrouceným větvičkám spíš pro okrasu, ale plodí i drobné jedlé oříšky

Využití

Lískové oříšky se využívají jako pochutina, do zákusků a čokolády, dále na výrobu oleje do kosmetických a léčitelských výrobků či doplňků výživy.

Pro svou vysokou nutriční hodnotu patří ořechy mezi nejhodnotnější ovocné druhy. Mají nejvíce bílkovin a tuků a jsou energeticky nejvydatnější.

Ořechy i oříšky jsou důležitým zdrojem nenasycených mastných kyselin, jejichž nedostatek v potravě má za následek především cévní poruchy. Mají také velké množství vitaminů skupiny B a důležitých minerálních látek, zvláště vápníku, fosforu a železa. Pro dobré zdraví bychom měli denně sníst dvě lžíce ořechových jader, důležité je to hlavně pro děti a duševně pracující. Pokud se tedy na zahradě najde vhodné místo, neměli bychom na jejich pěstování zapomínat.

Náš tip !
Víte, jak nejsnáze oddělit oplodí od ořechů? Rozložte je na tvrdou zem a denně je prohrábněte. Slupky brzy popraskají a odpadnou. Ořechy potom rozložte na slunci a nechte oschnout.

Reklama

Související články

Listí hrabat? Ne, vyluxovat

Na podzimní zahradě nás očekává spousta práce. Ruku na srdce, asi jednou z nejméně oblíbených je neustálé hrabání listí a jeho likvidace. Naštěstí už existují...

Keř na zahradě - Líska obecná

Husté vysoké keře najdeme jak v přírodě, kde často vytvářejí rozsáhlejší souvislé porosty, tak je můžeme pěstovat na zahradě.

Výběr článků

Načítám