Hlavní obsah

Podzimní výsadba růží

Novinky, Ing. R. Zeman, časopis Flora na zahradě

Říjen a listopad jsou ty nejvhodnější měsíce pro výsadbu růží, i když rostliny v kontejnerech můžeme sázet po celou sezonu, samozřejmě pokud nemrzne.

Článek

Místo na výsadbu si připravíme s dostatečným předstihem, aby půda stačila ulehnout. V čerstvě připravené půdě se může stát, že rostlina zůstane velmi vysoko a její kořenový krček potom snadno namrzne. Do spodní vrstvy půdy zapracujeme fosforečné hnojivo, kompost či rozložený hnůj.

Při přípravě půdy myslíme i na velikost keřů a vzdálenost, na kterou budeme keříky vysazovat. Záleží na vzrůstu odrůdy – slabě rostoucí odrůdy sázíme na vzdálenost 30 až 40 cm, silně rostoucí odrůdy minimálně na půl metru a víc. Mezi stromkovými růžemi necháme nejméně jeden metr místa. Je to i z toho důvodu, že na zimu korunku skláníme k zemi a zakrýváme ji ochranným materiálem. Popínavé růže vysazujeme na vzdálenost dva až tři metry.

Prostokořenné růže před výsadbou namočíme alespoň na hodinu do vody, aby se napily a zvýšily tak šanci na dobré zakořenění. Ještě před namočením odstraníme z rostliny polámané a nahnilé kořeny, ostatní zkrátíme na polovinu. Odřízneme i nalomené či slabé výhonky a necháme jen asi tři až pět nejsilnějších. Ty ale nezkracujeme, to uděláme až na jaře.

Do připravené jámy vložíme sazenici tak, aby kořenový krček byl asi pět centimetrů pod úrovní půdy. Kořeny rozložíme a zasypeme je zeminou, kterou průběžně přišlápneme, aby se půda dostala do kontaktu s kořeny a aby se vytlačil z půdy vzduch. Když je výsadbová jáma téměř plná, rostlinu zalijeme. Po vsáknutí vody dosypeme zeminu a to tak, aby kořenový krček byl chráněn asi 20 cm vysokou kupičkou půdy – růži nakopčíme. Chráníme ji tak před mrazem i sluncem. V chladnějších oblastech můžeme vysazené růže chránit chvojím.

Růže v kontejnerech nebo v balech před výsadbou zalijeme, aby se bal nerozpadal. Připravíme si jámu podle velikosti kontejneru a růži zasadíme do takové hloubky, v jaké byla v nádobě. Dále postupujeme jako u prostokořenných růží. K stromkovým růžím si připravíme kolík, který musí sahat až po korunku. Stromkové růže ale raději vysazujeme na jaře – ušetříme si tak práci s jejich zazimováním.

Jak na to 

Výsadba prostokořenné růže krok za krokem

Odstraňte obaly kořenů (balicí papír, pytlovinu) a konce kořenů zastřihněte šikmým řezem - tudy bude růže přijímat vláhu, než zakoření. Vláknité kořínky necháme tak.

                   1. Ponořte růži na pár hodin do vody.

2. Vykopejte jámu přiměřené velikosti.

3. Dno jámy zkypřete rýčem nebo rycími vidlemi.

4. Do jámy nalijte vodu a nechte ji vsáknout.

5. Růži dejte do vykopané jámy tak, aby byl krček asi 4 cm pod úrovní terénu, sazenici zasypte zeminou.

6. Vysazenou růži dobře zalijte a nakopčete do výšky asi 20 cm.

Okolí kořenového systému průběžně zalévejte a občas ho přišlápněte, aby půda dobře přilnula ke kořenům a brzy se začaly tvořit nové kořínky. Můžete samozřejmě použít i speciální substrát na růže.

Pozor!

Na zasypání sazenic nepoužívejte nevyzrálý kompost nebo hnůj, rostlinu tím snadno popálíte.

Reklama

Související články

Trvalka pro slunná místa na zahradě

Minimální nároky, drobné květy a jemné čárkovité listy. Trvalka, která kdysi nechyběla v žádné zahrádce, kvete až do mrazů, může však zahradu zdobit i v zimě,...

Podzimní úklid na zahradě

Hrábě, koště a vozík budou našimi hlavními pomocníky při podzimním úklidu zahrady a okolí domu.

Výběr článků

Načítám