Hlavní obsah

Jaký plot kolem domu či zahrady?

Novinky, Marie Rubešová, časopis Chatař a chalupář

Oplocení nebývá samoúčelné. Nejen že ohraničuje určitou plochu, prostranství, předzahrádku, zahradu, ale až na výjimky nestojí samo o sobě.

Článek

Vnímáme je jako součást domu či chalupy a také, zejména pokud jde o hranici většího pozemku, jako součást přírody.

Dřevěný plot a vrátka klasické konstrukce jsou u chalupy vždy hezčí, než kdyby byly z drátěného pletiva.

Modernější stavbu vhodně doplní plot ze širších prken na podezdívce z kamene nebo betonových kvádrů, u staré chalupy by však podobný vypadal zcela nepatřičně. Stejně tak bude plaňkový plůtek, který dotvoří nostalgickou atmosféru roubenky, působit u nového domku jako pěst na oko.

Ukázka nového laťkového plotu.

Oplocení – ať už jde o jeho výšku, typ, tvar, použitý materiál nebo povrchovou úpravu – bychom zkrátka měli vždycky podřídit charakteru stavby. Chalupáři při výměně starého, na němž už příliš zahlodal zub času, neprohloupí, když zvolí stejný typ, jakým bylo stavení lemováno dosud. Nic nám samozřejmě nebrání opatřit nové laťky moderním nátěrem, aby plot dlouho vydržel. Ale když necháte dřevo přirozeně zestárnout, zešednout až do stříbrna tak, jako to dělali naši venkovští předkové, dáte své chaloupce ještě lépe vyniknout.

Vrátka (ale také brána) mohou být chráněny stříškou.

Říká se, že nejen stavení a jeho vstupní dveře, ale i oplocení vypovídá o svém majiteli. Jednoduchý nenápadný plůtek třeba i s mírně svěšenou brankou poví kolemjdoucím, že tady chalupaří lidé s citlivým srdcem.

Reklama

Související články

Živá zelená stěna

Nemůžete se rozhodnout, jaké zvolit oplocení zahrady? Je živý plot správnou volbou a jak bude náročné se o něj starat? Nabízíme vám odpovědi na tyto...

Pergola pro rostliny i pro vás

Ze zahradních staveb je pergola tou, která není v první řadě určená lidem, ale rostlinám, jež se po ní pnou. Nicméně může velmi příjemně nabídnout i další...

Výběr článků

Načítám