Hlavní obsah

Jak ušetřit na topení? S kvalitní řetězovou pilou

Novinky, (ha)

Neustálý růst cen energií vede stále více majitelů rodinných domů k rozhodnutí, že se znovu vrátí k osvědčenému a stále nejlevnějšímu zdroji tepla, tedy dřevu. Než se ovšem palivové dříví ocitne v kotli nebo krbových kamnech, musíme si je nařezat. A to bez kvalitní a spolehlivé řetězové pily nejde.

Článek

Ale jak si vybrat tu správnou? „ Důraz je třeba klást na kvalitu, spolehlivost a především výkon,“ říká odborník na lesní techniku Petr Dlouhý. „Na trhu je nepřeberné množství strojů s elektrickým nebo benzínovým motorem v kategorii hobby, farmářské , jinak též poloprofesionální a profesionální. Každý zákazník by si měl předem stanovit jak často a k čemu pilu bude používat. Jen tak si může vybrat odpovídající stroj,“ radí Dlouhý.

Benzín, nebo elektřina?

Pily s elektrickým motorem dobře poslouží k drobným a nenáročným pracím v okolí domu s dosahem přívodu elektrické energie. Velkou výhodou těchto strojů je nízká hladina hluku, tedy velmi tichý chod a nulové zplodiny. Proto s nimi lze efektivně a velmi komfortně pracovat na zahradě ve městě, na chatě či chalupě, aniž bychom rušili sousedy.

„Tento druh pil je oblíbený především u řemeslníků, kteří je mohou využívat i v uzavřených prostorech. Na rozdíl od nich jsou pily s benzínovým motorem mnohem mobilnější a lze s nimi pracovat prakticky kdekoliv,“ vysvětluje Dlouhý a dodává, že podle způsobu využití se pak dají rozdělit do tří skupin.“

Hobby pily

Jsou ideální volbou pro občasné uživatele především na zahradách a kolem domu při drobnějších pracích. Lze s nimi kácet malé stromy, odvětvovat nebo připravovat palivové dříví. Jejich devizou je snadné ovládání, jednoduchá údržba, spolehlivost a bezpečnost .

Na přípravu palivového dřeva u domu jsou nejžádanější farmářské pily.foto: Mountfield

Poloprofesionální nebo-li farmářské

O jejich určení vypovídá již jejich označení. Tyto výkonné stroje, které nabízejí pro tuto skupinu pil nadstandardní výbavu převzatou z profesionálních pil, najdou své uplatnění nejen u soukromých uživatelů na farmách, v zemědělství, stavebnictví, lesním nebo vodním hospodářství, ale i v komunální sféře. Bez obtíží zvládají probírku, odvětvování nebo přípravu většího množství palivového dřeva.

Profesionální pily

„Tyto stroje jsou určeny pro práci v nejnáročnějších podmínkách profesionálního nasazení a tomu odpovídají jejich silné motory, bleskové akcelerace, snadná ovladatelnost a především spolehlivost,“ pokračuje Dlouhý. Jsou určeny pro každodenní náročnou práci například v lesnictví a s využitím nejmodernějších technologií poskytují extrémní výkony při zachování komfortu a bezpečnosti práce.

Důležitá je výbava

I když se laikovi může zdát, že všechny typy pil vypadají stejně a řetězové systémy jsou si podobné, jsou mezi nimi podle Petra Dlouhého zásadní rozdíly v konstrukci a výbavě. Například startování stroje velmi usnadní poloautomatický sytiče, dekompresní ventil a nastřikovač paliva. Údržbu a čištění filtru výrazně zjednoduší rychloupínací matice krytu vzduchového filtru a odstředivé předčištění vzduchu. Dobré je, když si podle konkrétních řezných podmínek můžete sami regulovat přísun oleje. Neméně důležitý je dobrý antivibrační systém, bez kterého se s pilou nedá dlouhodobě pracovat. Výhodou některých modelů je pak i možnost volby mezi letním či zimním provozem, což usnadňuje provoz v extrémních podmínkách.

Ani snad nemusíme připomínat, že při práci s řetězovou pilou je třeba dbát i na bezpečnost. Proto by ve výbavě rozhodně neměly chybět kvalitní rukavice, chránič obličeje nebo alespoň očí, popřípadě i přilba s chrániči sluchu. Stojí jistě za úvahu i případné pořízení speciálního protipořezového oděvu.

Kde nakoupit

„Jak s oblibou říkám, pila je dravec. Proto se vyplatí nakupovat u specializovaných prodejců, kde vám nejen odborně poradí, ale především máte jistotu, že vám nabídnou jen kvalitní stroje. Ideální je jít tam, kde mají k dispozici pilařské boxy,“ upozorňuje Dlouhý. Tam si totiž zákazník může ještě před konečným rozhodnutím v reálu vyzkoušet, zda mu vybraný stroj při práci dobře padne do ruky. To je velmi důležité, protože právě dobrá ergonomie a správné rozložení váhy jsou pro práci nejdůležitější. Jen tak nebude práce se strojem nepříjemná a únavná. A na úplný závěr má pan Dlouhý několik rad. Při řezu by pila měla být klidná a mít dostatek síly. I při vyšším zatížení by měla být schopna udržet otáčky a nesmí se takzvaně dusit.Vzduchový filtr by měl být dobře přístupný a vyměnitelný bez použití nářadí.

Výbava, která usnadní práci a údržbu
Odstředivé předčištění vzduchuZ nasávaného vzduchu jsou odstředivou silou odstraněny hrubé nečistoty. Díky tomu se prodlužuje interval pro čištění vzduchového filtru a životnost motoru.
Regulace množství olejePro konkrétní podmínky si optimálně nastavíte dodávku mazacího oleje a tím dosáhnete jeho výrazné úspory.
Nastřikovač palivaSnadno dopravuje palivo do karburace, a tak podstatně usnadňuje startování nejen při nízkých teplotách.
Dekompresní ventilOdpouští část kompresního tlaku a tím podstatně snižuje sílu potřebnou pro nastartování.
Poloautomatický sytičJedním pohybem otevře sytič a přednastaví akcelerátor pro snadné startování.
Rychloupínací matice krytu vzduchového filtruRychle a bez potřeby použití nářadí umožňuje přístup ke vzduchovému filtru při jeho čištění a k zapalovací svíčce při čištění i výměně.

Reklama

Související články

Štípače dřeva nahradí sekeru

Ceny uhlí, plynu a elektřiny rostou, zatímco palivové dřevo má zlevnit v důsledku nadbytku po drastických polomech u nás. Dřít se se sekerou už ale není nutné....

Výběr článků

Načítám