Hlavní obsah

Podzimní úklid na zahradě

Novinky, Iva Tvrzová, časopis Chatař a Chalupář

Hrábě, koště a vozík budou našimi hlavními pomocníky při podzimním úklidu zahrady a okolí domu.

Článek

Se spadaným listím si dobře poradí vějířové hrábě s dlouhými pružnými zuby. Koupit se dají v různých šířkách, od 12 do 77 cm, bývají z kovu nebo kvalitního plastu. Na volné ploše využijeme hrábě široké, na vyhrabávání listí z těžko přístupných míst, pod keři a mezi květinami, hrábě úzké. Lze zvolit i hrábě posuvné, s přestavitelnou vzdáleností zubů (např. od šířky 30 do 50 cm). Takové hrábě se dají využít na hrabání jemných i hrubých odpadů. Praktické je mít samostatnou násadu a k ní několik typů vyměnitelných nástavců hrábí.

Mezi rostlinami se lépe hrabe úzkými hráběmi (Fiskars)

Koštětem nejen zameteme dvorek a terasu, ale třeba také vymeteme listí z okapů – to umožní koště, které má s násadou otočné spojení 360 stupňů. Přímo na údržbu okapů je určen čistič okapů, jehož jedním koncem vymeteme listí a druhým odstraníme pevnější nečistoty. Pracovní úhel lze nastavit, s teleskopickou násadou Combisystém dosáhneme až do výšky 5 metrů.

Otočné spojení násady a koštěte umožní pohodlně vymést okap (Fiskars)

Na odvoz shrabaného listí můžeme místo kolečka použít lehký zahradní vozík, do jehož rámu lze upnout jeden nebo i dva pytle na odpady. Vozík má nosnost 70 kg a kolečka šetřící trávník. Díky víku, jež poslouží i jako lopatka, z něj vítr listí nevyfouká

Reklama

Výběr článků

Načítám