Hlavní obsah

Bylinková sezona

Novinky, Ing. A. Viteková , časopis Flora na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když už si dnes můžete bylinkové čaje koupit doslova na každém rohu, vlastní bylinky mají přece jen něco do sebe. Poradíme vám, jak je správně sbírat a sušit.

Článek

Účinné látky může obsahovat celá rostlina nebo jen některá její část - květy, listy, semena, kůra, kořen, nať. Měli byste tedy sklízet jen ty části rostliny, které účinné látky obsahují. Ani jejich obsah však není stálý, mění se podle vegetačního období a závisí i na podmínkách, v jakých rostlina vyrůstá, v jaké době ji sbíráte, jak ji uchováte.

Hlavní zásady

Nadzemní části sbírejte v době, kdy v rostlině vrcholí životní pochody a podzemní části zase v období vegetačního klidu. Nejlépe se sbírá za slunečných a suchých dní. Rostliny zbytečně nepoškozujte a sbírejte jen tu část, kterou potřebujete. Květy, listy a nať ukládejte do košů, případně do papírových sáčků, nikdy ne do igelitových tašek. Každý druh rostliny, případně jednotlivé části, ukládejte zvlášť, aby se nesmíchaly. Dbejte na to, aby se nepomačkaly, nepolámaly a hlavně nezapařily. Vyhýbejte se okolí cest, silnic, kolejí nebo továren a místům, kde by mohly být rostliny zasaženy chemickými prostředky, tedy například okrajům polí. Z tohoto důvodu je nejlepší využít první slunečné dny po dešti.

Ilustrační foto

Tipy na sušení a skladování

Nasbírané rostliny zbavte poškozených a nepotřebných částí. Silnější materiál, zejména podzemní orgány, rozřežte po délce na tenčí a kratší kousky.

Rostliny sušte odděleně podle jednotlivých druhů, případně podle sbíraných částí v tenkých vrstvách, aby nezatuchly. Listy, květy a křehkou nať neobracejte, silnější a hustěji olistěnou nať občas obraťte či přehrňte, aby vše dobře uschlo.

Délka sušení závisí na teplotě, proudění vzduchu a povaze sušeného materiálu. Teplota v sušírně má mít 30 až 40 °C, při sušení kořenů a kůry může být vyšší. Stupeň usušení poznáte dotykem – listy šustí, lodyhy a kořeny se snadno lámou a praskají.

Usušené drogy uchovávejte na větraném suchém místě v dobře uzavřených a nepoškozených obalech, na nichž je uveden název, případně datum a místo sběru.

Jedovaté rostliny sušte a skladujte zvlášť a zřetelně je označte.

Víte, kdy sbírat?

  • Listy zpravidla před začátkem kvetení rostliny.
  • Květy hned, jakmile rozkvetou. Otrhávejte je po jednom, nebo odřízněte celé soukvětí.
  • Nať v době kvetení. Nevytrhávejte ji, ale odřízněte nožem nebo srpem tak, aby na stonku zůstaly listy pro regeneraci.
  • Plody, když jsou úplně zralé. Pokud jde o plody, které se snadno uvolňují, tak na začátku dozrávání.
  • Semena vybírejte nebo vytřásejte z čerstvých či usušených plodů.
  • Kůru na podzim, když opadá listí, nebo brzy zjara. Nejprve udělejte dva příčné řezy asi 10 až 20 cm od sebe, potom je podélnými řezy spojte, kůru poklepejte tupým předmětem a plochým nástrojem ji odloupněte. Sbírejte jen kůru z poražených stromů.
  • Podzemní části opatrně vyndavejte vhodným nářadím, zem setřeste a opláchněte studenou vodou. Je-li kořen příliš dlouhý, nemusíte ho vykopat celý, odřízněte jen část.

Reklama

Související články

Jak na vřesoviště

Také to znáte, že? Ani vy jste v zahradnictví neodolali rozkvetlému rododendronu, koupili jste ho a v návalu radosti jste se ani nezeptali, jak se o něj máte...

Medaile za věrnost

Kdyby se udělovala zahradní medaile za věrnost, získal by ji plevel. Ať děláte, co děláte, nikdy se ho nezbavíte úplně. Máme pro vás několik tipů,...

Co o sobě prozradí půda

Správný zahrádkář potřebuje dobře znát vlastnosti půdy na svém pozemku. Jedině tak má šanci ho dokonale využít. Když pochopí, pro jaký druh rostlin se pozemek...

Výběr článků

Načítám